annikenheskestad februar 27, 2019

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

I dagens forelesning hadde vi besøk av Lasse Brurok som er en av grunderne i nettbutikken Bookis. Dette var et meget spennende foredrag som var utrolig interessant å få høre på.

Han begynte det hele med å spørre oss om hva vi tenkte kom først av en idé eller et problem? Det var forskjellige svar i forelesningssalen, noen mente det var idéen mens andre problemet. Det mest riktige svaret var riktignok at problemet bør oppstå først, dette fordi det er veldig mange der ute som har kommet opp med noe de mener er en super idé, uten å ha først sjekket opp om de løser noe problem, og dermed går konkurs. Så han satt opp tre viktige punkter for at det ikke går i lengden: 1. Ikke behov i markedet, 2. En går tom for penger og 3. Ikke rett team. Alle disse tre faktorene må sammen fungere for at det skal gå, fordi en kommer igjen vei om det er behov i markedet men er tom for penger for eksempel. Teamet er også en meget avgjørende faktor, og det er avgjørende for et vellykket arbeid at de jobber godt sammen og har satt seg de samme målene med nettbutikken.

Om Bookis

Så, over til Bookis og hva de gjorde for å oppnå suksess. De hadde et ønske om å starte en nettbokhandel ved å selge både brukte og nye bøker på en veldig rask og enkel måte. Det fungerer slik at du kan legge ut en bok for salg på nett, få betalt, også sende bøkene til kjøperen rett fra ditt eget hjem. De har en helt genial løsning ved at de har en avtale med posten, slik at når de går fra dør til dør om morgningen å leverer post, så tar de samtidig med seg boken fra selger til kjøper. Dette gjøres på maks 1-2 dager, altså relevant raskt! Når de holdt foredrag for andre entreprenører om denne geniale nettbutikken, ble de spurt om hvordan Bookis tenker at det vil gå i lengden, med tanke på digitaliseringen, og at de fleste bøker nå fås kjøpt som E-bok. De gjorde derfor litt research rundt dette og fant ut at nordmenn kjøper over 31 millioner bøker i året, og i gjennomsnitt leses 7 bøker per person. Så det var absolutt marked og behov for ideen deres, ettersom E-bøker ikke blir brukt i nærheten så mye som en fysisk bok. Etter at Bookis lanserte nettbutikken i 2016, fikk de dagen etter lanseringsdag en veldig bratt nedstigning i salget. De slet flere måneder før de klarte å se en salgskurve som det ble penger av, men den dag i dag gjør de det ekstremt bra! De har planer om å nå ut til Sverige innen August 2019, noe som viser at de virkelig har fått det til.

Denne historien kommer jeg absolutt til å ta med meg videre,
og var til stor hjelp spesielt i arbeidet vi nå skal i gang med, når vi skal i forbindelse
med en eksamensoppgave i E-varehandel lage vår egen nettbutikk!

Bilde hentet fra:

https://www.pexels.com/photo/working-macbook-computer-keyboard-34577/

Kilde:

Digital markedsføring forelesning