nivesmedenhodzic mai 10, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Nå som Covid-19 har påvirket hverdagen i stor grad og nettundervisning har blitt innført har jeg som student virkelig innsett hvordan jeg lærer best. Zoom, chat og FaceTime med eksamensgruppa har blitt den nye hverdagen min. har egentlig Covid-19 fått frem noe positivt når det kommer til min egen utdanning?

ansiktsmaske, bakterie, bakteriell

Nok selvdisiplin
Jeg skal ærlig innrømme at jeg trodde det skulle bli deilig med nettundervisning og jobbe med skole hjemmefra og der tok jeg veldig feil. Foreleseren vår nevnte en gang at man kan lære mye av det vi lærer på høyskolen på nettet, men de fleste har ikke nok selvdisiplin til å gjennomføre dette. Jeg sier hele tiden til meg selv at jeg klarer å sette meg ned med PCen og jobbe effektivt med skole som om jeg skulle vært på biblioteket. Det stemmer ikke helt. Det er ikke like lett å få med seg den siste forelesningen direkte på Zoom når du vet at du kan se den senere og heller sove to timer lenger. Tidligere gledet jeg meg til å stå opp, spise en god frokost, sminke meg og høre på musikk på vei ned til campus. Jeg har rett og slett ikke nok selvdisiplin til å engasjere meg like mye som tidligere.

Lærer mye om meg selv
En ting er sikkert. Selvom Covid-19 har snudd hverdagen på hodet så har det også lært meg hvordan jeg lærer best på egenhånd. I en normal hverdag vet jeg med meg selv at jeg lærer best ved å diskutere faglig innhold med andre. Nå som det ikke er mulig så måtte jeg rett og slett finne ut av hvordan jeg lærer nest best. Samtidig måtte jeg få denne nest beste metoden på å lære til å bli like bra som den beste, fordi dette er metoden jeg skal bruke resten av semesteret. Og hvem vet? Kanskje blir dette en metode jeg foretrekker fremfor alt annet.

Akkurat nå så savner jeg forelesningssalen, biblioteket og å kunne diskutere faget med klassen, og det trodde jeg aldri at jeg skulle si. Selvom jeg liker å være full av kunnskap er jeg ikke den som elsker skolen. Å dra fysisk på skolen og det å måtte bli der og høre på foreleseren i 3-6 timer var på en måte en sikkerhet for at jeg skulle få den kunnskapen jeg ville ha. Nå som jeg bare kan si til meg selv «men forelesningen blir jo tatt opp og jeg kan se den senere» så er det veldig mye lettere å prioritere alt annet jeg ellers ikke kunne prioritert. Heldigvis så tok jeg tak i denne tankegangen og fant en løsning.

Old school
Fra da jeg gikk på barneskolen, ungdomsskolen og videregående var notater som var fine og oversiktlige å se på det beste som fantes. Jeg satt heller en time ekstra med notatene til en prøve slik at de ble ryddige og fine, fremfor å skrive akkurat det samme innholdet på rad og rekke nedover notatboka med kun en gråblyant i løpet av 30 minutter. Det faglige innholdet satt seg bedre i hjernen de gangene jeg brukte tid på notatene mine. Så da var det bare en ting som kunne gjøre denne kjedelige nettundervisningen vi har i dag mer spennende; tusjer i forskjellige farger, en ny notatbok og system.

MacBook Pro near white open book

Enkel oppskrift
Oppskriften min på best mulig læring for min egen del under denne pandemien er enkel: 1. Notere på PC fra forelesning underveis. Ikke stresse (det blir tross alt tatt opp slik at man kan gå tilbake).
2. Skrive ned disse notatene på nytt i en notatbok. Bruke tusjer i forskjellige farger for å skape en struktur.
3. Bruke notatene man har i notatboka i ettertid for å friske opp minnet mitt litt.

«Jeg skal på forelesning»
Selvom Covid-19 har som nevnt tidligere snudd hverdagen på hodet og man kanskje henger litt etter på jobb, skole eller generelt i hverdagen så har det vært veldig viktig for meg å fortsette som normalt. En viktig faktor for meg er å skille mellom arbeid og å slappe av når begge deler skjer på samme arena. Før Covid-19 så stod jeg opp, dusjet, tok på meg hverdagslige klær, sminket meg, spiste frokost og sa til de jeg bor med at jeg skal på forelesning. Det samme gjør jeg nå – til en viss grad, selvfølgelig. Uansett så sitter jeg aldri i pysjen og jobber med skole, fordi det hadde jeg aldri gjort på biblioteket. Jeg går på en måte inn i rollen som student fysisk og dermed stiller jeg meg inn som student psykisk også. Jeg, som mange andre studenter, har dratt hjem til foreldrene under pandemien. Så når mamma spør meg hvorfor jeg sminker meg så svarer jeg enkelt; «Jeg har forelesning om 15 min.».