WilliamHofsnes mai 30, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Et av de sentrale begrepene innen digital markedsføring i dag er inbound markedsføring. I dette innlegget skal jeg prøve å forklare hva nettopp det er og hva som er forskjellen mellom inbound og outbound markedsføring.

Bildet hentet fra blogg.markedspartner.no
https://blogg.markedspartner.no/hva-er-inbound-marketing

Hva er inbound markedsføring?

Inbound markedsføring er en helhetlig, datadrevet digital markedsføring som søker å hjelpe brukere med å løse et problem, eller ta en beslutning gjennom relevant og nyttig kvalitetsinnhold. Man tiltrekker seg potensielle prospekter ved hjelp av nøkkelord og gjør de om til kunder ved å følge de gjennom hele kjøpsreisen. Inbound markedsføring har blitt en stadig mer populær markedsføringsform, fordi du tiltrekker kundene til deg, istedenfor å forstyrre de med uvesentlige annonser og reklamer.

Tradisjonell markedsføring har gått ut på å markedsføre seg utadgående(outbound) med for eksempel oppsøkende salg og cold calling. Med inbound snur man heller rundt på det. Du får kunden til å komme til deg istedenfor trenge deg inn på deres område. Forbrukere kjøper på en annen måte enn for 10-15 år siden og det er slik filosofien bak inbound byger på. Før Internett var noe alle hadde tilgang til, var kjøperen ganske uopplyst og det var selger som satt på informasjonen. I dag er det kjøper som sitter på informasjonen og søker heller opp på deres premisser. Det gjør at bedrifter i dag må markedsføre seg på andre måter, som for eksempel på sosiale medier, blogg, SEO, e-bøker osv.

«Inbound marketing er en effektiv og utprøvd digital markedsføringsstrategi som hjelper deg å skape mer trafikk til bedriftens nettsteder og deretter konvertere besøkende til leads, leads til kunder og kunder til entusiastiske ambassadører.»

https://blogg.markedspartner.no/hva-er-inbound-marketing

Fire grunnleggende markedsføringstrinn

Inbound markedsføringsmetodikken består gjerne av fire trinn. Ved å ha en sterkere innflytelse og autoritet over kundenes beslutninger, har du større mulighet til å forme kjøpsvanene deres. Først og fremst starter det med å tiltrekke seg de riktige kundene, som du deretter jobber for å konvertere, selge/close og til slutt begeistre.

Trinn 1: Tiltrekke

Det starter med å tiltrekke seg de rette personene som er interessert i det du tilbyr. Det vil si de personene som ligger best an til å bli leads og til slutt fornøyde kunder(idealkunder). For å tiltrekke de rette brukerne til nettsiden, vil jeg nevne noen av de viktigste verktøyene man kan bruke:

Blogging – Er fortsatt den mest attraktive aktiviteten for å tiltrekke seg potensielle kunder. For å gi verdi til leseren må du lage innhold som er informativt, underholdende, nyttig og lærerikt.

SEO – kunders kjøpsreise starter ofte på nett ved bruk av en søkemotor til å finne det de lurer på. Sørg for å være godt synlig når de søker og der de søker(f.eks Google). Skal du få dette til, gjelder det å gå omhyggelig og analytisk til verks. Optimaliser sidene på nettsiden, velg riktig nøkkelord, følg med på hva idealkundene søker etter og produser innhold.

Sosiale medier – Delbart innhold er veldig effektivt for å bygge merkevarens troverdighet. Skal du lykkes med inbound-strategier, gjelder det å ha innhold på sosiale kanaler som treffer dine idealkunder. Bruk sosiale medier aktivt og nyttig. Det er det beste stedet å engasjere seg med nye målgrupper og gir et ansikt til merkevaren din.

Trinn 2: Konvertere

Neste trinn består av å konvertere de besøkende på nettsiden din, om til leads. Dette gjør du ved å innhente personlige detaljer. Den mest verdifulle valutaen for en digital markedsfører, er å få kontaktinformasjonen. En god måte å få tak i potensielle kunder sin kontaktinformasjon, er å tilby noe tilbake – gjerne i form av premiuminnhold(innhold som har høy opplevd verdi). Noen eksempler kan være et nyhetsbrev, et lite videoklipp, whitepapers, eller en gratis e-bok. Noe informasjon som er interessant og verdifull for dine idealkunder.

Noen viktige punkter for å konvertere potensielle kunder til leads:

Skjema – Den mest populære metoden som gjør det mulig for de «rette» personene til å sende inn sin kontaktinformasjon. Viktig å gjøre skjemaet så brukervennlig og lite avskrekkende, slik at konverteringsprosessen blir så enkel som mulig.

CTA – Call-to-action består av lenker eller knapper som oppfordrer besøkende til handling. Eksempler som «prøv gratis», «lær mer», eller «meld deg på seminaret» kan alle være gode CTA-knapper. Hvis de ikke er fristende nok, eller at du ikke har nok CTA-er, vil du heller ikke få konvertert noen leads.

Landingsside – Når besøkende klikker på en CTA, må de sendes til en landingsside. Her blir den besøkende registrert for å motta innhold som ble tilbydd via CTA-en. Informasjonen som blir sendt inn kan salgsteamet bruke for å innlede en samtale med de. Besøkende på nettsiden blir en kontakt når de fyller ut et skjema på en landingsside for første gang.

Trinn 3: Selge

Om du har lyktes med å tiltrekke deg de riktige leadene i vurderingsfasen, er å gjøre de om til kunder et naturlig trinn videre med inbound markedsføring. Det er viktig å forstå hvordan du kan maksimere hver enkelt kunde og sørge for at de blir gjentatte kjøpere. På dette stadiet bruker du bestemte markedsføringsverktøy som skal sikre deg i å selge til riktige leads, til rett tid.

