Madelenbodahl February 12, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Mennesker over hele verden i dag søker etter ulik informasjon på internett. De aller fleste av oss kjenner nok til det mest populære stedet for akkurat dette, nemlig Google. 65% av alle søk blir gjort gjennom Google sin søke motor. Hvordan vi foretar et enkelt søk på Google er noe de fleste vet hvordan gjøres, men det er forskjell på å kunne søke, og det å faktisk være god på å søke. Et godt søk handler om å finne frem til den mest relevante og aktuelle informasjonen på en slik måte at det både kan spare deg for mye tid, men også øke kvaliteten på arbeidet ditt.

I denne sammenhengen anbefalte foreleser Arne Krokan oss å til å gjennomføre kurset Google Power Search med Daniel Russell, med et formål om at vi skal kunne bli ordentlig gode søkere. I dette kurset ble det tatt opp flere tips og triks for hvordan vi skal finne den mest relevante informasjonen vi er ute etter når vi bruker Google, og akkurat dette skal jeg dele med dere nå.

Google Power Search

Gjennom kurset Power Search av Daniel Russell lærer du først og fremst hvordan Google fungerer, i tillegg til dette vises det en rekke mer eller mindre avanserte måter du kan søke mer effektivt. Kurset er delt opp i seks deler hvor du vil få oppgaver underveis, og avslutte med en prøve. Selv om jeg kanskje så på meg selv som en dyktig søker, fikk jeg etter å ha gjennomgått dette kurset mange nye tips og triks for å lettere finne relevant informasjon, og det var dermed et veldig nyttig kurs. Det handlet ikke bare om å bli en bedre søker, men du får også en større forståelse av søkemotoren Google og hvordan google rangerer sider. Dette er blant annet nyttig for å kunne optimalisere en nettside, slik at den skal kunne rangeres høyere i søkefeltet. Dette kan f.eks. være nyttig å ta med seg til eventuelle jobber i fremtiden.

Gode tips for å bli en god og effektiv søker

Ekskluder informasjon
Mest sannsynlig har du nok opplevd å få opp resultater som ikke er helt relevant for det du søkte etter. Men en nyttig funksjon da er når en skal søke etter informasjon er å søke med negative ord. Dette vil si at du bruker et minustegn foran ordet du ønsker å søke opp. Dersom du gjør dette vil du ikke få opp noen artikler som inneholder akkurat dette ordet. For eksempel dersom du skal søke etter joggesko, men ikke ønsker sko av merket Nike, skriver du nike med et minus tegn foran. Denne metoden fungerer også dersom du ønsker å ekskludere ikke bare et ord, men også en hel nettside. Dette fungerer da på samme måte som over.

Benytt deg av de mulighetene Google tilbyr
Når du skal søke etter informasjon kan det være lurt å benytte seg av alle de funksjonene Google tilbyr. Det kan derfor være nyttig å bruke mer en bare søkeresultatet i tekst. Google henviser nemlig til flere ressurser som kan gi en bedre innsikt. Du kan blant annet søke i; bilder, video, nyheter, shopping, osv.

På bilder over kan du se noen av de ulike mulighetene som Google tilbyr når en søker etter informasjon. Det er snart Valentines og kanskje du ønsker tips til blomster, da kan du for eksempel få mer informasjon om hvor du kan kjøpe dette ved å bruke «shopping» som søkemotor.

Avansert bildesøk
Når en skal søke etter bilder på Google er det mulig å øke presisjonen ved å se på innstillinger for søket. Her finner vi blant annet tre ulike kategorier du har tilgang til; farge, brukerrettigheter og type.

Farge – her kan du da filtrere bildene du søker etter, i den fargen du selv velger. Når jeg søker etter blomster, og ønsker en spesifikk farge, søker du for eksempel på blomster først og fremst, og deretter velger den fargen du vil ha, i dette tilfellet rød. Google vil da filtrere ut de blomstene som er rød, som du kan se på bildet under.

Bruksrettigheter – Dersom du søker opp bilder i Google som du selv ønsker å bruke, er det viktig å vite hvilke bruksrettigheter du har. Ved å bruke dette filteret kan du enkelt sortere etter opphavsrett. Her kan du nemlig huke av på «merket for gjenbruk». Da vil du være sikker på at du har mulighet til å bruke disse bildene, uten at det vil være i strid med opphavsretten. Du ser da på bildet under, at det vil komme opp andre bilder, enn fra eksempelet over hvor dette ikke var filtrert ut.

Type – Ved bruk av denne innstillingen kan du selv velge hvilken type bilde du ønsker å få opp. Som vi ser på bildet under kan vi her velge mellom; utklipp, strektegning eller GIF. Dersom vi velger strektegning vil vi få helt andre bilde eksempler enn hva vi har sett på over.

Kanskje lærte du noe du ikke visste fra før, og dersom du syntes dette virket spennende og ønsker å lære mer om søkemotoren Google, vil jeg anbefale deg å ta kurset!