permcs May 22, 2018

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Analytics er en plattform som samler data, kompilerer det og gjør det om til nyttige rapporter. For å «tracke» en nettside må du opprette en Google Analytics konto. Du må også legge inn javasript tracking code på alle sidene du ønsker å «tracke». Hver gang du får besøk, samler koden inn anonym data om brukerens handlinger på siden din.

Ved nettbutikk kan tracking-koden vise oss frekvensen til brukere som har besøkt en side som selger jakker kontra en side som selger sko. Den kan fortelle oss hvor mange brukere som kjøpte noe, for eksempel en ny bukse, ved å «tracke» antall gjennomføringer og hvor mange som eventuelt brøt i prosessen.

Koden samler også inn data fra brukerens nettleser. For eksempel hvilket språk nettleseren er satt til, hvilken type nettleser, hvilken enhet, hvilket operativ system de bruker og hvilken kilde som førte brukerne inn på nettsiden din. Det kan være en søkemotor, en reklame de har trykket på eller en e-post markedsføringskampanje.

«Hver gang en side laster vil tracking-koden samle inn og sende oppdatert informasjon om brukernes aktivitet

Analytics grupperer aktiviteten inn i perioder av tid kalt økter. En økt begynner når en bruker navigerer til en side som inneholder koden. En økt ender etter 30 minutter med inaktivitet. Hvis brukeren kommer tilbake til siden etter at en økt er ferdig, vil en ny økt begynne.

Når koden samler inn data, pakker den informasjonen sammen og sender det til Google Analytics for å bli prosessert inn i rapporter. Når Analytics prosesserer data, aggregerer og organiserer den dataen basert på bestemte kriterier som for eksempel om brukernes enhet er mobil eller en Mac, eller hvilken nettleser de bruker.

Det finnes også konfigurasjon innstillinger som tillater deg å tilpasse hvordan den dataen er prosessert, for eksempel vil du kanskje bruke et filter for å være sikker på at dataen ikke inkluderer intern trafikk. Eller bare inkluderer data for et spesielt land eller en region som er viktig for selskapet ditt.

En veldig viktig ting å huske på er, med en gang Analytics prosesserer dataen, blir den lagret i databasen og kan ikke bli endret. Så husk, når du setter opp konfigurasjonen, å ikke ekskluder data du tror du kanskje vil analysere senere. Med engang dataen er blitt prosessert og lagret i databasen vil den vises i Google Analytics som rapporter.

Happy analyzing!

 

Kilder:

https://analytics.google.com/analytics/academy/course/6/unit/3/lesson/3

The post Hvordan fungerer Google Analytics? appeared first on Per MC Svarstad.