helenezeylon januar 8, 2019

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Jeg er som veldig mange andre har blitt helt hektet på Netflix serien Black Mirror, og har sett alle episodene siden jeg oppdaget serien for et halvt års tid siden. Men det jeg ikke visste var at denne serien kanskje var hakket nærmere virkeligheten enn det jeg trodde.

Allerede den første dagen vi møttes på skolen for å ha oppstart for digital markedsføring, nevnte Arne Krokan det nye social credit systemet som har blitt innført i Kina. Dette systemet er skremmende likt det de bruker i Black Mirror episoden “Nosedive”.

Med dette systemet kan det kinesiske regjeringen følge med på og på en måte kontrollere landets nesten 1,4 billioner innbyggere. Dette prosjektet har vært i utvikling i over ti år og har som mål å være ferdig utviklet innen 2020. Systemet er på mange måter laget for å “luke ut” de i samfunnet man ikke kan stole på. Hvert eneste individ samt alle bedrifter får tildelt en “tillitsscore” som viser i hvilken grad de er til å stole på. Systemet vil dermed gjøre det enkelt å gjøre hva en man vil for de med en høy score, men vanskelig for de med en lavere score. En person med lav score vil for eksempel ha vanskeligheter med å få lån, bli nektet å booke fly og togbilletter og å få jobb. De med lavest score kan til og med bli satt på en slags svarteliste.

Men hva er det egentlig som påvirker denne scoren? Sånn jeg har forstått det, så starter alle med en score på 1000 poeng, som er den perfekte scoren. Scoren øker eller minsker ut fra hvordan man oppfører seg. Ting som kan minske scoren er for eksempel å kritisere politikken, gå på rødt lys, bli tatt i billettkontroll på toget, røyke, spille videospill eller kjøpe for mye junkfood og alkohol. Også å omgås og være venner med andre som har lav score kan minske ens egen score. På en annen side kan scoren øke ved for eksempel å hjelpe noen på gaten, levere tilbake noe man har funnet til den som eier det og lignende.

Den kinesiske regjeringen har satt opp kameraer utstyrt med kunstig intelligens over hele landet som kjenner igjen og følger med på hva innbyggerne holder på med. Per dags dato er det 170 millioner kameraer rundt i Kina som tar bilde av deg, og kameraet vet i det øyeblikket de tar bilde av deg hvem du er. Det er disse kameraene som oppdager om noen for eksempel går på rødt lys

Jeg vet ikke med dere, men jo mer jeg leser om dette jo mer skremt blir jeg. Skal det virkelig bli sånn at vi ikke kan gjøre noe som helst uten å bli overvåket? Jeg synes ihvertfall dette er et utrolig interessant tema, og kommer med stor sannsynlighet til å ta opp dette igjen ved en senere anledning.

Informasjonen er hentet fra forelesningen og nettsidene som er listet under
https://www.sciencealert.com/china-s-dystopian-social-credit-system-science-fiction-black-mirror-mass-surveillance-digital-dictatorship
https://technode.com/2018/10/23/china-social-credit
https://nordic.businessinsider.com/china-social-credit-system-punishments-and-rewards-explained-2018-4

Helene