nicksiri januar 16, 2019

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Dette innlegget skal jeg skrive om det vi har fått i oppgave av Arne Krokan som jeg synes er interessant fra forelesningene. Jeg har valgt å skrive om dette fenomenet Social Credit System fordi jeg synes at dette er veldig spennende og fascinerende tema.

Social Credit System er et system som kinesiske myndighetene har innført som et utkast, og som skal kontinuerlig overvåke innbyggernes aktiviteter ved hjelp av big data og deretter klassifiserer dem med poeng etter det såkalte ‘’Soscial Creditt system’’ dette skal innføres innen 2020.

Chinese Social Credit System Spreads Influence Worldwide

Kinesernes daglige aktiviteter blir kontinuerlig overvåket av myndighetene, de har startet et pilotprogram der innbyggere rangeres etter hvor gode borgere de er. Om man oppfører seg bra så kunne man bevege seg opp på poengskalaen i takt med egen oppførsel, og motsatt dersom man oppfører seg dårlig og upassende.

Foreleseren snakket om dersom man hadde dårlig sosial kreditt kunne man bli straffet med reiseforbud, utestengelse fra skoler og hoteller, får ikke lån og mange andre ting. Dette fenomenet overrasker meg veldig fordi dette var første gang jeg fikk høre om det, men ikke nok med at dårlig oppførsel setter deg selv i dårlig lys og minsker fordelen.

Venner man henger med kan ha noe å si på scoren din. Hvis man henger med venner med dårlig ‘’kreditt’’ kan de også påvirke kreditten din, og dermed trekke »kredittscoren» din ned. Se gjerne videoen om akkurat dette fenomenet, som jeg trodde det ikke var virkelig før jeg gjorde litt research om det.

Kilder

https://www.aftenposten.no/verden/i/el57g/Spiller-de-videospill_-trekkes-de-i-poeng-Kina-skal-bruke-Big-data-til-a-overvake-alle-innbyggernes-bevegelser

https://www.nrk.no/urix/kina-har-begynt-a-rangere-borgere_-straffes-med-reiseforbud-og-skolenekt-1.13997936

https://no.talkingofmoney.com/what-is-social-credit-score-and-how-can-it-be-used