Alexander april 6, 2021

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Photo by Hello I’m Nik on Unsplash

TikTok har blitt et populært sosialt medie og flere bedrifter begynner nå aktivt å bruke den sosiale media kanalen for å komme i kontakt med sine målgrupper. TikTok hadde over 2 milliarder nedlastinger og et svært godt kvartal i Q1 2020 (SensorTower 2020). Appen ble nedlastet mer en 315 millioner ganger og vi ser en vekst av brukere som ingen apper har hatt før, på et kvartal. Veksten av brukere er utrolig med tanke på at appen ble lansert i 2016 og den viser ingen tein til at denne veksten vil stoppe med det første. Om målgruppen din er mellom 16 og 44 år bør din bedrift vurdere denne kommunikasjons kanalen.

Hva er TikTok?

Men hva er TikTok og hva gjør man her? TikTok er tilgengelig på App Store og google play store. Det er en sosial media app til bruk på mobilen med hovedfokus på forbrukere som lager video innhold til underholdning. Appen ble originalt startet i Kina under navnet Douyin september 2016. Senere i 2017 ble appen lanser av ByteDanse internasjonalt. Douyin og TikTok er basert på den samme programvaren, men på grunn av sensurerings regelverket i Kina holdtes de avskilt fra værandre for å ikke bryte sensurerings regelverket der.

På TikTok kan man lage korte videoer som kan være fra 3 til 60 sekunder. man kan både filme og redigere i selve appen, hvor man også kan legge til effekter, tekst, filteret og musikk.

Nye brukere som har laget seg brukerkonto på TikTok får valg om å følge kanaler som TikTok anbefaler. Derfra kommer brukeren inn på sin «For You Page (FYP)» der man kan utforske innhold innenfor flere kategorier, som spill, design, mote, danser med fler. Her kan innhold trende når det bli viste til flere likesinnede ved at man bruker hashtags, populære lyder eller sanger i sammenheng med utfordringer. Man bør også være klar over TikTok sin algoritme som gir forslag til visninger. Dette kan gi mange visninger. Om videoer blir populære eller sett flere ganger kan man gjøre ved at man følger med på trender og lager innhold som er innenfor din målgruppes «nisje».

Hvorfor bruke TikTok til markedsføring?

Hovedgrunnen for at en markedsfører vil bruke TikTok er for å nå ut til målgruppen sin eller de som vil bli en del av den i fremtiden. Dette kan være en del av en strategi for å møte yngre målgrupper slik at når de blir eldre og for eksempel skal kjøpe flybilletter vil de kanskje tenke på Ryanair på grunn av at de tidligere har hørt om deres tjenester igjennom TikTok og kanskje ser seg selv i verdiene og innholdet Ryanair har som et flyselskap.

Ryanair bruker en strategi som heter «real-time marketing (RTM)» hvor de lagger eget innhold hurtig, er med på trender og responderer raskt på spørsmål. Hvor ideer til innhold raskt kan bli globale sensasjoner, ved at de er de første til å respondere på nyheter og trender (Caffey 2019). God RTM innhold gir merverdi til bedriftens merkevare enten det er ren underholdning eller at det gir noe kunden vil ha til rett tid.

Her er en video fra Ryanair som hopper på trenden med å bruke en del av sangen til Lil Nas X. For å kommentere på sangen hans som har fått mye kritikk de siste dagene fra Amerikanske foreldre og kirkegrupper på grunn av det visuelle språket sitt i musikkvideoen hans.

