Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Dette blogginnlegget er skrevet i samarbeid med Synne Mari Jacobsen Myrbø.

Performance marketing blir også kalt resultatbasert markedsføring. Det er en arbeidsmetode som er basert på målbar markedsføring, der aktivitetene er styrt av resultatet. Denne måten å tenke markedsføring på, går på tvers av det normale skillet mellom kanaler, formater, medier og prismodeller.  

Performance marketing tar for seg en betal-som-du-går modell. Det vil si at en betaler for markedsføringen først når den er blitt levert og leverer resultater.

https://medium.com/@maxwellfinn/the-future-of-performance-marketing-going-from-black-to-white-hat-4f7984236dc6

Fordeler med performance marketing

Det er flere fordeler som er assosiert med å kjøre performance marketing baserte kampanjer.

  • Målbare: Først og fremst er det er stor fordel at markedsføringen er 100% målbar.
    Du må ha tilgang på data, og utnytte dataen for å øke effekten av markedskampanjene. Dataen du skal benytte deg av bør omfatte ulike størrelser, som klikk, salg og registreringer. For at datainnsamlingen skal ha en effekt, må den være målbar, altså gi mulighet for respons og handling. Dette kan være i form av likerklikk, visning av en video, utfylling av et skjema eller et kjøp. 
  • Lav risiko: Når en betaler for at en spesifikk handling skal skje føler man at pengene blir brukt fornuftig. Dette minimerer automatisk risikoen for å bruke mer enn budsjettert eller ikke se ønsket resultater. 
  • ROI-fokusert: Performance marketing er fokusert på ROI (return on investment). Dette gjør det lettere for virksomheter og markedsførere å kjøre kampanjer med høy ROI.
  • Bygge din egen merkevare: Gjennom performance marketing oppnår man et økt publikum og målrettet trafikk.

RACE-modellen

RACE-modellen består av fire steg i planleggingen av markedsarbeidet. RACE står for Reach, Act, Convert og Engage. 

https://slidemodel.com/templates/race-digital-marketing-planning-framework-powerpoint-template/

Rekkevidde: Nå ut til flest mulig. Ved å skape oppmerksomhet rundt merkevaren, produktet eller tjenesten du tilbyr, tiltrekker du deg trafikk til nettsiden din eller dine kanaler på sosiale medier. Det er viktig å skape flere mulige interaksjoner ved hjelp av kjøpte, eide og fortjente medier.

Handling: Få folk til å besøke nettsiden, lese artikler, melde seg på nyhetsbrev eller abonnere. Ved at leseren/besøkeren legger igjen informasjon til deg og din bedrift, vil du kunne samle data og nå ut til målgruppen igjen.

Konvertere: Få kontaktene du har opparbeidet deg til å gjennomføre et kjøp. Tilby tjenester på nettsiden som chatbot eller live chat, lagret handlekurv eller personlig markedsføring.

Engasjere: Bygg kundelojalitet med de kundene du har opparbeidet deg. Lojale kunder vil mest sannsynlig hjelpe deg med å spre ordet om din bedrift og på denne måten skaffe deg nye kunder. 

Hvorfor benytte seg av performance marketing?

Performance marketing-kampanjer kan variere fra annonsebannere på nettsider til pop-ups, cost-per-view annonser plassert ved relevant innhold og cost-per-click annonser. Kampanjene generelt er kjøpt fra innholdsprodusenter på web eller mobil som genererer stor trafikk.

Google og Facebook er et eksempel på store nettsider som benytter seg av performance marketing, men mindre nettsteder som eksempelvis blogger er involvert med metoden også. Merkevarer annonserer gjennom disse plattformene for å oppnå fullstendig sporbare, målbare og kvantifiserbare data om annonsebruken – som med de riktige verktøyene kan linke direkte tilbake til salg. 

Som nevnt kan performance marketing hjelpe din merkevare med å nå et bredt publikum, og i tillegg kan en annonsere svært målrettet til dine nøkkeldemografier. Samtidig vil nettsiden som kjører kampanjene kunne tilby relevant og tidsriktig innhold til sine besøkende. 

For å dra mest mulig nytte av performance marketing bør man skape kreative og attraktive annonser som drar besøkende, og det inkluderer målrettet annonser og fristende calls-to-action.

Uansett hvor gode annonser man oppretter er uansett det viktigste at landingssiden er lett å forstå, og er tilrettelegger slik at det er enkelt for potensielle kunder å få de til forventer – om det er et produkt, tjeneste eller abonnement. 

Kilder: