mariannewangbrustad January 15, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Sosiale medier

Sosiale medier er en digital plattform, hvor man kan kommunisere med mennesker døgnet rundt. Innholdet på SoMe er hovedsakelig laget av forbrukerne med hensikt om et budskap. Nå til dags bruker man plattformene både privat og i ulike jobb sammenhenger. Det at SoMe er en digital plattform gjør at man er tilgjengelig og fleksibel, uansett tiden på døgnet, noe som kan være en avgjørende faktor i noen tilfeller. 

Hvordan påvirker sosiale medier samfunnet?

«Like» funksjonen på ulike arenaer med hovedfokus på bildedelings plattformer

Dette en funksjon som kan påvirke menneskers følelser. Den har både positive og negative effekter. Hvor man publisere eget innhold og mennesker som føler deg kan velge å gi en «like». Ulempen ved denne «like» funksjonen er at unge nå til dags blir opphengt i likes, og kan få en følelse av ensomhet og lav selvtillit. Dersom antall «likes» er mindre enn ønsket. Likes er populært blant mange og for å bli likt eller ha et godt selvbilde setter man krav til seg selv, om et visst antall like på et bilde/post. Positive ved denne funksjonen er at man kan «like» bildene til en man følger, og hvor man får en følelse av annerkjennelse, oppmerksomhet og ikke minst en liten selvtillit boost.

Promotering av offentlige personer for produkter

Bedrifter begynner sakte men sikkert å markedsføre produktene sine over nett. Først og fremst er det viktig å se på hvilke segmenter, de er ute etter å finne og hvor de befinner seg. Produkter som er egnet til unge frontes gjerne av kjente personer for å tiltrekke seg flere. Dette gjør at det unge segmentet relaterer seg til personen og vil prøve produktet. Offentlige personer har en stemme i samfunnet og det er ikke alle som er klar over hvor stor påvirkningskraft de har i samfunnet. Dette kan også være farlig ved at de fronter produkter som ikke forsvarsmessig er sunt for et vanlig menneske eller i det hele tatt nødvendig. Dermed er det viktig at personer som har en synlig stemme vet hva de promoterer for og kan stå for valget deres. 

Psykisk helse kan gi fatale konsekvenser for unge ved bruk av Sosiale Medier 

Sosiale medier regnes som å være et viktig verktøy for blant annet å opprettholde kontakt med flere individer samt holde seg oppdatert på dagens samfunn gjennom ulike plattformer. Sosiale medier har flere positive sider, det gir oss for det første muligheten til å dele bilder og videor med andre, og å prate med andre til tross for at man befinner seg i ulike land. I tillegg til at man har muligheten til å holde seg oppdatert på ting som skjer her og andre steder i verden. 

Sosiale medier har også en negativ virkning den dag i dag. På grunn av sine ulike apper som blant annet bidrar til å endre på utseende, og gir muligheten til å dele det med andre, kan det ha en negativ effekt på deres psykiske helse. Det blir daglig postet ulike bilder og videor av kjente personer som viser frem uvanlig tynne kropper som er med på å fremme ulike psykiske lidelser slik som for eksempel anoreksi eller bidrar til at flere utfører plastikk kirurgi. Dette gir samfunnet et usunt bilde av hvordan man bør se ut. Og får frem et budskap som blir tolket slikt: «ser du ikke sånn ut, er du ikke god nok». Individene som fronter disse idealene har stor virkning på andre, spesielt de yngre. Dette fører til at andre ofte tenker at det er slik man bør se ut for å bli betraktet som vakker. Dersom man ikke føler at man er i stand til å oppnå et slikt utseende, kan dette føre til psykiske plager. Enkelte har også en tendens til å legge ut overfladiske bilder om deres perfekte liv og utseende, noe som fører til at andre vil se på sitt eget som tørt og kjedelig. Dette fører til at de lengter etter et lignende liv og ikke er fornøyd med sitt eget.

Kilder

https://snl.no/sosiale_medier

-MarianneBrustad