trinesperre juni 2, 2021

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

I ett av mine tidligere innlegget skrev jeg om plattformen TikTok som har blitt store på generell markedsføring, uten at forbrukere føler på at en blir eksponert av for mye reklame og annonser. Flere har nok også hørt om Snapchat, som med de siste årene har fått større kjennskap som en plattform til både privat bruk, men også for markedsføring. I dette innlegget har jeg tatt utgangspunkt i en artikkel fra Inevo som tar for seg snapchat annonsering. Dette er en forenklet guide til hvorfor din bedrift (små og store) bør se på Snapchat som en aktuell plattform å markedsføre seg på, og hvordan det enkelt kan gjøres.

Hva er Snapchat?
Snapchat er en app som er tilgjengelig på smarttelefoner og nettbrett i 2011 av en gruppe studenter ved Stanford University i California. Det er en tjeneste hvor en kan dele videoer og bilder til andre kontakter, men den største skilnaden fra andre plattformer er at de kun er tilgjengelige i en kort stund som tilsvarer noen få sekunder. Tjenesten går ut på at en kan sende bilder og videoer, velge hvor lenge det skal være tilgjengelig for mottaker å se på, og velge ut hvilke mottagere som skal få se det du sender. En tilleggsfunksjon er at en kan legge ut en snap på «story» hvor de vil være tilgjengelige for kontaktene dine opptil 24 timer. I følge Ipsos er det opp mot 2,7 millioner nordmenn som benytter seg av appen i dag. Noe som gjør at denne plattformen er et godt alternativ for markedsføring, da det er et bredt spekter av mennesker som bruker appen daglig, og som kan bli eksponert for reklame.

Q1'21 slide 1
Skjermdump fra Ipsos.no

Snapchat blir brukt hyppigst av aldersgruppen 18-23 år (ca 247.000 mennesker) flere ganger om dagen. Om bedriften din ønsker å rette seg mot yngre, så vil Snapchat være en aktuell plattform å markedsføre seg på. I denne videoen viser Snapchat til hvordan bedrifter enkelt kan opprette profil og lage ulike annonseformater.

Starten på noe stort innenfor markedsføring
Det startet med at en kunne sende bilder til hverandre, så kom muligheten for å sende videoer, legge på stilige effekter som filter og få frem et kart over hele verden, der en kunne se hvor venner befant seg. Snapchat har tatt av med årene og hatt en gradvis stigning av hva denne egentlig nokså enkle appen kan tilby. Men er den kun beregnet for kommunikasjon og moro? De siste årene har bedrifter og organisasjoner kunnet markedsføre seg på plattformen ved å legge ut innhold på Snapchat som de har publisert på sin egen nettside eller andre kanaler.

Norske Henriette tar av med dette på TikTok - YouTube
Skjermdump fra Vgtv.no

Vegard Harm og Morten Hegseth har sin egen kanal på VgTv, som heter «Panelet». Her deler de innhold om ting som interesserer dem, men det meste går i nyheter og sladder om kjendiser og reality rundt om i verden. De har i tillegg markedsført seg på Snapchat, der de kan vise til samme innhold som de publiserer på VgTv. Kjente profiler kan opprette seg en profil, og med en stor nok følgerbase kan de knytte opp en funksjon(Discover) som gjør at når de markedsfører en annonse på deres profil, så vil det være en mulighet for brukere som ser annonsen om å komme direkte inn til annonsøren sin nettside ved å «swipe opp». Dette gjør prosessen svært enkelt både for annonsøren, den som markedsfører og forbrukerne.

Hvorfor benytte seg av Snapchat til markedsføring?
Om du kan tenke deg å benytte Snapchat for å markedsføre din bedrift, vil disse punktene være mest relevant om selve målgruppen er aktive brukere av plattformen.

