Leane Louise juni 6, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

I forrige forelesning vi fikk vi i oppgave om å forklare forskjellen på betale og organiske søk i tillegg til hvordan markedsførere tar i bruk disse elementene.

Jeg vil tørre å påstå at alle har gjort et google-søk i sitt liv. Og da har du kanskje lagt merke til at du ikke alltid finner det du leter etter ved første søk. Grunnen til dette er organiske og betalte søk.

Hva er et betalt søk?

Betalte søk er annonsering i søkemotorene (kjent som SEM) der du blir belastet for per like på annonsen (PPC) som er i utgangspunktet kategorisert som reklame. Annonsører betaler for å få vist sine annonser når du gjør et søk som inneholder spesifikke nøkkelord. Disse finner du vanligvis over eller til høyre for de organiske resultatene. Summen du betaler er basert på antall klikk du får eller visninger siden din får.

Fordeler ved betalte søk:

 • Høy kjøpsintensjon – For eksempel om jeg søker på «Hvite Converse» søker jeg på det fordi jeg mest sannsynlig har et ønske om å kjøpe de eller vil vite mer om de, dermed faller jeg inn i en gruppe som har høy kjøpsintensjon.
 • Kortere tid – ved å betale for sin plass, vil dette tar kortere tid enn å optimalisere sitt nettsted og klatre seg opp til topps.

Ulemper ved betalte søk:

 • Kostnader – dette vil koste penger ettersom det er mange andre konkurrenter som også vil ha den øverste plassen.
 • Sanntid – Du vil miste plassen din når du slutter å betale for din plass. Om du har er organisk på en toppliste kan du ha denne plassen en god stund, uten å bli byttet ut.

Hva er organiske søk?

Organisk søk, også kjent som søkemotoroptimalisering (SEO), i motsetning til betalte annonser kan man ikke betale for å komme seg høyere opp i søkeresultatet. Dette innebærer å lage innhold som fortjener en høyere plassering basert på innholdet, altså dens relevans og kvalitet.

Fordeler med organisk søk

 • Rangering – når du har oppnådd topprangering er det lettere å holde rangeringen høy. Du kan få autoritetsstatus og kan bygge tillit til dine kunder.
 • Permanent – hvis innholdet som rangeres høyt er av god kvalitet har den mest sannsynlig evig tilstedeværelse.
 • Bedre klikkefrekvens er bedre for organiske søkeresultater. De øverste resultatene assosieres med de beste svarene og søkere har tilit til disse.

Ulemper med organisk søk

 • Tar mye tid – det kan ta flere måneder eller år for å dukke opp på forsiden og faktorer som konkurransen til søkeordene har en stor rolle.
 • Trenger flere ressurser – for å få høyere tangeringer krever det både å lage innhold og bruke søkemotoroptimaliseringstaktikker for å oppnå det, dette skal jeg snakke mer.

Eksempel:

Bilde fra Google

Rødt viser betalte søkeresultater, mens de blå er organiske søkeresultater

Hvordan kan markedsførere ta i bruk disse?

Betalte og organiske søk bø brukes hånd i hånd, ettersom begge er nødvendige for å ramme opp en fast markedsføringsstrategi i tillegg til å skape trafikk til din nettside. Fordelen med denne tilnærmingen betalte søk gir umiddelbare topplister og større klikkfrekvens og organisk rangering gir en virksomhets troverdighet og permanente søkeresultater.

Vår gjesteforeleser Håkon Njøten tok frem 4 tips til hvordan man kan optimalisere sin SEO:

 1. Lag en webside – Bedriften må ha en nettbutikk, blogg eller en generell side som har SEO og en Indeks inclusion.
 2. Valg av nøkkelord – For å lykkes må valg av nøkkelord være gjennomtenkt. Når du velger et nøkkelord så velger du en «fight» med andre bedrifter som kjemper til topps med de samme ordene. For eksempel «Bank», det er mange som bruker dette nøkkelordet, dermed nå du bruke nøkkelord som er mer spesifisert. Du kan bruke: produkttyper, adjektiv, lokasjon, action request.
 3. On Page optimering – Dette innebærer optimalisering av overskrifter, tittler, antall nøkkelord, bilder og videoer.
 4. Off page optimering – Eksterne linker som innebærer hjelpemidler til å spre ordet om ditt nettsted ved å linke til andre eller samarbeide med andre.

Kilder:

https://presmarymethuen.org/no/dictionary/what-s-the-difference-between-organic-search-and-paid-search/

https://no.wikipedia.org/wiki/Organisk_søk