Thalia Gellerstedt February 10, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Det er dette vi har kommet til… selv er jeg en av de som enda låner bøker på biblioteket om det jeg føler at Internett ikke gir meg det svaret jeg trenger. Jeg diskuterer, krangler og argumenter med venner på andre linjer for å søke etter svar. Men så er det ikke alt jeg kan få svar på, på denne måten. Mye må faktasjekkes. Alle har forskjellige verktøy og arbeidsmetoder de foretrekker når man skal jobbe digitalt. Så hvordan jobber jeg?

Jeg elsker å jobbe systematisk. Har jeg en skoleoppgave foran meg, følger jeg de stegene som er satt opp og løser dem på rams. Ofte så har man ikke alltid kunnskapen i bakholdet om det teamet man skriver om. Kanskje ikke noe i det hele tatt? Det finnes sikkert mange bedre måter å gjøre det på, men dette funker for meg.

Google Scholar

I forrige innlegg om Google Powersearch nevner jeg kort om Google Scholar. Dette er en side som min kjæreste tipset meg om da jeg hadde min første ordentlige, store hjemmeeksamen. Den tar deg til fagtekster, tidligere bachelor/masteroppgaver og forskjellige analyser som omhandler det du er ute etter. Språket kan dog være veldig avansert, eller rett og slett skrevet vanskelig for å få det til å fremstå mer intelligent (føles det ut som innimellom). Men dette kan hjelpe deg å åpne opp for nye synspunkter, nye hypoteser eller dra deg til andre tidsskrifter som gir deg generelt mer kunnskap om noe du ikke kan. Fantatisk verktøy i mine øyne når man først har lært seg å bruke det (jeg lærer enda).

Fagressurser

Hvor er det naturlig å sjekke først når du skriver en oppgave? JO, det du skriver om! Jeg er en stor tilhenger av rapporter og det er mange der ute som bare venter på å få oppmerksomheten din. I høst hadde jeg en hjemmeeksamen om Ruter hvor jeg ikke ante hvor jeg skulle få informasjon fra. Vi har jo alle litt panikk før vi har satt oss ordentlig ned og begynner. Hjemmesiden dem inneholdt alt jeg kunne drømme om; fra anbudsider til KVU-navet som fortalte meg om hele den planlagte utviklingen i Oslo og Viken. Rapport på rapport satt jeg og leste.

Det kan også lønne seg å kontakte organisasjonen for å undersøke dine påstander eller få annen input der du står fast. De fleste er villig til hjelpe om du er ute i god tid.

Skjermdump Ruter (10.02.20)

Og sist, men ikke minst… vær kritisk

Er informasjon jeg har hentet troverdig og hvordan vet jeg dette? Er det rapporter som er skrevet av organisasjonen, så kan du nok senke skuldrene, men om det er en artikkel så gjelder det å undersøke hvor personen har dratt konklusjonene sine fra? Dette kan nok for mange være slitsomt å komme frem til, men det lønner seg. Aldri bruk en kilde du er usikker på, men om du har mulighet til å underbygge påstanden med andre kilder, kan resultatet bli mer spennende enn hva du hadde forutsett deg.

Men hva med i Sosiale medier?

Jeg er like nysgjerrig på sosiale medier. Jeg liker å undersøke ting. Dette kan også gjelde mennesker, for å skaffe seg et større sosialt nettverk. Å investere tid for å bygge opp sin egen digitale profil er viktig. Men jeg er fortsatt kritisk i mange tilfeller. “Venner” på Facebook er alltid folk jeg kjenner eller har kjennskap til, jeg er ikke fan av å legge til alle som legger meg til. Har jeg eller har hatt en relasjon til personen jeg er venn med, er det interessant å følge deres reise videre. Dette kan åpne for kontakter i andre fagmiljøer (LinkedIn bruker jeg mer i de tilfeller) eller lede til nye vennskapsforhold.

Men hva har alt det over noe med hvordan jeg blogger? Jeg liker best å dele faglig innhold. Det ikke ofte jeg har delt et fullt muntlibasert innlegg på bloggen som jeg gjør nå. Jeg ser på bloggen som en mulig læringsportal. Ikke bare for andre, men også for meg selv. Jeg ser på det som en gylden mulighet å utvikle mine kunnskaper innenfor den digital fremtiden, samtidig som jeg får lest om hva andre i klassen tenker om det samme teamet. Det åpner flere akademiske dører som jeg skulle ønske jeg kom innom tidligere, som jeg nå kan åpne forsiktig opp, rope ut en tanke, og kanskje fange noen interesse. Kanskje det er slik jeg får drømmejobben en dag? Det får tiden vise….