Fem punkter for hvorfor det vil være effektivt og lønnsomt for din bedrift å vurdere Snapchat ads:
1. Snap Ads Manager hjelper deg med å være kreativ og skape et unikt innhold for dine kunder.
2. Geo-filter gjør det mulig å opprette presist og organisert markedsføring. Dette gjør det enklere å rette seg mot den utvalgte målgruppen for annonsen.
3. Appen har en eksepsjonell brukerskare, som vil ha stor betydning for at en blir synlig og oppnår høy spredning og rekkevidde ved å publisere annonser.
4. Ypperlig for å øke merkekjennskap, da en kan kommunisere med målgruppen på en særegen måte som skiller en fra de andre plattformene.
5. En kan utnytte seg av at Snapchat er mindre i vekst enn de store plattformene som Facebook og Instagram. Lavere etterspørsel bygger på lavere priser på CPC (cost-per-click)

Mulighetene for annonsering
Plattformen har en rekke ulike formater som du kan ta i bruk for annonsering. Blant disse finner du story ads, snap ads, AR linser, collection ads, commercials, filterannonser og dynamiske annonser.

Story Ads
Organisk innhold fra store nyhetskilder (VG) og andre kjente profiler som deler offentlig- og sponset innhold. Annonser som dette blir synlig i loggen på Discover. Dette type formatet er relevant for bedrifter som vil få frem mye innhold i en og samme annonse. Noe som skiller dette formatet fra de andre formatene Snapchat tilbyr, er at du kan sette sammen innhold på opptil 200 sekunder fremfor 10 sekunder.

Snap Ads
En fullskjermet vertikal videoannonse der en kan ta i bruk et interaktivt element kalt CTA (call-to-action). Selve formålet med denne type annonse er å kunne påvirke forbrukerne til å utføre en handling ved å «swipe opp». Dette er en funksjon hvor en sveiper opp på skjermen, og du kommer direkte inn til produktet som det markedføres for hos annonsøren, eller den bestemte landingssiden. Annonser som dette kommer automatisk opp mellom andre organiske stories, som viser til mange likheter med plattformen Instagram og hvordan de benytter annonser.

AR linser
Denne type annonseformat er spesielt for bedrifter som ønsker å være kreative med innholdet de lager. For ved hjelp av AR linser kan du nemlig lage dine helt egne linser, noe som bidrar til å skape engasjement og øke eksponering. Aktører som skreddersyr innholdet til målgruppen og leverer god kvalitet på linsen har større sannsynlighet for å få økt spredning av budskapet. Dette kan skje ved at brukere benytter seg hyppig av din linse, og sender snaps med den til sine kontakter, som igjen tar den i bruk og sender videre. Et eksempel kan være Rema 1000 som i sommer har opprettet en linse der du kan sette sammen din egen favoritt burger og sende den videre til vennene dine.

Collection Ads
Ligner mye på story ads, ettersom dette er en type annonse som kommer opp mellom stories. Det blir vist en annonse på skjermen, og i tillegg en rad nederst med produkter som en også kan klikke på. Du kan derfor være kreativ og ta i bruk flere bilder, eller benytte deg av en video med opptil fire bilder nederst. Ypperlig for bedrifter som vil vise frem flere varianter eller lignende produkter.

Commercials
Dette annonseringsformatet har mange likheter med Snap Ads, det som er den største skilnaden er at brukere som ser på en kanal, ikke får muligheten til å hoppe over en annonse, men må se den ferdig (6 sekunder) for å kunne videre se hele innholdet.

Filterannonser
Om målet for bedriften er å øke merkekjennskap gjennom å promotere produkter/tjenester så er denne type annonsen aktuell. Din bedrift kan enkelt synliggjøre seg med denne type annonse nasjonalt, ved å opprette «geo-filter». Dette er et type filter som gjør at brukere kan sende deres lokasjon til sine kontakter, ved at de benytter seg av et filter som det står for eksempel: Tønsberg, Holmenkollen, Farris Bad osv. Dette filteret er en bidrager for å øke merkekjennskap ved at den får frem viktig budskap om merkevaren uten at brukere vil føle at de blir eksponert for reklame. Om en lager et mer underholdende filter med stilig design, vil det være en større sjanse for at flere vil benytte seg av det. En kan også lage et slikt type filter for en bestemt periode, om man har et arrangement eller lignende.

