Mikkellinblad juni 4, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

I vår eksamensoppgave har vi fått i oppgave å blant annet loggføre vår reise gjennom opprettingen av en nettbutikk. Oppbyggingen av en nettbutikk består av en haug av oppgaver som må gjennomføres for å få den til å fungere optimalt. En av mine sentrale oppgaver ble å sette opp nyhetsbrev som en del av vår markedsføring. Vi endte med å ta i bruk Mailchimp som et verktøy for dette. Det gjorde vi fordi tidligere studenter har gjort oss kjent med dette, samtidig som det er intuitivt og brukervennlig for førstegangsbrukere.

Hva er Mailchimp?

Mailchimp er et Amerikansk selskap som driver e-postmarkedsføringstjenester og ble opprettet i 2001. Denne tjenesten som selskapet tilbyr kan man benytte seg av som et verktøy for å sende ut e-poster, samle inn e-postadresser og holde kontroll på dataen. Dette er blitt en stor bedrift og brukes av hele 14 millioner mennesker og bedrifter, som er en av grunnene til at de er blitt markedsledende. Driver man en nettbutikk eller lignende kan man også knytte denne tjenesten opp mot f. Eks Shopify som vi i vårt tilfelle gjør. Mailchim tilbyr gratis medlemskap, men har en maks grense på 2000 personer som kan abonnere om gangen på nyhetsbrevet deres (https://www.utdannet.no/kurs/mailchimp-kurs-2017/).

Hvordan koble Mailchimp opp mot nettbutikken?

Opprette konto

Først og fremst er man nødt til å opprette en konto hos Mailchimp. Dette innebærer å fylle inn en fysisk epostadresse som man har tilgang til. Denne mailadressen bruker Mailchimp for å kontakte deg og holde deg oppdatert. Samtidig må man opprette et brukernavn og et passord.

Et bilde som inneholder skjermbilde

Automatisk generert beskrivelse

Shopify app store – shopsync

Etter Mailchimp konto er opprettet er det klart for å koble Mailchimp til deres Shopify-bruker. For å koble Mailchimp med Shopify er man nødt til å laste ned en app som synkroniserer disse plattformene med hverandre, kalt «ShopSync».

Først og fremst logger man seg inn på Shopify-brukeren og klikker seg inn på «Apps» og «Shopify App Store». Deretter søker man «ShopSync» i søkefeltet og vil få opp siden som er avbildet under. Denne appen laster du ned og følger enkle instrukser for å få den koblet på.

Nyhetsbrev

Da skal Mailchimp være koblet opp mot deres Shopify-konto og nettside, og dermed være klar for bruk. Vår gruppe har valgt å bruke Mailchimp som en del av vår e-postmarkedsføring og vil presentere bruken av dette. Fordi det Mailchimp b.la. tilbyr er å opprette, tilpasse og sende ut diverse nyhetsbrev til potensielle kunder som er nettopp vårt ønske.

1.Start med å klikk deg inn på «Campaigns» og velg «Create Campaign» på høyresiden.

2.Du vil deretter få opp et bredt utvalg av kampanjer man kan opprette. Vi vil opprette en e-postkampanje og trykker derfor på «Email».

3.På neste side finner vi valg av type E-mail og navn på kampanjen. Dette velger man etter eget ønske.

Regular

Denne form for e-post bruker man vist man vil holde sine følgere engasjert og oppdatert på nyheter, promosjon av produkter eller eventuelle eventer ved bruk av kreativt innhold, styling og bilder.

Automated

Dette er e-poster lagd på forhånd med diverse emner og innhold som f. Eks «Velkommen nye følger» eller «Følg opp ditt kjøp».

Plain-text

Denne funksjonen velger man om man vil holde det enkelt med f. Eks en personlig tekst. Dette innebærer ingen bruk av bilder, styling eller linker.

4.På siste side vil du få opp flere sentrale funksjoner for kampanjen.