@ryanair

Dear @lilnasx can you please keep your pole off our flight paths please? #fyp #foryou #foryoupage #ryanair #montero

♬ lil nas dropping by – John

 Dette er en effektiv, men også risikabel måte å arbeide med markedsføring. Man bør tenke ut hva publikumet/målgruppen kan få ut av innholdet, og hva som er grunnen til at de kan like det eller ikke. Real-time marketing kan vise bedriftens relevans ved eventer eller situasjoner som skjer i verden, men man burde ikke prøve å relatere merkevaren til alt som skjer. Eksempel på hvordan real-time marketing kan bli umusikalsk kan man se på Pepsi sin kampanje «Live for now». Kampanjen ble dårlig mottatt fordi det virket som om reklamen bagatelliserte protestene mot politivold som skjedde samtidig med kampanjen. Kampanjen ble kansellert dagen etter lansering på grunn av kritikken den fikk samt at PepsiCo kom ut med en offisiell beklagelse for kampanjen. Vurder alltid hvordan sanntidsinnhold stemmer overens med merkevaren din og passer inn i de bredere markedsføringsmålene dine, og hvordan samfunnet kan svare.

Plattformen handler om innhold som lages av brukere og dermed kommer trender raskt og kan være borte like raskt som det det tar å si TikTok. så her må man følge med i timen og være rask på på å respondere. Dered så er det ikke så rart at realtime marketing er utbredt på tiktok.

Andre bedrifter som bruker denne taktikken er:

Hvor mye tid er det en bruker på TikTok i måneden?

Om man ser på rapporten fra Statista ser man en generell bruker fra USA brukte 858 minutter per måned på appen i Mars 2020. Det er en dobling fra october 2019 hvor en vanlig bruker brukte 442.9 minutter på appen.   

Alt handler om trender.

 En av måtene å holde seg relevant på er å følge trender som popper opp. Dette er temaer som kommer igjen og igjen fordi folk bygger videre på en trend med sine historier, danser, lyder eller interessante og morsomme utfordringer. Det er ingen skam å bli med på disse trendene som en bedrift. Med en egen vri på trenden kan videoen bli vist til mange flere en bare de som følger bedriftens TikTok konto. Man kan gå fra noen fra hundre visninger til flere hundre tusen eller millioner visinger om innholdet treffer målgruppen riktig. Noe som kan gjøre at flere i målgruppen din abonnerer på bedrifts konto.

Videoer som trender pleier å komme til andre sosiale plattformer slik som Facebook, Instagram, Youtube eller Twitter. Men det er få eksempler av at trender fra TikTok har blitt tatt opp av bedrifter til reklamer for bruk til annonser.

Inn kommer Coors Seltzer med sin reklame «America Has a New Thirst Trap».

Etter at en trend som heter «silhouette challenge» gikk viralt laget de en reklame video for å introdusere deres nyeste produkter til målgruppen som er imellom 21-24 år som er en del av generasjon Z som gjøre opp ca 60% av brukere på TikTok i følge (Forbes 2020).


By: Trendy TikTok

Ved bruk av den samme musikken og fargefilter som brukt i trenden har de vist en klar likhet til trenden som tok av på TikTok. Bedriften Coors så muligheten for å ta del i en trend og kapitalisere på det. De klarte å respondere på trenden med innhold som har høy produksjonsverdi på en rask måte. Sistnevnte er veldig viktig på grunn av leve tiden trender har på TikTok som pleier å være alt fra uker til noen måneder.

Hashtags knytter kampanjer sammen og gir kontekst til innhold    

Akkurat som på andre plafformer så er hastaher en god måte å linke opp innhold slik at publikum lettere kan finne og dele videoer og kommentere på de temaene som interesserer dem.

Om du vil at innholdet ditt skal trende så burde man ha en hashtag strategi. Med hashtag-er som trender vil du øke synligheten av innholdet ditt slik at flere kan se bedriften og samhandlet med videoene med å like, kommenterer og dele innholdet med andre. søk etter hasthag-er som stemmer overens med hva videoene inneholder og som fremmer bedriftens «unike sales proposition (USP) ». Det kan også være lurt å se hva andre legger ut som er i samme nisje som bedriften er i for å gjøre det letter å finne relevante hashtager eller følere.

Mål for bruk av hashtags.

