Stine Larsen Strom februar 13, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

I dette innlegget vil du kunne lese mer om Google Powersearch. Dette er et Krus som foreleser Arne Krokan oppfordret oss til å gjennomføre. Kurset er en grunnleggende innføring i hvordan Google sine søkemotorer fungere. Kurset er nettbasert og skal være en hjelp til å gjøre bedre søk og få mer kompetanse om hvordan søkemotoren Google fungerer. I kruset blir det også vist mange gode tips, som kan være lurt å ta med videre for å bli en bedre søker. Jeg vil også presentere 5 gode tips for mer effektive Google søk.

Photo by Mitchell Luo on Unsplash

Hva er Google Powersearch?
Kurset Google Powersearch er et gratis kurs digitalt kurs som Google selv har laget, for å gi en innføring i hvordan søkemotoren fungerer. Gjennom kurset vil man få en forståelse av hvordan man kan brukes Google på en smartere måte for å finne frem til det man søker etter. Kurset tipser også om ulike avanserte og lette teknikker for å gjøre søkingen mer presis. Undervisningen av kurset foregår via video, men man kan også få kurset i tekst dersom man heller ønsker dette. For å få mest ut av kurset bør du gjennomføre de testene som de tilbyr for å se hva du har lært. Er det noe du ikke har snappet opp kan du få med deg dette ved å ta testene.

Med andre ord vil dette kurset bidra til at du vil kunne benytte deg av Google sin søkemotor på en helt ny måte. Du vil lære måter å finne den informasjonen du faktisk leter etter, og ikke den informasjonen algoritmen vil du skal se.

Slik fungerer søkemotoren til Google
Under finner du en video hentet fra kurset, som gir en god beskrivelse av hvordan søkemotoren til Google fungerer.

5 gode tips for mer effektive søk
Kurset tar en del tid å gjennomføre, og det er ikke sikkert alle får med seg det som blir sagt. Så under tiden jeg gjennomførte kurset har jeg notert meg noen tips jeg mener kan være nyttige å bruke for å bli en bedre søker på Google.

1.Ekskluder treff
Man får gjerne opp mange uinteressante eller feil treff på Google når man gjennomfører et søk, noe som kan være veldig irriterende. For å slippe disse treffene kan man ekskludere ord fra søket ved å legge til et minustegn (-). For eksempel om du ønsker å finne en oppskrift på boller uten gluten søker du: «Boller-gluten». Da får du opp oppskrifter på boller som ikke inneholder gluten. For at dette skal funke er det viktig å huske på at man ikke har mellomrom mellom minustegnet og ordet du ønsker å ekskludere.

2.Finne frem til spesifikke ord i teksten
Dette er et triks som er kjekt å kunne dersom du søker på for eksempel et spesifikt ord på Google. Da vil det komme opp mange treff og gjerne med mye tekst, og det kan være vanskelig å finne hvor det står om det ordet du har Googlet. Ved å trykket Cmd+f eller Ctrl+f (avhengig av om du har Mac eller pc) vil det komme opp en søkekolonne på den nettsiden du har trykket deg inn på. I denne søkekolonnen du ordet du Googlet, og ordet vil da bli markert i teksten slik at du raskt og enkelt finner frem.

3.Filtrer bildesøk etter farge
Når du skal søke på Google etter bilder, men vil spesifisere mer hva du er ute etter kan du trykke på verktøy og filtrere ved å velge farge. Under er et eksempel der jeg har søkt på hund, men jeg egentlig vil ha bilde av en hund med rosa pels.

Under kan du set at jeg har lagt inn et søk på ordet «hund», og fått opp masse forskjellige bilder av ulike hunder

Skjermbilde hentet fra Google.com

For å filtrere søket mitt slik at jeg får opp rosa hundebilder, så trykker jeg på «verktøy» og deretter «farge» og velger rosa. Da får jeg opp de resultatene jeg ønsket å se.

Skjermbilde hentet fra Google.com

4.Søke med et bilde
Dersom du kommer over et bilde du syns er fint eller ønsker å vite mer informasjon om, kan du søke opp selve bildet på Google. Dette gjør du lett ved å bruke funksjonen Google bilder og trykker på kameraet, deretter limer du inn nettadressen eller selve bildet dersom du har lagret det. Søkeresultatene vil da vise sider som har brukt bildet.  

Skjermbilde hentet fra Google.com

5.Vite mer om de forskjellige typene av søkemotorer hos Google
Gjennom å velge hvilke type søk du er ute etter, så utelukker du mye unødvendig informasjon og du vil lettere finne frem til det du leter etter. Du kan velge disse type søkene hos Google: alle resultater, bilder, nyheter, maps, videoer, bøker, flyvninger, finans og shopping. Dersom du er interessert i å finne artikler til en oppgave, kan du velge nyheter slik at du får opp treff på artikler skrevet om ordet du søkte på.

Håper du fant innlegget interessant og at noen av tipsene vil kunne hjelpe deg til å gjøre smartere søk på Google.

-Stine Larsen Strøm