ninamagnussen mai 22, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

De siste ukene har Frida Aronsson, Stine Sauro Hellsten og jeg satt opp nettbutikk i Shopify. Det har vært en lang men lærerik prosess, og med litt tålmodighet, kom vi i mål. Besøk gjerne vår nettbutikk HER!

Hvis du har en egen nettbutikk vil du mest sannsynlig ønske å måle trafikk og få en dypere forståelse av hvem kunden din er. Svaret på dette er Googles gratisverktøy, nemlig Analytics og Tag Manager. I dette innlegget har vi derfor laget en guide til hvordan du kobler Google Analytics og Google Tag Manager til din Shopify-side.

Google Analytics

Det første vi skal gjøre, er å koble Google Analytics til Shopify. Dette er så enkelt, at det er det første du burde gjøre etter at du har opprettet en side. Når du har fullført denne guiden, så kan du begynne å analysere kundene dine. 

1. Finn den globale nettstedstaggen
Dersom du ikke har opprettet en konto i Google Analytics, er dette det første du må gjøre. Når du har opprettet en konto, vil du få opp koden.

Dersom du allerede har Google Analytics, trykker du på «administrator» i sidemenyen, og deretter «sporingsinformasjon» og til slutt «sporingskode». Nå kopierer du den globale nettstedstaggen, og sparer den til neste steg.

2. Legg til koden i Shopify
Det neste og siste steget, er å legge til koden i Shopify. Det første du gjør er å logge inn på Shopify, trykke på «nettbutikk» og deretter «preferanser».

Under Google Analytics i Shopify, skal du lime inn den globale nettstedstaggen du kopierte fra din Analytics-konto. Trykk så på lagre. Nå vil du se din Analytics sporings-ID. Huk til slutt av for «Bruk forbedret e-handel» og lagre igjen. 

Det var alt! Nå har du Google Analytics i din nettbutikk.

Google Tag Manager

Denne guiden lar deg koble opp Google Tag Manager på alle dine sider, i motsetning til Guiden på Shopify sine egne sider. I guiden fra Shopify, spesifiserer de at du må ha Shopify Plus for å integrere Tag Manager på alle dine sider, men med denne guiden skal det fungere uansett. Det er i tillegg også viktig å huske på at du allerede må ha koblet Google Analytics til shopify for at det skal fungere. 

1. Sett opp bruker og finn kodene
Det første du gjør, dersom du ikke allerede har gjort det, er å sette opp en Tag Manager-bruker. Dette gjør du enkelt HER. Når du har gjort dette, får du to koder. Dersom du allerede har en bruker, finner du kodene ved å gå inn på riktig beholder —> Administrator —> Installer Google Tag Manager.

Som du kanskje ser på det første koden, har jeg ikke kopiert hele. Du skal kun kopiere det som står mellom «script». Kodene skal vi bruke i neste steg av guiden, så du kan gjerne lime de inn i et dokument, så du har de. 

Dersom det er første gang du bruker Google Tag Manager, er det viktig at du publiserer beholderen, slik at den er aktiv. Da trykker du på «send inn» og deretter på «publiser».

2. Koble Google Tag Manager til Shopify
Når du har kodene, er det på tide å koble opp Tag Manager til Shopify. Det første du gjør er å logge inn på Shopify, og trykke på «preferanser» under «Nettbutikk». 

Deretter trykker du på «Legg til tilpasset JavaScript til Google Analytics», og limer inn den første av de to kodene. Trykk til slutt på «lagre». 

Når dette er gjort, gjenstår det kun ett steg. Trykk på «temaer» under «Nettbutikk». 

Deretter skriver du «theme.liquid» i søkefeltet, og trykker på den.

Lokaliser så «Body» ved å trykke ctrl/cmd+F. På linjen under «<body» limer du inn den andre koden. Til slutt trykker du bare på «lagre».

3. Sjekk at alt fungerer
Hvis du har fulgt de foregående stegene, burde alt fungere. For å teste dette, last ned Google Tag Assistant til Google Chrome. Etter at du har gjort dette, går du inn på nettbutikken din. Åpne deretter Tag Assistant og trykk på «enable».

Refresh til slutt siden din, og åpne Tag Manager på nytt. Hvis du har gjort alt riktig, vil du se en grønn tagg, som indikerer at alt er som det skal være. 

Det var alt! Nå har du Google Tag Manager på alle dine sider på din nettbutikk.

Si gjerne ifra om du hadde noen problemer med guiden, eller om den var enkel å forstå!