Kristian Bror januar 17, 2018

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

I går kveld satt jeg inne på hybelen, og skulle slette noen venneforespørsler fra bot’er på Facebook. Like nedenfor listen over falske forespørsler så jeg derimot noe som fanget min interesse; Facebook anbefalte at jeg skulle legge til en ny person som venn. Vi hadde ingen felles venner, ingen felles likes, gikk ikke på samme barneskole og bor ikke engang i samme land. Likevel var det noe som fikk meg til å synes at jeg burde faktisk legge henne til, hvorfor? Anbefalingen var av noen jeg faktisk kjente, til tross for at vi til nå ikke hadde hatt noen kontakt gjennom Facebook.  Så jeg begynte å lete gjennom de dataene jeg hadde med overlegg gikk Facebook, altså ting som steder jeg har bodd, steder jeg har besøkt, til og med eventuelle 3.gradsvenner (venner av meg som har en felles venn med den andre). Til slutt kom jeg frem til tre eventuelle teorier, hvorav jeg forkastet de to første:

 • Jeg har fortalt Facebook hvor jeg jobber, og vi har samme arbeidsgiver. Dette punktet har noen få, men tydelige hull.
  • Problem 1: Jeg har skrevet navnet på min arbeidsgiver feil, så hvis man trykker på arbeidsgivers navn på min Facebook-side kommer dette opp: Ingen kollegaer.

   Dersom man derimot gjør det samme via min kollega og foreslåtte Facebook-venns profil møter man et helt annet syn:

   Her har jeg selv ingen venner, og kun én felles venn med én av de som ble listet opp som ansatte.
  • Problem nummer 2: Min arbeidsgiver er ikke engang et norsk selskap, og har derfor ikke engang kontorer i Norge jeg kunne ha besøkt for å få Facebook inn på tanken om at jeg kjente noen der.
 • Teori nummer to: Denne virker noe mer plausibel, men igjen er det noen problemer (dersom jeg har lest brukermanualen riktig.) På jobb benytter vi oss av Workplace (laget og eid av Facebook) for å kunne ha kontakt mellom kollegaer, siden vi sjelden møtes. Der inne har jeg kommentert på ett innlegg og blitt tagget i ett annet hvor hun har postet. Men, dersom jeg ikke har misforstått Workplaces TOS, skal ikke Facebook bruke denne til å høste brukerdata:

  • Jeg innser selvfølgelig mens jeg skriver dette, at min Workplace-bruker er en helt annen enn min Facebook-bruker, og de to er ikke engang registrert på samme epost-adresse, så dette er jo enda et argument mot denne teorien.

 

Etter å ha tullet rundt på Facebook og Workplaces nettsider innser jeg at jeg har telefonnummeret til min kollega lagret i telefonen. Dette blir den tredje teorien, og også den jeg ser på som mest sannsynlig. Dette vekker jo da spørsmålene; Hvor mye lar vi egentlig Facebook vite om hva vi gjør og foretar oss? Hvor mye vet Facebook om hvilke apper jeg har på telefonen? Og hvor mange tenker egentlig over hvilke tillatelser vi gir appene vi laster ned?