mariannewangbrustad mai 10, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

I dette blogginnlegget skal jeg fortelle om hvordan jeg lærer best og hva som fungerer best for meg. 

Det finnes ingen fasit, og alle lærer på ulik måte. Du som leser dette vil mest sannsynlig ikke ha lik preferanser som meg, men mulig du fanger opp noen tips som er verdt å prøve. 

Etter fjorten og halvt år med utdanning har jeg funnet ut av at det er lettere å være noe man interesserer seg i. Jeg er veldig glad i tall, og trening. Det betyr at på fritiden bruker jeg store deler av dagen på å lese om trening og se på ulike videoer av utførselen av det tekniske på ulike øvelser. Interessen av å sette meg ned å bruke utallige timer på trening er en del av meg og blir en naturlig ting å gjøre. Når det kommer til tall har jeg alltid vært flink til å huske tall, kan f.eks alle nummerene til barndomsvennene mine. Husker fort tall uavhengig om det er telefon nr, bil nr eller kort nr. Veldig rar til å være «flink i» men slik er det. 

Research

Når jeg skal lære meg noe, begynner jeg alltid å lese meg opp på temaet. Det dukker stadig opp fremmed ord og sammensetninger som ikke gir mening. Dette gjør at jeg fort blir forvirret, men jeg begynner alltid å lese på det «grunnleggende (hva er ***)» , før jeg går over til å se det helheltlige bildet av temaet. Ofte finner jeg begreper som ser ut som greskt, men google hjelper meg som regel med å finne ut hva begrepet/sammenhengen betyr. 

Ulik bruk av kilder er selvfølgelig noe å være obs på, da det finnes ekstremt mange utroverdige kilder. Dersom det finnes en fasit, leser jeg meg opp på ulike nettsider for å se om flere av svarene stemmer. Det siste man vil er å bruke unødvendig tid på å lese seg opp på informasjon som ikke er riktig. 

Men finnes det ikke et fasitsvar på oppgaven, så pleier jeg å lese om temaet på ulike sider slik at jeg får et større bildet av hva temaet omhandler. Dette gir meg større dybde og mulighet til å bygge opp egen mening rundt det aktuelle temaet. 

Pauser

Det er veldig viktig å ta pauser selvom man er på utsikk etter et svar eller en mening om noe. Noen nettsider har så mye «informasjon» slik at det vil være utmattende å lese i flere timer, uten å ta en pause fra lesingen. I pausen min er det viktig at jeg gjør noe helt annet enn å gjøre research på temaet. Ofte pleier jeg å ta «power nap», slik at når jeg våkner faller ting mer på plass. Men som sagt dette fungerer for meg, og fungerer mest sannsynlig ikke på deg som leser. 

Fortell andre hva du kan

Etter at kunnskapen har falt mer på plass er det viktig for meg å teste, hva jeg egentlig har fått med meg og lært. Som regel vil det være litt uoversiktlig å gjenfortelle informasjonen jeg har tatt inn, men kan oftes ta et par ganger før alt sitter som et skudd. Dersom jeg merker at noe er uklart, skriver jeg dette ned og leser enda mer på det for å få et klarer bilde på hva det er. 

Men har det seg slik at du ikke har noen å snakke med? Er vennene dine opptatt? Familien din er på ferie? 

Ikke gi opp, da kan du skrive blogg. I tillegg til dette når du ut til ekstremt mange personer, som kan hjelpe akkurat deg til å bli bedre innad det temaet du skal lese deg opp til. 

Jeg er veldig glad i å prate og videre informere andre om temaer jeg har lest meg opp til eller kan fra før. Men det er viktig at jeg har god peiling på hva jeg skriver eller sier, slik at det virker troverdig. På denne måten vil mennesker ha mer tillit til meg på og mest sannsynlig lese mer om temaet jeg har lagt frem. 

MarianneBrustad