Dynamiske annonser
En nyere type annonse som gjør det mulig å tilpasse annonsene dine til å treffe målgruppen riktig. En kan enkelt lage oppsett av annonser og optimalisere disse mot handlinger, som kan være en pådriver for å få brukere til å kjøpe direkte fra annonse. Dette gjøres ved at en tar i bruk Snap Pixel og produktkatalog, og det vil være aktuelt å teste ut forskjellige logoer og elementer for å gjøre annonsen mer interessant. Etter hvert vil plattformen sine algoritmer finne frem til hvilke som vil være mest lønnsomme og effektive å ta i bruk.

Annonser som dette gjør at du kan fremvise produktene dine til kunder, eller drive remarketing (oppfølgingsannonser) til brukere som har sett på dine produkter. Om en kunde har forlatt handlekurven vil det også være aktuelt å sende oppfølgingsannonser. På videoen under kan en se hvordan dynamiske annonser fungerer i praksis.

Hentet fra Snapchat Norge.

Hvordan opprette en annonse på Snapchat
1. Bedriftskonto
For å kunne opprette og publisere annonser på Snapchat for din bedrift trenger du å opprette deg en bedriftskonto.

2. Objective
Etter du har fått opprettet deg en konto må du sette et mål for din annonsering. Du kan velge mellom å sette et mål for app, appnedlasting eller besøk av bedriften sin nettside.

3. Design
Nå trenger du å fylle inn utvalgt merkenavn, overskrift og CTA. Videre laster du opp bildet eller videoen som du ønsker å benytte i annonsen med elementer og tekst.

4. Levering
Du må spesifisere demografisk for hvem annonsen skal rette seg mot. Du kan velge hvilke kjønn og bestemt aldersgruppe, og om du ønsker å eksponere for mange eller få brukere. Snapchat vil deretter beregne ut fra disse opplysningene hvor stort publikum du kan nå ut til med annonsen.

5. Budsjett
Fyll inn for hvor lang periode du ønsker at annonsen skal være tilgjengelig på plattformen. Du kan velge mellom «Lifetime budget» som vil være et totalt budsjett for hele kampanjen, eller «Daily budget» som omfatter hvor mye du ønsker å benytte daglig. Det som vil være mest lønnsomt for mange bedrifter er å velge sistnevnte, og heller ta bestemmelser for hvor mye du ønsker å bruke hver enkelt dag. Minste budsjettet er på rundt 200 nok som du må bruke.

Til slutt trenger du kun å fylle inn standardinformasjon og betalingsløsning – og da er du klar for å opprette og publisere din første kampanje på Snapchat! Lykke til 🙂

Kilder

 • https://inevo.no/blogg/snapchat-annonsering/
 • https://www.vgtv.no/kategori/100065/panelet
 • https://snl.no/Snapchat
 • https://www.ipsos.com/nb-no/ipsos-some-tracker-q121
 • https://forbusiness.snapchat.com
 • https://businesshelp.snapchat.com/s/article/snap-pixel-about?language=en_US
 • https://forbusiness.snapchat.com/advertising/ad-formats/collection-ads?utm_source=GoogleSEM&utm_medium=PAIDB2B&utm_campaign=NO_G_Search_Brand_Beta-snapchatstoryad&utm_term=NO&utm_content=adformats
 • https://forbusiness.snapchat.com/advertising/ad-formats/story-ads?utm_source=GoogleSEM&utm_medium=PAIDB2B&utm_campaign=NO_G_Search_Brand_Beta-snapchatstoryad&utm_term=NO&utm_content=adformats
 • https://forbusiness.snapchat.com/advertising/ad-formats/lenses?utm_source=GoogleSEM&utm_medium=PAIDB2B&utm_campaign=NO_G_Search_Brand_Beta-snapchatstoryad&utm_term=NO&utm_content=adformats
 • https://forbusiness.snapchat.com/advertising/ad-formats/commercials
 • https://forbusiness.snapchat.com/advertising/ad-formats/filters
 • https://forbusiness.snapchat.com/blog/introducing-dynamic-ads
 • https://forbusiness.snapchat.com/advertising#adformats