Sandrafarah98 mars 22, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Denne ukens blogginnlegg skal handle om dokumentaren «The True Cost» og problemstillingen denne filmen tar opp. Tirsdag kveld satt jeg meg ned for å se på dokumentaren som skulle vise seg å være en ordentlig øyeåpner.

Tenker
du noen gang over historien til klærne du har på deg?

«The True Cost» er en dokumentar fra 2015 om klesindustriens makt, klærne vi kjøper, menneskene som lager de og hvilken påvirkning dette har på jorden vår. Bak hvert eneste plagg du eier er det en lang forsyningskjede og det kreves svært mange ressurser for å skape et klesplagg helt fra produksjon til det når frem til kunden.

Et bilde som inneholder person, tekst, holder, personer

Automatisk generert beskrivelse
Bilde hentet fra Mandala-fashion.com

De
største bedriftene i tekstilindustrien outsourcer produksjonen av klærne
til tekstilfabrikker i utviklingsland for at det skal bli billigst mulig. Et av
landene som står for store deler av klesproduksjonen er Bangladesh. Tekstilarbeiderne
som jobber på fabrikkene sliter med å dekke grunnleggende behov. De jobber
ekstremt lange dager under umenneskelige arbeidsforhold og tjener så lite som
500-800kr i måneden. Kjente klessmerker som blant annet H&M, Lindex, Cubus, Zara,
Vero Moda og Gina Tricot kjøper alle varer fra det asiatiske landet.

Hva er fast fashion?

Det produseres hele tiden nye klær basert på de nyeste motetrendene som hvert år representeres i Fashion Week. Fast fashion handler om å produsere disse trendene raskt og rimelig slik at forbrukeren skal kunne kjøpe trendene til en lav pris og bytte de ut når det kommer en ny trend. Motekjeder presser prisene og nyheter i klesbutikkene kommer inn fortere enn vi rekker å blunke. Produksjonstiden på et produkt kan ta så lite som to uker fra det designes til det ferdige produktet er i butikken. Klær som produseres på denne måten har gjerne dårlig kvalitet da de er laget for å ha en kort levetid, slik at forbrukeren blir tvunget til å handle oftere.

Dette er en svært problematisk måte å drive klesindustrien på. Det har en dårlig påvirkning på miljøet og tar ikke hensyn til verken bærekraft- eller sosiale aspekter. Hovedfokuset ved en slik måte å drive en bedrift på er profitt. Som jeg har nevnt i et tidligere blogginnlegg er det viktig å tenke på hele den triple bunnlinjen (sosiale, miljømessige og økonomiske aspekter) når man driver en virksomhet.

Resultatet av de ekstremt billige prisene fast fashion gir oss, er at produksjonen flyttes til lavlønnsland for å holde prisene nede. I disse landene er det ikke rettferdige arbeidsforhold for produsentene, det gjelder blant annet bønder og tekstilarbeidere. De lave prisene vi betaler på eksempelvis Zara og H&M har en svært høy sosial pris for arbeiderne bak klærne. Er det virkelig viktigere for oss med billige klær enn andre menneskers liv?

Sweatshop

En annen dokumentar som tidligere har tatt opp dette temaet er dokumentaren «Sweatshop» som er laget av influencer og filmskaper Joakim Kleven i 2014. I denne dokumentaren var fokuset på tekstilindustrien i Kambodjsa. Man får følge tre norske ungdommer når de utforsker arbeids- og levekårene i tekstilindustrien. Dette er i likhet med «The True Cost» en svært viktig dokumentar som belyser dette alvorlige temaet. Det har ikke skjedd merkbare endringer siden denne dokumentaren ble filmet for seks år siden. Svært nylig tok Joakim Kleven opp kampen igjen mot H&M på sin Youtube kanal, der han utfordrer H&M og styrelederen Stefan Persson til å gjøre en endring.

Video hentet fra Joakim Kleven sin YouTube-kanal

De sosiale og miljømessige konsekvensene

Selv om kunnskapen rundt moteindustrien øker, tror jeg de færreste av oss tenker på de sosiale og miljømessige konsekvensene av motebransjen. Motebransjen er ikke hva den en gang var. I dag drives den med utgangspunkt i «big buisness» og målet er å produsere mest mulig på billigst mulig måte, for å tjene store summer. Det finnes selvklart fordeler med at vi i dag kan kjøpe ekstremt billige klær på et hvert hjørne, men vi tenker ikke like mye over ulempene. Har du reflektert over hvorfor du kan kjøpe deg en t-skjorte til 50kr? Eller hvor liten andel av disse kronene som går til tekstilarbeiderne?

De aller fleste bedrifter som selger klær outsourcer produksjonen og den blir dermed billigere enn noen gang. Prisene på klærne har gått ned over tid og med det forblir lønningene til arbeiderne så lave at de så vidt klarer seg. Når alt dreier seg om å skape profitt for de store bedriftene, forsvinner fokuset på menneskerettighetene, miljøet og arbeidernes rettigheter. Arbeiderne utnyttes og lønnen deres presses ned kun for å tilfredsstille «våre» ønsker om å kjøpe billigst mulig klær.

Bilde hentet fra Mandala-fashion.com

Vi må begynne å tenke på prisen av den billige prisen du betaler for et klesplagg og om det er verdt det. Hver og en bør også reflektere over hvordan dette påvirker arbeiderne som lager klærne og hvor stor påvirkning og makt klesindustrien har i vår verden. Jeg anbefaler alle å se «The True Cost». Den gjør at man ser på klesindustrien med nye øyne og forhåpentligvis tar mer bevisste valg i fremtiden.

/Sandra Farah

Kilder:

Framtiden.no. Misnøye med ny minstelønn i Bangladesh. Lesedato 18.03.2020
https://www.framtiden.no/201809217341/aktuelt/levelonn/misnoye-med-ny-minstelonn-i-bangladesh.html

Mandala-fashion.no. FILMTIPP: THE TRUE COST. Lesedato 19.03.2020
https://en.mandala-fashion.com/blogs/eco-blog/filmtipp-the-true-cost

Padlet.com. Fast fashion. Lesedato: 19.03.2020
https://padlet.com/hannah1403/fastfashion

Truecostmovie.com
https://truecostmovie.com/