For strategien må du først definere målene dine. Hva vil du at publikumet skal gjøre etter de har sett videoen? at de skal dele innholdet med andre, følge kontoen, kjøpe produktet eller tjenesten din?  Er målet kanskje å gå inn for en spesifikk målgruppe eller mere at kontoen skal bli eksponert til så mange som mulig?

Når du har dette klart for deg kan du begynne å gjøre søket av hvilke hashtags som kan være nyttige for kampanje eller innholdet ditt.

De populære hashtag-ene som trender er best på å få eksponeringer mens de hashtag-ene som er nisjer eller som går inn på bedriftens USP er bedre på å snevre inn på målgruppen/e som kan ha en større interesse av hva bedriften legger ut av innhold.

Hvor mange brukere har TikTok?

I rapporten fra Datareportal.com ser vi at aktive brukere på TikTok i fra januar 2021, var det 689 millioner brukere, dvs. de som er innom appen hver måned (DataReportal, 2021). Dette ekskluderer brukere fra Kina, men er likevel imponerende. Hvis man seter dette i perspektiv så tok det Facebook 4 år å få det samme antall brukere som TikTok har brukt bare 3 år på.

Den mest nedlast appen i 2020

TikTok var den mest nedlastede appen i 2020 med over 800 millioner nedlastninger  med en økning på 43% fra fjoråret på 564 millioner nedlastinger i 2019. Sammenlagt er TikTok lastet ned over 2 milliarder ganger fra App Store og google play. Det ser ikke ut som TikTok kommer til å slutte å vokse, så om man vil ha et forsprang på konkurrentene om målgruppens oppmerksomhet bør man tenke på å etablere en egen strategi for kommunikasjonen man ønsker på TikTok som igjen er i henhold til markedsplanen til bedriften.

Innholds strategier for bedritens TikTok kanal  

Innholdet bør være originalt, og tema som tass opp i videoene kan være en del av trender og utfordringer som kan gjøre det interessant for andre som ikke kjenner til merkevaren eller bedriften. Bedrifter kan bruker en av tre strategier eller en blanding av alle tre for å lage og dele innhold med brukere. Det er nå tre strategier for bedrifter som bil bruke på TikTok til markedsføring. De tre strategiene for innholds markedsføring er som følger:

  1. kjøre betalte annonse kampanjer på TikTok
  2. lage egen kanal og produsere relevant innhold for bedriften selv
  3. influenser strategi.

Oppsummering  

Bedrifter som vil nå yngre målgrupper vil antagelig ha mye igjen for å legge en plan knyttet til egen markeds strategi og teste ut real-time marketing her. TikTok kan brukes på samme måte som Facebook med valg av målgrupper, regioner og få statistikk på brukken. Men det er mer krevende en andre kanaler fordi du må overvåke trender, men også responsen fra brukerne på en mye tettere måte. Dette er en av fordelene og utfordringen. Helle poenget med markedsføring i denne kanalen er å bruke trender, enten nyheter eller ting som oppstår i TikTok universet. For å komme i kontakt med dette publikumet som kan være lei av «pretensiøse» reklamefilmer, men er mer mottakelig for innhold som er i tråd med deres egget innhold. og derfor ikke på samme måte blir sett som reklame, men innhold de kan relatere seg til.  Bedriften kan derfor «snakke» mer direkte og vise hva de står for igjennom trendene som de «kommenterer» her.

Kilder:

https://www.myayan.com/advantages-and-disadvantages-of-tiktok-video-app

The TikTok Craze: How Businesses Can Capitalize on This New Platform

TikTok Marketing 101: How to Capitalise on TikTok Now       

The Most Downloaded Apps Worldwide in 2020

TikTok Crosses 2 Billion Downloads After Best Quarter For Any App Ever (SensorTower 2020)

silhouette

America Has a New Thirst Trap

Forbes 2020- What The Rise Of TikTok Says About Generation Z

.pf-button.pf-button-excerpt { display: none; }