annikenuhl februar 15, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Internett blir i stor grad brukt til å foreta søk etter informasjon. Google er uten tvil den mest brukte søkemotoren til akkurat dette. Det antas at omtrent 80% av alle internettbrukere benytter seg av Google Søk. (Link). Å foreta et søk i Google er i og for seg ikke vanskelig, men visste du at dersom du går litt mer i dybden av hvordan du innstiller søket ditt kan du få langt mer relevant og aktuell informasjon. 

Som nevnt tidligere har jeg i år valgfaget Digital Markedsføring. Foreleseren vår Arne Krokan har bedt oss gjennomføre kurset Google Powersearch. Jeg skal derfor i dette innlegget dele flere tips med med dere om hvordan du kan bruke Google mer effektivt. Det vil først og fremst spare deg for tid, men også gjøre søkeresultene mer relevante som igjen vil gi arbeidet ditt mer kvalitet.

Google Powersearch:

I kurset Power Search av Daniel Russel lærer man kjapt om hvordan Google fungerer i tillegg til at du blir opplyst om mange nyttige måter å bruke Google mer effektivt på. Kurset starter med en enkel test om Google slik at de underveis kan se hvordan du forbedrer kunnskapene dine. Kurset er delt inn i seks deler og du blir underveis stilt ulike spørsmål relatert til det du har hørt/lest. 

Jeg har alltid bare tenkt på Google Søk som den lille søkefirkanten som kommer opp når du går inn på Google, men fant fort ut at det er mye mer bak som kan gjøre søkene mine mye mer relevante til akkurat det jeg leter etter.

Kurset handlet også om hvordan Google rangerer rekkefølgen på resultatene som kommer opp. Dette er nyttig å ha kunnskap om for å optimalisere feks. en nettside slik at den rangeres høyere i søkeresultatene hos søkere.
Etter å ha gjennomført kurset sitter jeg igjen med masse tips og triks som jeg i dette innlegget skal dele med dere.

Tips til hvordan du kan bruke Google Søk mer effektivt:

Bruk stikkord:

Google har med årene bare blitt bedre og bedre og et tips å ta med seg for å spare mest mulig tid er å ikke skrive lange setninger om hva du lurer på, men heller benytte stikkord.
Hvis jeg lurer på når solen går ned i Oslo trenger du ikke skrive “Når går solen ned i Oslo?” Google skjønner med engang hva du er ute etter dersom du kun skriver “Oslo solnedgang”. 

Ikke bruke flere ord eller mer tid enn du må.

Ekskluderende søk:

Et annet nyttig søk dersom du skal søke på google er å få Google til å skjønne hvem ord du ikke vil ha resultater fra. Skriver du “-” foran ett ord vil alle resultater som inneholder dette ordet bli eksludert. Feks. Drammen -Ypsilon, dersom du vil få opp søk om Drammen men ikke vil lese om Ypsilon broen.

Søk med bilder:

Det sies jo at et bilde sier mer enn tusen år, og dersom dette er tilfelle kan det noen ganger lønne seg å bruke bilder til å søke etter lignende bilder på Google. Dette er en smart funksjon dersom man feks leter etter et spesifikt klesplagg eller tilbehør du er interessert i. I eksempelet under har jeg brukt bilde av en veske i bildesøket. Google skjønner ut ifra bildet hva jeg søker etter (shoulder bag) og gir meg dermed bilder av lignende vesker og steder hvor jeg kan få kjøpt disse.

Spesifiser bildesøket:

Når du søker etter bilder på Google kan du bruke knappen “innstillinger for søket” for å spesifisere bildesøket ditt. Dette øker presisjonen og gir et langt mer presist resultat enn dersom du velger bort funksjonene.

  • Filtrer etter farge

Under innstillinger for søket finner du blant annet muligheten til å velge farge. Denne funksjonen lar deg filtrere bildene etter fargen du velger. For eksempel gir søket på “blomster” og fargevalget “gul” et resultat med kun gule blomster.

  • Bruksrettigheter

Ved hjelp av innstillingen “bruksrettigheter” kan du søke etter bilder ut ifra hva slags rettigheter du har til å bruke bildet eller om bildet er beskyttet av opphavsrett.
Dersom du huker av for “merket for gjenbruk” kan du selv bruke bildene fritt uten å være redd for at du bruker dem i strid med opphavsretten.

  • Type

Google har også en instilling for søket som heter “Type”. Denne innstillingen lar seg søke etter hva slags type bilde det er (alle typer, utklipp, strektegning eller GIF). Velger jeg “utklipp” som type får jeg opp en haug utklipp av gule blomster.

Det var de tipsene jeg hadde for hvordan du kan bruke Google på en mer effektiv måte. Kanskje lærte du noen nye og smarte måter og bruke Google på? Hvis ikke kan du selv ta kurset her og lære enda mer.