To

Øverst finner vi hvem vi vil sende ut denne kampanjen til. Har man fullført tilkoblingen mellom Shopify og Mailchimp vil man få opp e-postadressene til de som har abonnert på deres nettside, og vil kunne velge dette. Som vi ser på bilde under har vi valgt vår nettside «Enkelhandel» og vi har 7 abonnenter.  

From

Under finner vi hvem denne kampanjen skal sendes fra. Dersom man har opprettet en e-postadresse for sin bedrift vil man kunne velge å sende fra denne. Har man ikke opprettet dette og vil sende fra en annen adresse er dette også mulig.

Subject

Her handler det om å velge hva man vil ha som overskrift/emne for kampanjen. Dette er det første kundene ser og blir derfor tydelig. Ofte vil man holde dette enkelt, kort og fengende for å fange oppmerksomhet.

Content

Til slutt finner vi selve innholdet av kampanjen. Her har man muligheten til å designe og tilpasse hvordan man vil at dette nyhetsbrevet skal se ut. Trykker man seg videre inn får man opp flere ulike valg av oppsett og temaer som man kan designe etter eget ønske.

Bredt utvalg

Vårt formål var å benytte oss av Mailchimp for å få i gang et nyhetsbrev som våre besøkende kunne melde seg på. Selskapet Mailchimp har mer enn opprettelse av nyhetsbrev å by på.

Mailchimp har et bredt utvalg av aktiviteter vi kan gjøre for å forsterke vår merkevare.

Ads

Annonser har eksistert i åresvis i form av plakater, aviser, TV etc. Men per dags dato er annonser på sosiale medier et faktum for bedrifter. Mailchimp tilbyr dermed utforming og oppretting av reklameannonser på tvers av kanaler som Facebook og Instagram.

Landing page

En landingsside blir definert som en nettside på et nettsted som lar deg motta besøkendes informasjon gjennom et skjema. En landingsside er en nettside som en besøkende ankommer, eller lander på (https://ordliste.markedspartner.no/hva-er/hva-er-en-landingsside/).

Mailchimp lar deg designe en egen landingsside for å oppnå et mer spesifikt markedsmål. Dette kan fange flere kunder og øke konverteringsfrekvensen betraktelig (https://us18.admin.mailchimp.com/audience/#/create-campaign/explore/page).

Signup form

For å øke engasjement og skape nye kontakter tilbyr Mailchimp å lage et signeringsskjema som kunder kan melde seg opp på. Dette kan man gjøre på tre forskjellige måter.

Det første alternativet er å lage et skjema integrert i nettbutikken som samsvarer med merkevaren, kalt «embedded form» på Mailchimp sin side.

Man har også muligheten til å opprette et «Pop-up form» som blir et vindu som kommer tydelig fram for kunden på nettsiden, på et bestemt tidspunkt. Dette kan gjøre det mer synlig for interessenter og kan samle opptil 50% flere kontakter (https://us18.admin.mailchimp.com/audience/#/create-campaign/explore/form:popup

).

Det siste alternativet er å opprette en «Signup landing page» som nevnt tidligere, en landingsside som i dette tilfellet blir et skjema man melder seg på. Dette kan man innføre  ved f. eks annonsering av nye produkter/tjenester eller en konkurranse man kan bli med i visst man melder seg opp.

Postcard

Hos Mailchimp har vi også muligheten til å designe, printe og stemple egne postkort. Dette er mulig å sende til hele 27 land rundt i verden for 0,75$ dollar per kort. Mailchimp hjelper til med å finne adressene til eksisterende kontakter og kan finne nye kunder som har likhetstrekk med eksisterende aktive kunder (https://us18.admin.mailchimp.com/audience/#/create-campaign/explore/postcard:postcardBulk)

Kilder:

https://us18.admin.mailchimp.com/audience/#/create-campaign/explore/postcard:postcardBulk
https://us18.admin.mailchimp.com/audience/#/create-campaign/explore/page
https://us18.admin.mailchimp.com/audience/#/create-campaign/explore/form:popup
https://ordliste.markedspartner.no/hva-er/hva-er-en-landingsside/