Ann Mari Kylgaard april 12, 2021

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Jeg tok nettverkskurset First Round´s guide to networking tidligere dette semesteret, men siden ukens innlegg her på bloggen var å skrive en oppsummering om dette, tok jeg det på nytt for en oppfriskning. 

Kurset handler kort fortalt om en innførelse i nettverksjobbing. Å lære seg å knytte nettverk er en viktig del i både privat- og arbeidslivet. Viste du at hele 80% av jobbmuligheter ikke blir annonsert? Nettverksjobbing kan hjelpe deg med å utforske karrieremuligheter og sette deg i kontakt med de rette folkene. Å finne seg en mentor kan være til stor hjelp i studieperioden og tiden i etterkant. En mentor har gjerne «gått veien» før deg og deler gjerne av sin kunnskap og kompetanse for å hjelpe deg videre. 

Foto: skjermdump av First Round´s guide to networking

Kurset er delt opp i 8 moduler hvor del 1 viser viktigheten av å finne og styrke din profesjonelle identitet. Videre får vi innføring i å bruke LinkedIn som et verktøy til å bygge vårt eget nettverk, hvordan vi kan søke etter blant annet en mentor, en organisasjon vi er interesserte i eller en studieretning. Det er viktig i denne prosessen å gå ryddig frem og her lærte jeg enkel og gode råd til hvordan jeg best mulig kan få resultater. Det første man bør tenke på når man tar kontakt med en profesjonell på LinkedIn er at de får mest sannsynligvis mange henvendelser så det er viktig å skille seg ut. Engasjement og interesse er selvfølgelig også en viktig faktor, samt det å være kort og presis. En henvendelse trenger ikke inneholde mer enn hvem du er, hvorfor du tar kontakt og ditt mål med denne meldingen.

En henvendelse på meldinger kan føre til en telefonsamtale eller et møte, og da er det viktig å vite hvordan man går frem der. Det er viktig å ha en plan, hvordan du starter å fører en samtale, og hvordan du avslutter den. Jeg nevnte engasjement og interesse tidligere og det er kritisk å huske på dette, det siste en profesjonell person vil se, er en person som ikke viser noe interesse og som tar opp tiden deres. Vær positiv og nysgjerrig, men hold deg saklig. Still spørsmål som vil hjelpe deg å lære mer, spørsmål som gir innsikt i det du trenger for å fortsette veien din videre.

Avslutningsvis legger kurset vekt på viktigheten av å bygge langvarige og gode relasjoner. Dette har vært et nøkkel-tema i nesten alle fag jeg har hatt så langt i min utdannelse og erfaringsmessig fra arbeidslivet stemmer det veldig godt.

Mentor, Startup, Mentorship, Advice, Funding
Foto: Pixabay

Min erfaring

Dette kurset er perfekt for en ung student. Det gir en oversiktlig og god innføring i hvordan man må gå frem som en profesjonell person. Jeg er i en litt annerledes situasjon da jeg er en god del eldre enn mine klassekamerater. Jeg fikk min første jobb i 2007 og har jobbet med salg siden da. Jeg har jobbet i ulike bransjer og jeg kan godt huske tilbake til mine første år som ansatt. Man starter som en ung og gjerne usikker person i noe man aldri før har gjort. En trygg base har alt å si på videre utvikling og hvordan man trives og utvikles profesjonelt. Jeg kom raskt inn i motebransjen og videre til markedsføring og ble jobbene med det frem til jeg startet å studere høsten 2019. Jeg har hele livet hatt «learning by doing» som utgangspunkt og jeg har lært så utrolig mye av det. En stor del av å lære gjelder også å feile, man lærer ofte mer av det. Jeg har gått fra å søke jobber, gå på jobbintervjuer til å få en sjefsrolle hvor jeg var lederen med ansvar for personale, daglig drift og resultater og ansettelse for å nevne noe. Det har vært en læringskurve og jeg er nå i en ny posisjon hvor jeg er fersk student og om et år kanskje er i gang med å være jobbsøkende selv.

Mentor

Jeg har aldri hatt en mentor før selv, men i arbeidslivet har jeg hatt personer som har vært i tidligere stillinger som jeg har tatt kontakt med om det var noe jeg trengte hjelp til. Jeg ser virkelig viktigheten av å ha en person også i studiehverdagen som kan hjelpe meg videre. Jeg er heldig som har en mann som har lang erfaring i salg og ledelse som jeg kan «sparre» med daglig om de minste ting. Min mor har jeg også fått mye hjelp av med blant annet oppgaver, hun er utdannet lektor og er en person jeg ser veldig opp til. Selv om hun ikke har erfaring på mitt felt som er markedsføring så har hun alltid tilbudt seg å se over oppgavene mine om jeg har vært usikker. Det hjelper å få et annet syn på ting. Jeg kan ofte bruke mye plass på å forklare ting og hun har hjulpet meg å forkorte det på en god måte. Jeg har enda ikke funnet meg en mentor innen utdannelsen min, men etter å ha tatt dette kurset vil jeg ta kontakt med to personer jeg kjenner som gjør det veldig bra innen den retningen jeg selv ønsker å gå.

-Ann Mari

Følg meg gjerne på LinkedIn!

Kilder:

First Rounds guide to networking: https://first-round.teachable.com