Malene Edvardsen mars 10, 2018

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Har du en bedrift så er det viktig at du er på relevante kanaler for å nå ut til målgruppen din. Det er flere bedrifter som ikke tenker at sosiale medier som Instagram, Facebook, Snapchat osv er viktig å gjøre ordentlig, og publiserer på kanalene uten mål å mening. Som bedrift er det viktig at du tilpasser riktig innhold på riktig kanal. Det som du publiserer på Facebook, er kanskje ikke like relevant på Instagram, for å fange oppmerksomheten til målgruppen din må du publisere innhold som de synes er interessant.

For at en bedrift skal dra nytte av bruk av sosiale medier må man ha en plan på hva og hvordan de skal gjøre det. Når man skal lage denne planen vil jeg anbefale å ta i bruk POST-modellen som jeg skal forklare kort.

Bilde: https://pixabay.com/en/human-google-pinterest-pattern-3175027/

Er du en bedrift som allerede bruker sosiale medier, se på hvordan dere bruker disse idag og hvilke forbedringspotensialet bedriften har.

People – hvordan er målgruppen på sosiale medier?
En bedrift kan rette seg mot flere målgrupper og ha flere interessenter, her er det viktig å finne ut hva som skaper verdi for kundene deres. Finn ut hvem man skal kommunisere ut til, og hvordan deres aktivitet er på sosiale medier. Hvis man antar at målgruppen er mest aktiv på Facebook, men så viser det seg at det er Instagram er det denne kanalen man burde legge mer fokus på. Følg med på hvordan aktiviteten er, kommenterer de mye, engasjerer de seg i det som blir lagt ut.

Objectives – hva vil du oppnå med bruk av sosiale medier?
Finn ut hva du vil bruke sosiale medier til, er det å bygge en sterkere merkevare? eller er det kanskje et budskap man ønsker å formidle videre. Det er viktig å ha klare mål på hva du vil oppnå, sett deg hovedmål og delmål som du ønsker å nå. Det kan være at man ønsker å få gevinster, få økt trafikk og mer oppmerksomhet eller andre ting. Det et lett å tro at får man mange likes så har man oppnådd at man blir sett og at deres sosiale medier funker kjempe bra – dette er i mange tilfeller feil. Selv om man får mange likes på det man legger ut er det stor sjanse for at de som har «liket» bildet/innelgget/video etc. ikke har fått med seg innholdet og bare har scrollet forbi. Sett deg mål som kan måles, og lag smarte mål. Ønsker du å få flere treff på nettsiden hjelper det ikke om du får flere hundre likes på det du legger ut, og ingen treff på nettsiden.

Strategy – hvordan vil du relasjonen med kundene skal endres? 
Lag eget innhold til de forskjellige kanalene dere bruker, ikke publiser innholdet som er laget til Facebook siden på Instagram, Twitter og Snapchat. Kanskje du har flere kunder som følger bedriften på de forskjellige kanalene, da er ikke de interessert i å få opp det samme innholdet på alle kanalene. Er det noen som kun følger bedriften på enkelte av kanalene så her er de viktig å lage eget innhold for hver kanal, og finne ut hva målet med posten er. Ha en baktanke på alt som blir publisert, og finn ut hva du ønsker å oppnå med å nå ut til kundene.

Technology – hvilke plattformer skal du bruke?
Har bedriften allerede bruker på alle de sosiale mediene så må man finne ut hvordan de fungerer idag, er det relevant for bedriften å ha alle de sosiale mediene eller ikke? Er det slik at man ikke har noe særlig trafikk på Twitter, og ikke er så aktive der uansett så bør man revurdere om man virkelig trenger å ha Twitter eller om man skal slette den. Det er bedre å ha et par sosiale medier som man satser på enn å være på alle.

Bilde: https://pixabay.com/en/social-media-connection-network-3136897/

Kort oppsummert så handler det om at man må finne ut hvem målgruppen er, hvem man vil nå ut til og hvor målgruppen din oppholder seg. For så å finne ut av hva målene skal være, hva man ønsker å oppnå med dette. Til slutt velger man ut de kanalene man tenker er relevante for sin bedrift.

Hvis man usikker på hvordan de forskjellige sosiale mediene fungerer anbefaler jeg deg å lese innlegget til Maylinn her!

 

// Malene Edvardsen