mfper april 26, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Jeg har startet den tredje og siste modulen i valgfaget Digital Markedsføring ved Høyskolen Kristiania. Vi har fått i oppgave å lage ett blogginnleg om et av temaene fra første forelesning med Karl Phillip Lund. I forelesningen var det en gjesteopptreden fra tre tidligere elever som hadde faget digital markedsføring. De snakket om hvordan de hadde startet sin egen nettbutikk som en del av faget og hvordan de har utviklet nettbutikken og deres klesmerke «Brisen» til det klesmerket de er i dag. De forklarte hvordan de gikk fram med alt fra hvordan de fikk sine produkter laget, hvordan de satte opp sin nettbutikk og hvordan de markedsførte seg gjennom mediekanaler og sosiale medier. Jeg fant dette veldig relevant siden vi også har fått en eksamen som går ut på å starte en nettbutikk og lage en plan på hvordan nettbutikken skal fungere.

Hvordan sette opp en nettbutikk

Det er ikke lenger slik at de som ønsker å selge sine produkter eller tjenester på nettet må investere store summer med penger. I dag er det flere leverandører som tilbyr tjenester som gjør det overkommelig for Ola Normann å sette opp nettsider med en salgsfunksjon. 

10 Nøkkelfaktorer som er relevante for din nettbutikkProdukt eller en tjeneste 

  • Produkt eller Tjeneste

Du må ha et produkt eller en tjeneste som du skal selge.  Du må velge hvem du ønsker å selge det til og hvordan du skal få målgruppen din til å finne din nettbutikk slik at de forhåpentligvis blir kunder.

  • Forretningsmodell

Å utarbeide en forretningsmodell går ut på å utarbeide en beskrivelse for hvordan nettbutikken skal få kunder og skape fortjeneste. Og i begynnelsen av denne modulen i digital markedsføring så er mye av fokuserte rettet mot hvordan vi skal nå ut til kundene og få dem til å kjøpe produktet du selger. 

  • Navn og domene

Det å velge et navn for bedriften og domene navn bør være knyttet opp mot det inntrykket du ønsker å skape med din virksomhet. 

  •  AS eller enkeltmannsforetak

Begynner nettbutikken å tjene penger så er det naturlig å ta et nytt steg ved å etablere et enkeltmannsforetak (ENK) eller et aksjeselskap (AS). Det er avhengig av hvilke ambisjoner du har og hva du forventer å tjene med virksomheten.

  • Budsjett 

Det er viktig å ikke undervurdere kostnadene og overvurdere inntektene da det er avgjørende for at virksomheten skal være profitabel og bærekraftig. det vil også være viktig å tilrettelegge budsjettet slik at det er økonomiske ressurser tilgjengelig for å kunne markedsføre nettsiden da det er veldig viktig for nettbutikker.

  • Nettbutikkløsning

Det er smart å velge en standard løsning for din nettbutikk med mulighet for å endre på den slik du ønsker. Det er mange aktører med slike løsninger f.eks Shopify. De løsningene krever ikke ingen IT-kompetanse, men det vil være tidskrevende hvis du ønsker å gjøre mange endringer. Kostnadene vil varierer fra 400- 2000 kr i måneden.

  • Språk og design

Det vil være viktig å fokusere på ordbruken i nettbutikken og sørge for at den er optimalisert for å oppnå en høy SEO. Det vil være viktig å tilpasse din nettside slik at de scorer høye og vil derfor bli lettere funnet på google.

  • logistikk

Med en nettbutikk så vil det være behov for frakt. Det er kostnad som ikke er i en butikk hvor kunden betaler for produktet og tar det med seg. Det gjør at du må finne ut hvordan du skal prise produktene du selger, om frakt skal være inkludert eller om det blir ført opp som en ekstra kostnad. Det kan virke dyrere for kunden hvis frakt ikke er inkludert i den oppførte prisen.

  • Fraktalternativer

Levering av produktet eller tjenesten er en avgjørende del av netthandel opplevelsen. Hvor lang tid det tar å få varen, hvordan de mottar varen og om det skulle oppstå noen problemer og løsning på det eventuelle problemet.

  • Synlighet

Markedsføring av er kanskje den enkeltfaktoren som du bør bruke tid på hvis du ønsker at nettbutikken skal være synlig for dine potensielle kunder.

Hvorfor benytte seg av nettbutikk som salgskanal?

Å bruke nettbutikk som salgskanal vil være aktuelt for de som ønsker å etablere en virksomhet, da det vil kutte ut fordyrende mellomledd. Marius Schaefferer som er medeier i klesmerket «Brisen» fortalte om hvordan de fikk sine varer produsert og sendt direkte ut til sine kunder, det gjorde at de ikke måtte leie et lager for å oppbevare sine produkter som resulterte i lavere kostnader og mindre risiko. Ved å benytte seg av en nettbutikk så er det ingen begrensning på hvor langt unna kunder kan befinne seg. Finner kundene nettbutikken så vil det være mulig for dem å kjøpe produktet. En nettbutikk bør markedsføre seg hovedsakelig digitalt. De som driver nettbutikkene kan benytte seg av sosiale medier for å markedsføre sin virksomhet og fordelen med den formen for markedsføring er at det er kostnadseffektivt og kan nå ut til deres målgruppe om det gjøres riktig.

kilder:

https://www.bring.no/radgivning/netthandel/10-tips-for-deg-som-onsker-a-starte-nettbutikk