
Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen
I kurset med Arne Krokan som foreleser fikk vi i oppgave at vi skulle gjennomføre et kurs i Google Powersearch. Dette går ut på å få en bedre forståelse av hvordan man søker på Google og raskere finne frem til det man ønsker. Kurset er gratis og kan benyttes av hvem som helst. Det blir ledet av Daniel Russel og består av 6 deler med flere leksjoner i hver del med ulike temaer om søkemotoren. Temaer som ble gått gjennom handlet om hvordan man benytter ulike funksjoner på Google som filtrerer og forenkler søket, hvordan man skriver mest effektivt og dobbeltsjekker troverdigheten til det man har funnet.
Hver leksjon avsluttes med ulike øvingsoppgaver knyttet til temaet leksjonen handlet om, og man fikk da testet kunnskapene man nettopp lærte på Google i praksis. Hver leksjon var mulig å lese eller se i videoformat, der jeg valgte å se på videoformatet siden man fikk en større forståelse av hva som ble forklart når det ble illustrert.
Jeg må innrømme at det var mye jeg kunne i de første 3 delene av kurset, men etterhvert var det mye nyttig jeg lærte meg, som jeg ikke visste var mulig å gjøre i Google!
Hvordan fungerer Google?
Under har jeg lagt ved en av kurs-videoene i Google Powersearch som forklarer hvordan søkemotoren til Google fungerer, og hvordan vi får frem informasjon når vi søker.
4 tips til hvordan å søke effektivt på Google:
1. Søk i tekst
Når du har funnet frem til en artikkel som Google mener har informasjon om det du ønsker å lese om, kan det hende at det er mye unødvendig tekst som ikke omhandler det du søker etter. Da kan du velge ut enkelte ord eller setninger å søke på i den aktuelle artikkelen, uten å bla deg gjennom teksten. Dette gjør du gjennom å trykke på «command + f» på Mac, eller «control+ f» på PC. På denne måten finner dataen akkurat dette ordet du søker etter, og det er enklere å finne frem i artikler med mye informasjon. I eksempelet under kan man se at jeg har søkt på ordet «søkemotor», og hvordan det viser hvor disse ordene befinner seg i teksten.

2. Filter
Der det kan være vanskelig å finne frem til det du ønsker å søke etter på Google, kan det hjelpe å benytte seg av filter egenskapene. Gjennom å benytte seg av dette verktøyet er det mulig å filtrere på farge, størrelse og type. På denne måten kan vi snevre inn utvalget av bilder vi får på Google til å gjelde det vi trenger.
Et eksempel på dette er dersom vi ønsker å finne en spesiell Ferrari som vi vet er rød. Da kan vi søke etter «Ferrari», deretter velge «verktøy» og «farge«. Da kan vi skille ut alle de røde Ferrariene fra resten (bilde 1).
En annen måte å filtrere sine søk på er å benytte seg av «type». Dette kan brukes dersom man vil finne et utklipp, strektegning eller animasjon av en Ferrari (bilde 2).


3. Søk med bilde
Dersom du har et bilde du lurer på hvem som har tatt det opprinnelige bilde eller hva som er avbildet, er det mulig å søke med det aktuelle bildet. Dette gjøres enkelt ved å legge til bildet du vil søke med der det er bilde av et kamera (se bile). Dersom du ser en Ferrari du aldri har sett før eller ønsker å vite modellen på denne, kan dette være en smart måte å gjøre det på.

4. Vær kildekritisk!
Til slutt er det viktig å være kildekritisk til informasjonen du finner der det er uttallig mange ulike svar på et spørsmål. Det er altså viktig å se på flere nettsteder og sammenligne svaret du får, for å finne ut om det er store avvik i svarene eller om de er konsise over flere kanaler. I tillegg til dette er det viktig å se på dato på artikkelen, om det er 10 år siden en artikkel om kunstig intelligens er skrevet kan dette være veldig utdater. På samme måte er det viktig å se på nettstedet hvor du finner informasjon, om dette er en troverdig side eller ikke. Sider som SiteJabber gjør det mulig å søke på nettsider og se anmeldelser den har fått av andre brukere. På disse måtene kan du sikre deg at du kommer frem til ett riktig svar.