andreahopen februar 10, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Google er en av verdens mest verdifulle selskaper og har blitt et svært populært og nyttig digitalt verktøy. Et søk på Google kan hjelpe oss med alt fra rimelige hotellbookinger, til navnet på verdens rikeste person. 

Man får aldri nok av digital kompetanse, jeg er veldig glad i å utvikle ferdigheter og bruke digitale verktøy som hjelpemiddel i hverdagen. I den sammenheng har foreleser Arne Krokan gitt oss studenter en oppgave om å ta kurset Google Power Search. Formålet med kurset er at man skal bli mer digitalt kompetent til å gjennomføre søk på Google. I dette innlegget vil jeg gå gjennom hva jeg lærte i kurset og komme med tips til hvordan du kan bli bedre til å gjøre søk på nett. 

Google Power Search

Google power search er et gratis digitalt kurs, for alle. Kurset bli ledet av Daniel Russel, som tar for seg hvordan Google fungerer og opererer. Målet med kurset er å bli bedre til å søke på Google og vite hvordan Google jobber. Kurset består av 6 deler, hvor hver del inneholder flere bolker. Det er både videoundervisning, oppgaver underveis og en avsluttende prøve. Kurset begynner med enkle tips som de fleste kan, også kan du bygge videre på med mer avanserte triks. 

Hvordan fungerer søkemotoren til Google?

Under kan du se en video som er hentet fra kurset og som forklarer hvordan søkemotoren til Google jobber, når du søker på noe. 

5 tips for et godt Google søk: 

Nøkkelord

Når du søker på Google kan du få uendelig mange resultater, så her er ordene du velger å bruke avgjørende for hvilke resultater du får. Jo mer presis du er når du skriver inn søkeordet, jo raskere vil Google finne det du leter etter. Det kan være viktig å skrive tilleggsinformasjon, som for eksempel om du er ute etter alder, bør du skrive «alder» (og ikke bare navn) for å få det opp øverst i resultatene. For de ordene du velger å bruke i søket, vil Google først finne alle dokumenter som inneholder dine søkeord OG dokumenter som kan kobles til de søkeordene.

Russel har 3 viktige punkt som man bør vite for å finne de optimale søkeordet:

  1. Tenk på hva du skal prøve å finne ut av. 
  2. Velg ord som du tror kommer til å dukke opp på siden.
  3. Tenk deg til ordet forfatteren av nettsiden hadde brukt.

Bildesøk

Når du søker etter bilder på Google, er det ikke sikkert at du får opp akkurat det du ønsker. Ved å ta i bruk filteringsverktøyet, får du et mer spesifikt resultat. Ved bruk av dette verktøyet kan du filtrere søkeresultater med farger, type bilde og størrelse på bilde. 

Et eksempel er hvis du søker på blomster. I det første søket vil du få ulike typer blomster i alle farger, som på bildet under. Dersom du ønsker røde blomster, kan du trykke på «verktøy», deretter «farger», velge fargen rød og dermed får du bare opp røde blomster (bilde nr.2). Om du ønsker utklipp av blomster, som vist i bilde nr. 3, kan man trykke på «type» og videre på «utklipp». 

Søk med bilde

Andre enn meg som ikke visste at det er mulig å gjøre søk på Google med bilder? Dette er helt genialt. Om du for eksempel ser en bil du aldri har sett før, kan du ta bilde av logoen, legge det inn i søkefeltet på Google og få opp hva bilen heter. 

Rekkefølge på søkeord 

I følge Russel er det viktig å tenke på rekkefølgen man skriver nøkkelordene i, når man googler. Det kan også være lurt å ekskludere enkelte ord fra søkeresultatet, for å unngå unødvendig mye informasjon når du søker. Dersom du for eksempel vil søke etter bil, men vil kun ha BMW, kan du skrive (bil + BMW). Søkeresultatene som du får opp da, vil ikke inneholde andre bilmerker. 

Søke etter tekst

Dette tipset er veldig praktisk for oss studenter. Vi søker ofte etter relevante artikler til oppgaver vi skriver og finner en lang artikkel, men er kanskje bare ute etter ett lite avsnitt. Istedenfor å måtte lese gjennom alt for å finne det du trenger, kan du trykke (Mac) Command + F eller ctrl F (PC), da får du opp et søkefelt der vi kan søke opp et spesifikt ord og da vil det ordet bli merket i hele artikkelen. 

Screenshot fra Arne Krokan sin blogg