Her er noen viktige punkter:

CRM – Er viktig for å holde oversikt over alle markedsføringstiltakene- og resultatene i de digitale kanalene man opererer i(sosiale medier, blogg osv.). Når du har alle dataene dine samlet på ett sted, kan du effektivt gjøre deg kjent med enhver interaksjon i kundereisen. Med et slikt verktøy kan du vite hvilket trinn i prosessen hver kunde er, i tillegg til å redusere belastning for deg og ditt team for å manuelt følge med på hva som kan være 1000 potensielle kunder.

E-post – E-post kommunikasjon er en flott måte å bygge relasjoner med kundene dine. Å sende målrettede e-postmeldinger som tar for seg kundens behov og interesser, er grunnleggende for suksessen til enhver inbound markedsføringsstrategi. Send ut en rekke e-poster med nyttig og relevant innhold. Det hjelper deg med å etablere tillit hos prospektene og varmer de opp til å bli kjøpsklare.

Marketing automation – Tar for seg å drive bearbeiding av leads(lead nurturing) og lage e-postmarkedsføring som skreddersys til det stadiet leadet er på i kjøpsprosessen. Sakte, men sikkert begynner du å se hvilke type innhold de forskjellige målgruppene liker og videre bruke det videre til å forme deres kjøpsbeslutninger.

Trinn 4: Begeistre

Trinn 4 handler mindre om hva du sier og mer om hvordan du får noen til å føle seg. Målet er å gi en minneverdig opplevelse som snakker direkte til kundenes behov og ønsker. Selv om de har brukt betalingskortet, kan man ikke bare la de gå i glemmeboken. Bedrifter som driver med inbound strategier, fortsetter med å være i dialog, begeistre og drive mersalg til sine nåværende kundebase. Dette for at kundene skal bli lojale mot din merkevare og bli ambassadører for bedriften.

Noen verktøy som kan brukes til å begeistre kundene er:

Gode CTA-er – Gode Call-to-action knapper/linker gir ulike brukere tilbud som tilpasses etter kjøperpersonaen og hvilket stadiet de er i kundes livssyklus.

Spørreundersøkelser – For å være sikker på at det du tilbyr kundene din er ute etter, er det lurt å gjennomføre kunde- og brukerundersøkelser. Å spørre kundene er den beste metoden for å finne ut hva de ønsker seg.

Sosiale medier – Følg med på hva som skjer i de sosiale kanalene. Blir det snakket om din bedrift? Kom kundene i møte hvis du ser de har spørsmål og kommentarer, eller kommer med tilbakemeldinger på hva de liker og ikke liker.

Bildet hentet fra blogg.faerdermarketing.no
https://blogg.faerdermarketing.no/hva-er-inbound-marketing

Inbound vs outbound

Forskjellen på inbound og outbound er ganske enkel. I motsetning til inbound markedsføring hvor du markedsfører ut til kunder som allerede er på utkikk etter en løsning som din, har outbound markedsføring som mål å prøve og nå så mange mennesker som mulig. Uavhengig om de er aktive kjøpere eller ikke. Den største styrken til outbound markedsføring er dens evne til å komme foran et stort antall mennesker og bygge bevissthet. Noen taktikker som blir brukt er:

  • TV-reklame
  • Telefonsalg
  • Reklame i postkassen/avisreklame
  • Bannerannonser

Hvis du gjør det riktig, kan du starte en outbound markedsføringskampanje, bli sett av millioner og få nye kunder i løpet av noen få uker – men resultatene er meg avhengig av pengene du investerer. Du må vanligvis bruke mer for å se flere resultater og når du stopper å bruke penger, så stopper fordelene. I løpet av årene, etter hvert som reklame har blitt mer tilstede i våre liv, har irrelevant outbound markedsføring blitt mindre og mindre effektiv for å oppnå salg. Forbrukerne har blitt «blinde» for reklamer som ikke relevante for deres behov eller ønsker.

Forskjellen mellom inbound og outbound markedsføring kommer ned til preferanser. Inbound forsetter å vokse, mens outbound fortsetter å falle i gunst for markedsførere. Som nevnt tidligere er forbrukerne lei av forstyrrende reklame som ikke er relevant for deres behov. Det betyr derimot ikke at outbound markedsføring ikke har en verdi i en full markedsføringsstrategi. Begge måter å markedsføre på kan tjene et formål i markedsføringsstrategien din. Det går mindre ut på hvilken eneste metode du skal bruke, men heller hvilken metode du bør bruke mer av din innsats og tid på. Det lureste er å se på dine idealkunder og analyser, og videre bestemme hvilken metode som passer best for deg og din bedrift.

Bildet hentet fra raiona.no
https://www.raiona.no/inbound-marketing-byra

Oppsummering

Ved å ta i bruk inbound markedsføring kan du og din bedrift ta del i alle trinnene av kjøpsreisen til dine kunder, og dermed øke omsetning og lojalitet. Inbound markedsføring kan hjelpe med å øke trafikk til nettsiden, gi deg flere kvalifiserte leads, få en høyere konvertering og en sterkere merkevare.

Kilder

https://blogg.markedspartner.no/hva-er-inbound-marketing
https://www.compedge.no/blogg/forskjellen-p%C3%A5-inbound-marketing-og-outbound-marketing
https://www.markedsheltene.no/hva-er-inbound-marketing/
https://www.hubspot.com/inbound-marketing