Brage Tellebon juni 17, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Føler du at du har en god ide til en bedrift? Har du kanskje et produkt du vet folk har nytte av og kommer til å gjøre det bra? Da er det bare å lage en nettbutikk! Dette høres kanskje veldig simpelt ut, men det er faktisk enklere enn du tror å sette opp en nettbutikk. I dette innlegget skal jeg gå kjapt gjennom stegene i prosessen. Jeg kommer til å basere mye av det som blir skrevet her på nettbutikken jeg satte opp med Ingrid Bjørnsmoen Næss og Jennie Lillie i forbindelse med eksamen i Digital Markedsføring.

Hva skal du selge?

Først og fremst må du jo vite hva du skal selge, hvis du allerede har en ide, vet du sikkert også hva du skal kalle merket ditt. Kom med et passende navn til bedriften din som er lett å huske og forteller litt om merket ditt slik at målgruppen din vet hva det er du selger. Vi valgte å basere merket og produktene våre på den vanskelige tiden vi har vært i nå, Corona-krisen, og kalte det for Cancel 2020. Vi selger diverse klær med egendesignet logo.

Det neste vil være å finne ut HVEM det er du skal selge til. Målgruppen dikterer mye om hele prosessen, for eksempel hvor du markedsfører, hvordan du utformer siden din, og hvordan du informerer kundene dine på siden og i markedsføringen.

Kjøpe domene

Når du har kommet med en ide og et kick-ass navn på produktet og bedriften din, er det første du gjør å kjøpe et passende domenenavn til bedriften. Dette kan gjøres gjennom sider som ProISP og Webhuset, og varierer i priser og tjenester. Det er også lurt å da lage en e-post til dette domenenavnet som “Kontakt@bedriftsnavn.no” eller “Dittnavn@bedriftsnavn.no”. Denne e-posten gjør det enklere for deg å skille mellom privatliv og arbeidsliv, pluss at den gir bedriften din mer kredibilitet. Den er også grei å bruke på andre tjenester, som jeg forteller mer om senere.

Lag selve nettbutikken

Neste steg er så å lage selve nettbutikken hvor du skal selge produktene dine. Det første du gjør er å ta en utdanning i koding og webdesign, eller du kan gjøre det enkelt og bruke en av flere tilgjengelige tjenester som for eksempel Shopify. Med Shopify kan du enkelt sette opp en nettbutikk, utforme den slik du vil og legge ut produktene dine. Shopify er en enkel løsning som gir deg alle verktøyene du trenger for å sette opp en funksjonell nettbutikk.

Hvordan lage en Shopify bruker
 1. Gå inn på Shopify.com
 2. Trykk på Start free trial
 3. Skriv inn e-postadressen du laget til domenet, ønsket passord og navnet til nettbutikken din
 4. Fyll inn den resterende informasjonen

Koble sammen domenet med Shopify

Nå som du har en nettbutikk gjennom shopify og et domene, er det mulig å koble disse sammen slik at kunder som skriver inn domenenavnet ditt blir sendt til nettbutikken din.

 1. Gå inn på din Shopify-side
 2. Trykk på Nettbutikk, etterfulgt av Domener
 3. Skriv inn adressen til domenet du kjøpte
 4. Gå inn på Webhuset, eller siden du bruke til å kjøpe domenet
 5. Klikk deg inn på DNS-oppføringer

DNS-oppføringene du trenger er A-record og CNAME. Dette er de som trengs for å koble sammen domenet med Shopify. DNS-innstillingene gjør så domenet peker mot Shopify nettbutikken din.

Hvordan peke til A-oppføring via Webhuset

 1. Klikk på ny oppføring
 2. Klikk på A-oppføring
 3. Skriv inn 23.337.38.65

Hvordan peke til CNAME

 1. Klikk igjen på ny oppføring
 2. Klikk på CNAME-oppføring
 3. Skriv shops.myshopify.com

Etter du har kjøpt domene kan det ta opp til 24 timer før domene er aktivt og ting går som normalt, så ikke få panikk om det ikke er oppe og går med en gang.

Sette opp en betalingsløsning

Så trenger du en betalingsløsning. Skal folk betale med Paypal? Bankkort? Vipps? Gjennom shopify kan du koble til tredjepartsapper og integrere de med nettbutikken din. En av disse tjenestene er Stripe, som gjør det enkelt å motta betalinger via bankkort. Alt du må gjøre er å lage en bankkonto til bedriften din, en Stripe-konto på nettsiden deres, og koble Stripe sammen med Shopify.

En bild som visar skärmbild

Automatiskt genererad beskrivning
 1. Lag en konto hos Stripe
 2. Aktiver Stripe-kontoen ved å verifisere e-postadressen din og trykk Activate your account
 3. Fyll ut informasjonen om nettbutikken
 4. Finn IBAN-nummeret til bankkontoen. Dette kan du gjøre i hvilken som helst nettbank
 5. Forsterk sikkerheten til Stripe-kontoen ved å legge til mobil eller app-autentisering
 6. Verifiser identiteten din ved å laste opp et gyldig ID-kort, førerkort eller pass
Koble Stripe til Shopify
 1. Klikk deg inn på Innstillinger
 2. Klikk på Betalinger
 3. Under Betalingsleverandører velger du Stripe og klikker Aktiver
 4. Du blir så videresendt til Stripe hvor du fullfører registreringen

Nettbutikken er klar!

Nå er du klar til å begynne å selge! Og for å tiltrekke deg kunder begynner det siste steget som er markedsføringen. Her er det en rekke strategier og måter å vinne kunder på, basert på hva du selger. Men jeg anbefaler alle å bruke e-post markedsføring og sosiale medier som Facebook eller Instagram. Dette baseres på hvor målgruppen din er og hvilke plattformer de bruker. Men for e-post er det enkelt å bygge seg opp en mailingliste til nyhetsbrevene dine.

Takk for meg, og håper dette er nyttig når du skal sette opp din egen nettbutikk!