admin May 23, 2019

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Har du lyst til å starte din egen nettbutikk? Eller ser du et behov for at butikken din går digitalt? Det eneste du trenger for å lage en fullt fungerende nettbutikk er en PC, tålmodighet og en ettermiddag. Jeg og to studiekamerater fikk i forbindelse med kurset vårt i digital markedsføring en eksamen der vi skulle lage vår egen nettbutikk. Dette var noe vi aldri hadde gjort før og vi ante ikke hvordan vi skulle gå frem. Nå skal jeg ta deg i gjennom hele prosessen steg for steg slik at du kan sette opp din egen nettbutikk på 1,2,3.

Dette innlegget skal ta deg igjennom hele prosessen min fra ide til ferdig nettbutikk. Dette er 4 stegene jeg skal ta deg igjennom:

  1. Idé
  2. OKR
  3. Kriterier for en vellykket nettbutikk
  4. Forretningsmodell og valg av plattform

Idé – mammaklær til enhver

Gruppen min valgte å rette oss i all hovedsak om gravide og ammede kvinner. Etter å ha analysert markedet avdekket vi at det manglet nettbutikker kun gravideklær. Gjerne hadde store aktører egne under kategorier med mammaklær med et svært begrenset utvalg. Her så vi muligheter og begynte å gjøre oss opp ideer på hvordan vi kunne løse dette behov. Vi startet prosjektet ved å utforske ulike innfallsvinkler på hvordan vi skulle løse markedsutfordringene i denne nisjen. Vi kom frem til å nettbutikken også skulle omfatte ammede og ikke kun gravide da disse også trenger tilpassede klær og tilbehør som ammeinnlegg og brystpumper. Svaret ble Donna.no. Med en visjon om å tilby trendye mammaklær til enhver.

OKR – Objective, Key Results

OKR er en målsetningsstruktur som rammer inn mål og visjoner i mer håndgripelige termer for et team. OKR har fungert som et mål for vår aktivitetsplan gjennom hele prosjektet. Og alle i teamet har vært orientert mot disse målene i alle aktivitetene vi har gjort gjennom denne prosessen. Våre OKR var:

Objective: Være blant topp 10 på Google søk under “mammaklær”K

KR1: Lage en konkurransedyktig nettbutikk som oppleves brukervennlig, relevant og trygg for målgruppen.

KR2: Oppnå 500 besøkende på nettsiden innen 1. April.

KR3: Gjennomføre et salg innen 1.April.

Her ser du et eksempel på hvordan vi orienterte oss rundt våre key results i aktivitetsplanen vår:

Kriterier for en vellykket nettbutikk:

1. Første inntrykk

Å skape et godt første inntrykk er essensielt for at ha en innledende god kunderelasjon. En kunde bruker 3 sekunder på å betrakte og gjøre seg opp en mening om en nettbutikk. Disse sekundene må raskt kunne gi kunden svar på hva de kan gjøre på nettside, hvor de kan gjøre det og hvorfor de skal gjøre det. For å kunne skape et godt inntrykk er det derfor viktig at logo kommer tydelig til syne, slik at de vet hvor de er, kategorier er gode referansepunkt når de leter etter hva nettsiden kan tilby. Tilbud eller frakt-goder må gir kunden et referansepunkt på hvorfor de skal handle hos hos nettopp deg.

Design var svært viktig for oss. Vi fokuserte veldig lenge på å lage en logo som passet nettbutikken. Det finnes en rekke gratis verktøy der man kan lage logo. Ved å søke på free-logo-maker kommer det opp mange ulike alternativer. Vi brukte også et forhåndslaget gratis tema på nettbutikken vår. Ved å trykke på Customize i Shopify kommer det opp mange forslag på gratis maler man kan anvende. Vi ønsket å fremme produktene våre relativt raskt på nettbutikken så vi brukte mye tid på å velge de mest iøyenfallende produktene først og plasserte dem i en egen kategori med bestsellere. Vi brukte mye av de samme fargene i logo og tema. Rosa og rødt er farger som går igjen på hele nettsiden. Knappe-funksjoner som har typiske call-to-action trekk er gjerne sterkere i fargen slik at man ser disse tydeligere.

2. Synlighet og brukervennlighet

Søkemotoroptimailsering (SEO) er viktig å ha i minne i all utforming av tekst på nettbutikken. Disse såkalte meta-tagsene fremmer innhold for kunden slik at dette kommer frem i enkle søk. SEO fremmer også nettbutikken i organiske søk på Google. Vi valgte også å innlemme en blogg med tips og triks om graviditet og klestips på nettbutikken slik at vi kunne ha større sannsynlighet for å komme opp i relevante søk . Ved å kontinuerlig markere klær med tags gjør du det også lettere for kunden å søke på nettsiden. Vi markerte plagg etter farge, mønster og type produkt. Eksempel på tags på et produkt: Kjole, blomstret, silke, sort, v-hals. Det er også viktig å sjekke at innhold på siden funker optimalt i et mobil-format. I redigeringsmodus i Shopify på Online Store kan man se de ulike formatene på både mobil og pc. Det er viktig at du tilpasser bilder og innlegg på en slik måte at det ser stil-riktig ut for brukeren.

4. Kjøpsprosess og trygghet

Kjøpsprosessen på nettsiden må være relativt selvforklarende for kunden. Vertifisering er et nøkkelord her. Vi fokuserte på å gjøre Check-out funksjonen så enkel som mulig. Oppsettet du får fra Shopify er på engelsk så vi brukte mye tide på å oversette alt til norsk slik at det skulle bli så korrekt som mulig. Det å ha med logoer til betalingsaktørene fungerer også betryggende for kunden. Logo av VISA, MASTERCARD, Vipps og andre aktører er et eksempel på dette.

5. Kundekommunikasjon og kundetilfredshet.

For å kunne kommunisere med kundene våre, dele brukerhistorier og nyheter samt gi kundene en mulighet for å kommunisere med hverandre. Lagde vi en egen facebook side og egen e-post på mailchimp. Disse brukte vi til kommunisere på tvers med kundene våre og gi dem et inntrykk av oss. I forkant av lanseringen sendte vi også ut en e-post til være nære og kjære og annonserte vår ankomst.

www.olivergjolberg.no
www.husholdningshelten.no
Hvordan sette opp egen nettbutikk

V

Forretningsmodell og valg av plattform

Etter at vi hadde kartlagt hvilke produkter vi ønsket å selge i nettbutikken måtte vi bli enige om hvilken forretningsmodell vi ønsket å benytte oss av. Vi valgte å benytte oss av forretningsmodellen: drop-shipping. Ordrene skulle oppfylles gjennom tredjepartsplattformen Oberlo som er et av de mest anerkjente plattformene for dropshipping. Modellen har en rekke fordeler og ulemper: som effektivtet men også ansvarsfraskrivelse som kan være vanskelig å følge opp. Likvel tok vi sjansen og forsøke oss på denne og ble veldig komfortabel med denne da vi implementerte Shopify og Oberlo. Vi brukte plattformen til å finne leverandører og produkter som vi selger i nettbutikken. Anbefaler denne metoden fordi som ikke har midlene til å ha et eget lager. Årsaken til at vi valgte Shopify var fordi det var den foreleseren vår anbefalt på grunn av den lette oppsett. Jeg vil si at plattformen var svært selvforklarende og det vi ikke fikk til var kun et par tastetrykk unna på Google.