Sander juni 8, 2021

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

I dette innlegget skal jeg skrive en «How to» artikkel på hvordan du kan bruke Instagram til å markedsføre din bedrift, og steg for steg hvordan dette burde gjøres.

Per dags dato er det mer enn 1 milliard personer som bruker Instagram hver eneste måned, og minimum 90% av disse følger minst 1 bedrift. Dette betyr at det er tåpelig å ikke benytte Instagram for å markedsføre din bedrift uansett hvilken målgruppe bedriften din har.

Hvem bruker Instagram?

Til forskjell fra andre sosiale plattformer er Instagram hovedsakelig en visuell plattform hvor brukere kan legge ut bilder, dele opplevelser eller markedsføre seg selv eller sin bedrift. Per Q4 2020 har i overkant av 2,5 millioner personer en bruker på Instagram. Noe som tilsvarer nesten 50% av landets befolkning. Bland disse kan vi se at majoriteten av brukerne er i alderen 18-29 år (78%), hvor hovedandelen av disse er kvinner.

Hvordan bruke Instagram for bedrift: Steg for steg

Steg 1: Opprett en bedriftskonto (profesjonell konto)

Det første du må gjøre er å laste ned Instagram appen og opprette en vanlig Instagram konto. Deretter må du gå til innstillinger > Konto for å bytte til Profesjonell konto. Legg til nødvendig informasjon og fortsett.

Steg 2: Lag deg en god strategi

Definer målgruppen din. En god mediestrategi starter med å forstå målgruppen din, og skjønne hva slags innhold de ønsker å se fra deg. Det å definere målgruppen til bedriften din er essensielt for å kunne lage og drive en god bedrift, og da ikke bare på Instagram. Her er 3 punkter som kan hjelpe deg å fastsette målgruppen for din bedrift.

  • Fastslå hvem som allerede kjøper produkter/tjenester fra deg
  • Sjekk ande sosiale plattformer og hvem som følger deg der (analyser)
  • Undersøk konkurrentene dine og sammenlikn med deg selv

Det å vite hvem som er målgruppen din, setter deg i en enda bedre posisjon til å lage innhold til målgruppen. Du kan se på hva slags innhold kundene dine publiserer, hva de liker og hvilke andre profiler de følger, og bruke dette til å lage innhold for din bedrift.

Videre burde du sette deg mål for din strategi, og hva du håper å oppnå ved å bruke Instagram som en markedsføringskanal.

Sett opp en «innholds kalender». Ved å sette opp en innholds kalender kan du alltid være i forkant av ulike happenings og arrangementer eller helligdager. Ved å sette deg ned å planlegge hvor mye som skal markedsføres på Instagram ila. Gitte helligdager eller happenings kan man være i forkant av hendelsen og passe på at man drar med seg enda mer eksponering av merkevaren.

Steg 3: optimaliser Instagram profilen din

Når det kommer til å utseende av Instagram kontoen din er det viktig at den er appellerende, og at den inneholder korrekt og nyttig informasjon. Denne siden er der hvor kundene eller mulige kunder kommer til å finne ut av hvem bedriften er, og hva de gjør.

Det er viktig å skrive en god bio. En god bio fanger oppmerksomheten til brukerne og gjør de interesserte i profilen din. Du har kun 150 tegn for å bruke på å vise profilen din frem fra sin beste side, så hvordan gjør du dette? Her er noen tips:

  • Vær rett på sak. Hold det kort og godt
  • Ikke skriv lange avsnitt. Del opp teksten din.
  • Bruk emojier. Emojier kan være med på å korte ned teksten, men også å fremme bedriften din og sende et signal til brukerne.
  • Bruk CTA. Fortell hvorfor brukerne burde klikke seg inn på lenken til siden din.

Legg til relevant kontaktinfo. Når man har en profesjonell Instagram konto er det viktig å legge inn riktig og relevant kontaktinfo slik at de som har lyst til å komme i kontakt med deg, lett finner denne informasjonen. Det er viktig å få med epost adresse, evt. Telefonnr og en fysisk adresse.

Steg 4: Del kvalitets innhold

Lag en god estetikk for merkevaren din. På Instagram handler alt om hvordan ting ser ut, og det visuelle aspektet. Så det er derfor viktig å kunne levere gode visuelle bilder og innlegg. Det er viktig å lage seg et tema som man følger når man legger ut bilder. Dersom du er et klesmerke, har du for eksempel bilder av klærne dine. Eller om du er en rørleggertjeneste så legger du ut bilder av ferdigstilte jobber.

Så fort du har funnet deg et tema, så er det viktig å holde på dette, slik at Instagram feeden sin ser visuelt appellerende ut. Da gjelder det å ha de samme fargekombinasjonene og ikke variere så alt for mye mtp. Farger og type bilder.

Videre er det viktig at du har fokus på å ta gode bilder. Gjerne lei inn eller ansett noen som kan gjøre dette for deg, slik at bilder blir så gode som mulig. Det er verdt kostnaden av å bruke noen med ekspertise, i stedet for å gjøre det selv og ikke få det til. Dette kan ødelegge brukeropplevelsen for kundene, og være med på å ikke få salg. Når det er sagt, er det også viktig å skrive gode tekster til bildene dine.

Til slutt så er det viktig å holde seg relevant og poste innlegg og stories regelmessig slik at følgerene dine ikke glemmer deg, og slik at de har deg friskt i tankene.

Steg 5: Vær interaktiv med kundene dine

Det er viktig å holde deg i kontakt med kundene dine og de som tar kontakt med deg, slik at brukerne føler seg sett og får positive holdninger til merkevaren din.

Det kan til tider bli mye aktivitet, og du får kanskje lyst til å lage en automatisk svartjeneste. Ikke gjør det!! Dette viser bare at du ikke bryr deg om kundene dine, og ikke verdsetter de nok til å ta deg tid til å svare de.

Samarbeide med influenser er også en god måte å skape engasjement og nye følger. Finn influenser som har de samme følgerne som er interesserte i merkevaren din. Det kan være smart å se på dine egne følgere først, for å potensielt finne en influenser eller noen som kan være merkevareambassadør for deg.

Selv om bedriften din ikke er så stor, eller du ikke har så mye midler å avsette til influenser, så kan du finne såkalte «micro-influenser». Dette er personer som ikke har en så stor følger base, men følgerne er dedikerte.

Steg 6: Mål suksess og gjør tilpasninger

Mål resultater med analyseverktøy. Etter å ha tatt i bruk en profesjonell Instagram bruker er det viktig at du måler progresjonen mot målene du har satt deg. Med en profesjonell Instagram konto har du muligheten til å bruke de innebygde analyseverktøyene. Men det er viktig å ha i bakhodet at Instagram bare samler de siste 30 dagene med informasjon. Dette betyr at du selv må samle inn dataen og sette de inn i egne analyseverktøy.

Etter man har samlet inn data er det viktig at man tar i bruk nye type metoder for å nå ut til kundene. Å ta i bruk nye metoder eller bruke andre typer bilder osv. er den beste måten for å sjekke om man kan gjøre det bedre eller om det var bra nok fra før av.  

Det viktigste man kan gjøre er å følge med på hva Instagram har å tilby av funksjoner for å holde tritt med de nye innovative løsningene og metoder for å nå ut til kunder.