jennyevensen March 21, 2018

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Har du lagt merke til når du for eksempel titter på lamper på en nettbutikk at dette senere dukker opp i Instagram-feeden din? Eller når du kjøper en t-skjorte kommer det annonser på Facebook fra samme butikk som du nettopp handlet hos. Alt dette kommer fra Big Data. Du har kanskje hørt begrepet før, men vet du egentlig hva det innebærer?

Hva er egentlig Big Data, eller som vi sier på norsk: Stordata?

Det handler enkelt og greit om alle de sporene man legger fra seg både i den digitale verdenen og utenfor. Hver gang du trykker like på noe, alt du søker på nett, hvilke nettsider du besøker eller hver gang du registrerer et betalingskort på nett, samt hvor du beveger deg med mobilen i lommen. Alt dette blir lagret og brukes til å analysere data og informasjon om deg. Dette blir gjort for å kunne velge ut riktig annonser for deg ut ifra hva du er interessert i og hva du har søkt etter tidligere. Men hva tenker vi egentlig om dette?

Jeg er sikker på at en del av oss synes dette krenker privatlivet vårt. Det kan være litt ubehagelig å ikke helt vite hvem som har informasjon om oss, samt hvem som har denne informasjonen. Hva med når informasjonen vår blir solgt videre til en tredjepart? En algoritme kan vite mye mer om deg, enn din nærmeste familie og venner. Dette sier litt om hvor stort dette med Big Data faktisk er.

Bilde lånt fra: https://pixabay.com/no/skjerm-bin%C3%A6re-bin%C3%A6rt-system-1307227/

Skaper for mye data forvirring?

I boken til Tarjei Alvær Heggernes skriver han om FNs økonomikommisjon for Europa, også kalt UNECE sin kategorisering av Big Data. Det kan fort bli vanskelig å forholde seg til alle dataene man har tilgang til, så dette er en fin modell å ta i bruk. Denne modellen gir i forbindelse med markedsundersøkelser et innblikk i hva slags data man bør lete etter, og ikke minst hvor man bør lete. Det er delt inn i tre kategorier: menneskegenererte data, systemgenererte data og maskingenererte data.

  • Menneskegenererte data

La oss starte med den første kategorien som omhandler data generert av mennesker. Dette er data fra alt vi skaper og deler, typisk deling på sosiale medier – YouTube, Instagram, Facebook osv. Bedrifter vil kunne få et innblikk i hva som interesserer målgruppen sin, samt holdninger de har til ulike ting ved å følge med på disse plattformene.

  • Systemgenererte data

Dette er enkelt og greit data fra driften i bedriften som blir tatt opp i IT-baserte systemer. Det kan være alt fra et salg, oppfølging av kunden eller reklamasjonssaker. Nettaviser tar ofte dette i bruk ved at de kan vite hvilken artikkel som blir lest, og på hvilket tidspunkt, i tillegg vet de hvilken artikkel leseren så på før og etter. En slik innsikt kan gi bedrifter en god oversikt over interessen over ulike temaer.

  • Maskingenererte data

Den siste kategorien omhandler data som blir generert av maskiner. Dette gjøres ved bruk av sensorer hvor man kan analysere for eksempel bilkjøring. Hvordan er kjørestilen til sjåføren, når på døgnet blir bilen kjørt osv. Maskingenererte data plukker også opp atferden til folk i sosiale medier: Blant annet hva som blir kommentert, hvilken side brukeren var på før denne kommentaren ble skrevet, når og hvor dette ble skrevet.

Så, hvorfor bør bedrifter ta i bruk Big Data?

Det er nok mange som ikke tenker over at alt en gjør blir lagret og analysert. For noen kan dette kanskje føles litt som man blir overvåket uten at man vil det, men for bedrifter er dette nødvendig for å få konkurransefortrinn. Jeg tror bedrifter som har en innsikt i forbrukerens atferd vil få fordeler. De vet hva som interesserer folk, hva som gjør at de trykker på ulike linker og når på døgnet de er mest aktive. Med slik informasjon kan bedrifter markedsføre produkter eller tjenester mer effektivt, og på denne måten gjøre det som er riktig for deres bedrift!

// Jenny Evensen

 

Kilder:

https://www.unece.org/mission.html

Heggernes, Tarjei Alvær. 2017. Digital forretningsforståelse: Fra store data til små biter. 2. Utgave. Vigmostad & Bjørke AS. Fagbokforlaget.