Malene Edvardsen March 23, 2018

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Facebook sitter på kjempe masse informasjon om både deg og meg, og alle andre som har opprettet en Facebook profil. Mye av denne informasjonen blir solgt til annonsører slik at de kan lage mer personbasert annonser til deg. Det er den sosiale grafen Facebook deler med alle de annonsørene som vil ha annonser på Facebook, de får da tilgang på alt du gjør på Facebook som for eksempel hvilke folk du snakker mest med, eller hva du liker i nyhetsfeeden din. Det ble kjent tidligere denne uken at Cambridge Analytica har benyttet personlig informasjon fra ca. 50 millioner brukere på Facebook i forbindelse med valgkampen til Trump ved å finne et smutthull i Facebook sine dataer. HER kan du lese mer om denne saken.

Bildet fra: https://pixabay.com/en/artificial-intelligence-robot-ai-ki-2167835/

Hvis man ikke ønsker å dele alt med Facebook er det et par ting du kan gjøre selv for å unngå å bli sporet opp! – Hentet fra TEK.no

  • Skru av stedstjenester til Facebook på telefonen din. De aller fleste benytter stedstjenester på telefonen sin fordi man bruker det i for eksempel kart-app, hvis man kjøper RUTER billett går det raskere. Facebook trenger ikke nødvendigvis denne tilgangen, stedstjenester kan derfor enkelt deaktiveres på innstillinger på din telefon. Da får ikke Facebook lenger tilgang til hvor du befinner deg til en hver tid.
  • Ikke gi Facebook tilgang til å følge med på hva du gjør på internett. Er du bruker på Facebook har du gitt tilgang til at de kan bruke alle de digitale fotsporene du legger fra deg på nett. Det kan for eksempel være at du ser på en jakke hos nelly.com som senere dukker opp i Facebook feeden din. Du vil oppleve at denne ikke forsvinner med det første… Går du inn på innstillinger på Facebook, annonsepreferanser, så videre på annonseinnstillinger kan du skru dette av slik at Facebook ikke lenger kan følge med på hvilke nettsider du er inne på. Inne på disse innstillingene kan du også få tilgang til hvilke annonserer som har kontaktinformasjon om deg, og hvilke annonsører du har klikket deg inn på. Ved å lete litt rundt i innstillinger oppdaget jeg at du kan skjule enkelte annonsetemaer. I min Facebook feed får jeg stadig opp masse dyre relaterte ting, hvis jeg ikke ønsker dette kan jeg enkelt skjerme meg selv ved å trykke på de emnene jeg ikke ønsker å få opp.

  • Ta vekk applikasjoner på Facebook. Når jeg startet med Facebook spilte jeg mange spill som Tetris, Pet Society, Cash King osv. Dette er spill jeg ikke bruker lenger, og derfor er det heller ikke nødvendig at de sitter på informasjon om deg og har tilgang til vennelisten din. Her kan også appene sammenlikne deg med hvordan dine venner gjør det. Som for eksempel Tetris viser deg hvilke venner som har høyest score, og hvem som har lav. Går man på innstillinger, så på appen kan man koble fra de appene man ikke lenger ha behov for, eller så kan du velge bort hva du vil at andre kan se.
  • Gjør en personvernsjekk! På Facebook kan du enkelt gå gjennom hvilke personer du ønsker å dele dine fremtidig innlegg med (du kan også endre dette på tidligere innlegg du allerede har publisert), styre hvilke apper som du ønsker å dele informasjonen din med, og hvilken av din personlige informasjon som fødselsdato, bosted, utdanning som skal være offentlig eller ikke.

Dette er noen enkle tips for å ikke la Facebook bruke absolutt all informasjon om deg.

 

// Malene Edvardsen