mortenbotten juni 6, 2022

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Digitale kanaler er ekstremt viktig
Antall brukere på sosiale medier har nå bikket 3,5 milliarder mennesker, globalt sett. Det er klart de digitale kanalene påvirker oss på en eller annen måte (kapital, 2021). Personlig kjenner jeg ingen som ikke er en eller annen digital plattform, og jeg tror mange ville ha syntes det hadde blitt rart å leve uten. På mange måter kan man si at digitale plattformer har gjort at mennesker generelt har kommet nærmere hverandre. Tilgangen til informasjon i dag er uendelig, og kommunikasjon flyter mellom landegrenser bare på millisekunder. I dette blogginnlegget skal jeg ta for meg hvilke roller de digitale kanalene har fått i samfunnet i dag. De digitale kanalene har mye større innvirkning enn det vi tror. Eksempler på dette er hvor stor påvirkning det har på krigen i Ukraina. Presidenten i Ukraina Volodymyr Zelenskyj har aktivt brukt sosiale medier til å kommunisere med befolkningen i landet. På andre siden av krigen har vi Vladmir Putin som har valgt å stenge sosiale medier i landet, slik at de ikke kan kommunisere med andre mennesker rundt om i verden. Her ser vi to typer eksempler hvor digitale kanaler er brukt forskjellig, og hvor stor påvirkning der har på alle og enhver. Oppi alt dette her, så sitter resten av verden og får med seg alt som skjer, blir sagt og gjort under krigen. 

Knytter mennesker sammen
I de siste tre månedene har Volodymyr Zelenskyj valgt å kommunisere via sosiale medier, Spesielt Twitter. Det han legger ut har nesten blitt hovedkilden til informasjon, ikke bare for befolkningen i Ukraina, men også resten av verden. Under prisutdelingen av Grammy Awars var han til stedet via video og bedde om støtte og hjelp. Dette skapte en enrom effekt og ga et press på at land måtte hjelpe til. Kjente personer millioner av følgere  har delt informasjon og samlet penger til fordel for Ukraina. Mila Kunis og Ashton Kutcher har til sammen samlet inn 18 millioner dollar via en kampanje gjennom sosiale medier. Bare det i seg selv er et bevis på at de digitale kanalene knytter mennesker sammen. Hvert fall i tunge perioder, som de siste tre månedene.

Bildet under er fra en demonstrasjon i Finnland, delt på sosiale medier.

(kilde)

Russlands tilnærming til digitale kanaler under krigen
På andre siden av krigen har vi Russland. Valdmir Putin har brukt sosiale medier på en helt annen måte enn Zelenskyj. Siden det som blir postet ofte er i Ukrainas Favør, og går imot Russland, har Putin valgt å stenge sosiale medier i landet. Dette er fordi Putin mener det som blir skrevet på sosiale medier er ren propaganda. Dette betyr at innbyggerne i Russland ikke har tilgang til samme informasjon som resten av verden. Den informasjon som blir delt med befolkningen i Russland er kun informasjon som er godkjent og klarert av den russiske stat. Den informasjonen som blir delt av Russland er kun informasjon som er til Russlands favor, og godgjør deres handler i Ukraina. Mange analytere mener at informasjonen som blir delt er forfalsket og ikke stemmer, og at befolkning i Russland blir manipulert (Washington Post, 2022). Dette har så klart skapt reaksjoner fra verden rundt. Spesielt når deles falsk informasjon på det Kinesisk-eide plattformen Tik-Tok for å fremme Russland side. Algoritmene i dag er bygd slik at det innholdet som vist kan virke interessant for brukeren, vil dette bli vist om og om igjen. Dette gjør at slikt innhold og kommunikasjon bli mer og mer mottatt av brukeren. Hvis dette skjer oppstår det et ekkokammer (Bora Uib, 2020).

Sosiale og digitale kanaler er både positivt og negativt konsekvenser. De fleste vet hva som er rett og galt når det kommer til informasjon. Hvis det noe vi må bli gode på i kjølvannet av sosiale medier, så er det å være kritisk til kilden. Hvem er avsender og hva er innholdet. Man kan ikke bare to på alt som blir delt på sosiale medier. Det er kanskje det viktigste vi tar med oss fra en slik sak som dette, men alt i alt har godheten i sosiale medier vunnet denne gang, i mine øyne. De digitale kanalene har vært med å hjelpe Ukraina med å dele og spre informasjon hyppig.

Ref:
(Kapital, 2021)
https://kapital.no/reportasjer/2021/02/09/7611561/antall-brukere-av-sosiale-medier-globalt-har-na-bikket-3-5-milliarder

(Washington Post, 2022)
https://www.washingtonpost.com/technology/2022/03/11/russia-fake-news-law-misinformation/

Bora Uib, 2020
https://bora.uib.no/bora-xmlui/handle/1956/23153