Leane Louise February 5, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Jeg har alltid vært interessert i å få mer digital kompetanse. Jeg er glad i å bruke digitale verktøy som hjelpemiddel i hverdagen. I den sammenheng oppfordret min foreleser Arne Krokan oss studenter å ta kurset Google Power Search. Jeg så på meg selv som en relativt «flink» søker, men etter kurset Google Power Search med Daniel Russell tok han opp mange tips og triks for å finne de mest relevante resultatene når man bruker Google. Jeg skal dermed dele de mest interessante tipsene og triksene jeg lærte under dette kurset.

Google Power Search

Kurset Power Search av Daniel Russel tar for seg hvordan Google fungerer. Russel viser ulike måter man kan finne resultater på effektive måter og hvordan man kan kvalitetsikkre resultatene. Det er mange faktorer som spiller inn når du gjør et enkelt Google-søk som man kanskje ikke tenker over, videre i innlegget har jeg samlet sammen de mest interessante tipsene fra kurset.

Kurset er bygget opp av 6 deler i tillegg til oppgaver underveis. Kurset begynner med enkle tips som de fleste kan og bygger videre på litt mer avanserte triks. Personlig fikk jeg gode resultater de 3 første delene av kurset ettersom at dette var innføring i det generelle. Jeg anbefaler alle å ta en titt på dette kurset fordi det er veldig relevant for studenter ettersom at vi bruker Google en del.

Hvordan fungerer egentlig Google?

Kort fortalt, når man googler noe vil selve søket komme fra Google sin egen index. Det betyr at google har noe de kaller «Spiders» som samler sammen nettsider og samler linkene fra de sidene som tilsammen skaper et nettverk med informasjon som de bruker som et «register» til å frem relevant informasjon til søkeren. Ettersom det er mye data som blir lagret er det viktig å stille relevante spørsmål slik at Google finner frem til riktig resultat. Her vil Google gå igjennom alle indexene og søke etter: Hvor mange ganger søkeordet, for eksempel Markedsføring er brukt i en artikkel, er nettstedet pålitelig? Er det flere synonymer for søkeordet og til slutt vil man se på hva er ratingen på nettsiden. Hos Google er folk som jobber med å kvalitetssikre resultatene man får frem. Alt dette skjer sekundet etter søkeren har trykket søk på Google.

Top tips for bedre Google søk:

Finne Nøkkelord – For å få et mer spesifikt resultat på Google er det best å søke opp nøkkelord på søkefeltet om du er ute etter informasjon om et tema. Om du er ute etter et mer spesifikt svar kan du skrive spørsmålet direkte, her er det viktig å skrive tilleggsinformasjon som for eksempel om du skal søke på høye vil det være naturlig å få dette oppgitt i cm. For å finne nøkkelordet er det viktig å vite disse 3 tingene i følge Russel:

  1. Tenk på hva du skal prøve å finne ut av
  2. Velg et ord som du tror kommer til å dukke opp på siden
  3. Tenk deg til ordet forfatteren av nettsiden hadde brukt.

Rekkefølge på søkeord – I følge Russel er det viktig å tenke på rekkefølgen man skriver nøkkelordene når man googler. Fordi hvert ord blir brukt som et verktøy for å finne gode resultater. Store og små bokstaver har ikke noe å si for google søket ditt, men spesielle tegn og emojies kan man brukes.

Filtrere google resultat – Om man leter etter mer spesifikke resultat på Google, kan man ta i bruk filtrerings-verktøyet. Her kan du filtrere søkeresultater med farger, type, størrelse på bildet osv.

Søk i tekst – Dette tipset er jeg veldig glad i og bruker det ofte Om du er på en nettside med mye tekst og ikke ønsker å lese igjennom alt for å finne de du trenger kan du trykke (Mac) Command + F eller ctrl F (Pc) så for du opp et søkefelt der di kan søke opp et ord opp dette vil dermed bli merket.

Søk med bilde – Dette trikset her syntes jeg er helt genialt! Dette visste jeg ikke at man kunne gjøre. La oss si du har funnet et bilde og du vil finne flere av de bildene eller vite hvor det kommer fra, så kan du dra det inn på søkefeltet!

Har du noen tips og triks som kan hjelpe å effektivisere google søk? Del gjerne!