marissapereira januar 22, 2019

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Jeg kom over en interessant artikkel i tek.no i går som jeg ønsker å skrive litt om. Kina jobber nå med å utvikle en app som gjør at man kan identifisere mennesker med gjeld rundt seg og se hvor mye gjeld de skylder. I tillegg til at du kan se gjelden deres får man også se personnummer, navn og hvorfor de havnet på denne listen.

Når iverksettes appen?

Appen skal ifølge tek.no være oppe å gå innen 2020, men foreløpig er det kun et lappverk av ulike informasjonssystemer. Appen om sosial kreditt skal ikke være ment som en overvåkning av innbyggerne, men skal heller bidra til å hindre svindel og kopivirksomhet. Appen skal bidra til å vurdere hvor pålitelige innbyggerne er. Hvis man er på listen over “syndere” kan man miste muligheten til å bestille flybilletter og til å ha kjæledyr. Målet med denne såkalte sosial kreditt appen er at det skal være vanskeligere for upålitelige innbyggere og organisasjoner og bevege seg fritt rundt i landet i tillegg ønsker de at innbyggere som er på listen skal gå konkurs.

Hva skjer hvis man havner på listen?

I tillegg til at innbyggerne som havner på listen regnes som upålitelige og ikke ønskes skal beveges fritt rundt, kan man også miste retten til å eie kjæledyr, kjøpe flybilletter, man vil få tregere internett og bli svartelistet til enkelte jobber og hoteller og begrenset tilgang til gode skoler. Det er fortsatt usikkert hvordan Kina vil straffe innbyggerne som er upålitelige, men noen av de tingene jeg nevnte ovenfor vil Kina trolig iverksette.

Kilder:

https://www.tek.no/artikler/kinesisk-app-viser-gjelden-til-menneskene-rundt/455952

https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/zLKw4b/kina-nekter-millioner-av-innbyggere-aa-kjoepe-fly-og-togbilletter