synnejacobsen mai 23, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

I modul 3 av valgfaget digital markedsføring, har Karl Philip Lund utfordret oss til å bygge en nettbutikk fra scratch. På kort tid har jeg, sammen med mine to medstudenter Herman og Malin, lansert vår nettbutikk mittlerret.no gjennom plattformen Shopify.

Når du oppretter en nettbutikk i Shopify, blir du automatisk tildelt nettsted navn som «mittlerret.myshopify.com». Det samme gjelder for eksempel bloggen her på WordPress, hvor vi nå på begge plattformene har kjøpt eget domenenavn. I dette innlegget skal jeg forklare eller opprette en guide for hvordan vi knyttet et eksisterende domene opp mot butikken i Shopify.

Finn domenehost
Ettersom vi hadde litt erfaring med å knytte eksisterende domene til wordpress, ønsket vi denne gangen å se om vi kunne finne et billigere alternativ. Etter et raskt søk dukket Webhuset tidlig opp i søkeresultatene, og tilbyr domene til kun 7kr per år.

Skjermdump Webhuset.no

Første steg er å kartlegge noen alternativ for hva du ønsker at nettbutikken skal hete, og så se hvilke som er tilgjengelig. Vi ønsket å gå for «mittlerret.no», fremfor for eksempel «.com» da vi er en norsk nettbutikk som tilbyr produkter kun nasjonalt. Vi valgte også å kjøpe et eget domene da vi mener at Mittlerret.no fremstår mer profesjonelt og gjennomført, fremfor det tildelte navnet fra Shopify. Det kan også være greit å gjøre noe research hos konkurrentene i ditt marked, for å kartlegge hvordan ditt domene sammenligner seg med de andre.

Deretter betaler du for ønsket domene hos Webhuset. Vi betalte gjennom bankid på mobil selv om plattformen tilbyr andre betalingsmåter, men andre betalingsløsninger kan trekke et gebyr for transaksjonen.

Registrering i Shopify
Registreringen av domene starter i Shopify. I menyen på venstreside navigerer du deg til nettbutikk > Domener > Koble til eksisterende domene og plotter inn domenet du ønsker å koble til. Videre tilbyr Shopify en manual for hvordan du kan koble til domene, men vi fant denne noe vanskelig å forstå – dermed oppretter vi denne guiden.

Tilkobling hos domenehost (Webhuset)
Når du har registrert i Shopify, navigerer du deg tilbake til Webhuset eller annen valgt domenehost for å starte tilkoblingen. Logg inn via kundeservice > velg domenet > DNS > DNS-oppføringer.

Her trenger du kun å fokuserer på lenkene markert med «A» og «CNAME». Dette er oppføringene vi må redigere for at de skal peke tilbake til Shopify for å koble til domenet.

For å opprette en ny kobling trykker du på «Ny oppføring». Merk at det er lurt å ikke slette den gamle oppføringen før du har lagt til alle de nye, eller eventuelt opprette kopi. Du oppretter nye oppføringer eksakt som de står, dermed 4 «A-record» og 2 «CNAME».

1. Trykk «Ny oppføring», velg «A-record». Skriv inn navnet som det står bare at du endrer til ditt domenenavn, eks «mittlerret.no».
2. Vi må endre IP-adressen så den peker til IP-adressen til Shopify. IP-adressen til Shopify er «23.227.38.65» som vist på skjermbildet ovenfor.
3. Gjenta på alle overføringer for «A», eksempel neste vil være «*.mittlerret.no» og peker til Shopify IP-adresse.

4. Gjør det samme for CNAME. «Ny oppføring», velg «CNAME». Deretter må vi endre til «shops.myshopify.com». CNAME overføringene må peke til shops.myshopify.com, og vi fører inn de eksakt samme navnene med «autodiscover» og «autoconfig» i hver sin CNAME-overføring.
5. Når alle A-overføringene og CNAME-overføringene er opprettet, kan du slette alle de gamle som ikke peker til Shopify.

Dersom domenet ditt ikke er aktivt enda, vil det dukke opp en oransje bar øverst på siden din hos Webhuset. Baren forsvinner når domenet er aktivt, og da kan du verifisere koblingen din.

For å verifisere domenet ditt navigerer du deg tilbake til innstillinger på Shopify hvor du begynte, > Domener og verifiserer koblingen. Da bør det se slik ut:

Dersom alt er koblet til riktig skal domenet ditt være klar til bruk! Merk at det kan ta opptil 24 timer før domenet er aktivt, så vær tålmodig.

Ta gjerne en titt på vår nettbutikk Mittlerret.no!
Les også mange andre gode guider fra mine medstudenter på hvordan du enkelt kan sette opp din nettbutikk eller andre spennende tema på studentsiden for digital markedsføring dig2100.