Anneline Dahl Nielsen juni 3, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

«Inbound marketing gjør at bedrifter kan vokse på en mer kostnadseffektiv måte. Det handler om å sette kunden i fokus og hjelpe de gjennom kjøpsreisen på en mest mulig effektiv måte.» Tor Magnus Kolflaath, gründer og daglig leder i Inbound Group.

For noen dager siden hadde vi gjesteforeleser Camilla Visjø, salgs- og markedssjef i Inbound. Visjø holdt et interessant foredrag om hva inbound markedsføring er og hvordan metoden differensierer seg fra outbound markedsføring.

Bilde hentet fra unsplash.com

Hva er dét?

Inbound markedsføring er en digital markedsstrategi for å tiltrekke kunder til produktet eller tjenester via content marketing, markedsføring over sosiale kanaler, søkemotoroptimalisering og merkevarebygging. Et grunnleggende tankesett om å løse problemer kundene dine opplever på deres premisser, ved å komme inn så tidlig som mulig i prosessen der man har bygget opp kjøpsprosessen rundt kundens behov og ønsker. En slik type teknikk som inbound markedsføring handler ikke bare om å få salg, men også om å gi kunden en god opplevelse slik at de blir fornøyde og lojale. Nøkkelen ligger i å skape et trygt og etablert forhold til dine kunder, slik at kundene blir ambassadører for ditt produkt eller tjenester og deler sine positive erfaringer og anbefaler produktet/tjenesten videre. Inbound handler i bunn og grunn om å skape et trygt og relevant innhold slik at kunden(e) oppsøker deg, blir interessert og dermed ønsker å kjøpe, eller løse sitt problem, av/hos deg.

Inbound vs Outbound

Forskjellen er hvor fokuset ligger. Inbound markedsføring er kundefokusert og tilpasset kundens kjøpeprosess. En måte å tiltrekke seg kunder på er ved at de finner deg via sosiale medier som blogg og søkemotorer. Et av målene til inbound markedsføring er at kanalene skal jobbe for deg.

Outbound markedsføring er det motsatte, det er selgerfokusert strategi hvor selgeren tar initiativet og er på selgers premisser. Tradisjonelle TV-reklamer, bannerannonser over VG eller radioreklame er klassiske eksempler på outbound markedsføring – steder hvor selger dytter på sine produkter, til forskjell med inbound hvor kunden selv oppsøker deg.

Bilde hentet fra raiona.no

Men hvordan fungerer inbound i praksis?

I praksis handler strategien om å tilrettelegge best mulig for hver enkelt kunde slik at kjøpsprosessen nærmest er skreddersydd. Det er ikke nok å bare tiltrekke seg kunden, men man ønsker å skape en relasjon og opprettholde den. Det er fire steg i inbound-metodikken:

  1. Tiltrekke – Produsere hjelpsomt innhold som har høy opplevd verdi for potensielle kunder, som f.eks artikler, blogg og/eller sosiale medier, som man deretter optimaliserer for søk, SEO, og promoterer i eksempelvis sosiale medier for å tiltrekke potensielle kunder.
  2. Konvertere – Handler om å omdanne besøkende til leads. Når en besøkende har lest blogginnlegg eller f.eks lastet ned en e-bok etterlater de seg digitale spor, leads er besøkende som har etterlatt seg disse sporene, altså besøkende som har vist en interesse for deg og ditt produkt eller tjeneste. Konvertere bunner ut i å skape innhold av såpass god kvalitet at besøkende er villig til å gi noe tilbake, som sin kontaktinformasjon og for inbound markedsføring er kontaktinformasjon gull verdt – det er først da man kan begynne direkte relasjonsbygging.
  3. Selge – Denne fasen tar for seg hvordan man bruker kontaktinformasjonen man samlet i konverteringen. Det kan begynne med automatisert oppfølging basert på å levere verdifullt og personlig innhold til én kunde på jevnlig basis.
  4. Begeistre – Inbound handler ikke bare om å omdanne besøkende til leads, men vel så mye som å etablere gode kundeopplevelser – hele veien. Et av målene er å skape ambassadører av dine produkter som kan påvirke til nye leads og kunder.
Bilde hentet fra unsplash.com

Kjøpsprosessen og kommunikasjon har endret seg i takt med fremveksten av digitale kanaler og medier. Etter min mening har «makten» til kunden vokst enormt, noe man ser med hva et lite delerklikk eller hashtags kan påvirke til. Med inbound markedsføring tiltrekker man seg kunder som allerede har vist interesse i dine produkter og selve tiden kunden gir når de er besøkende på f.eks nettsiden. Fra å bli nedringt av en masete telefonselger eller bli «kastet» på uønsket reklame på TV-skjermen, er inbound markedsføring å skape tillit ved at kunden oppsøker deg på sine premisser. Samt å underbygge den menneskelig kontakte og skape trygghet gjennom sosiale medier.

Bedrifter som investerer i inbound marketing vil oppleve resultater i form av:

  • Økt trafikk på hjemmesiden
  • Høyere transaksjonsverdi
  • Mangedobling av antall kvalifiserte leads
  • Høyere og mer effektiv konvertering av leads til kunder
  • Bedre synlighet på nett. Noe som også bidrar til redusert mediebudsjett.

Kilder
https://blogg.markedspartner.no/hva-er-inbound-marketing
https://www.inboundgroup.com/no/inbound-marketing#oppsummering_9
https://blog.hubspot.com/blog/tabid/6307/bid/2989/inbound-marketing-vs-outbound-marketing.aspx
https://www.labsmarketing.no/tjenester/inbound-marketing?__hstc=115876761.b476d5be9e91c1aff63a658102b44d20.1590476401375.1590476401375.1590476401375.1&__hssc=115876761.1.1590476401375&__hsfp=3519547809