Kristian Bror January 10, 2018

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Kodak, ja fotoselskapet, annonserte nylig at de i samarbeid med copyrightselskapet WENN Digital skal starte opp en egen blockchain plattform. Mange kan spørre seg hvorfor akkurat Kodak, selskapet som måtte søke om konkursbeskyttelse på grunn av hvordan de nektet å fornye seg når digitalkameraet dukket opp, skulle ønske å starte opp sin egen blokk-kjede (blockchain).

På tross av dette annonserte de tirsdag at kopibeskyttelsesplattformen “KODAKOne” og kryptovalutaen “KODAKCoin” kommer til å lanseres 31. januar i år. Formålet med KODAKOne er at det skal være en plattform hvor fotografer skal kunne laste opp bilder for å bruke som bevis på eierskap, både for nye og gamle bilder. Sammen med KODAKCoin skal dette også være en mulighet for fotografer til å tjene penger, ved å trygt kunne selge rettighetene til bilder de har tatt. Valutaen denne handelen foregår i vil selvfølgelig være KODAKCoin, som vi ikke vet stort mer om annet enn hva den skal hete.

 

Mange som har sett avisoverskriftene eller hørt om annonseringen har nok spurt seg selv, “hva er egentlig en blokkjede?” og “hva vil dette bety for meg som fotograf?

En blokkjede er en digital database, kopiert ut over tusenvis av noder eller enheter, som alle holder en full oversikt over alle transaksjoner eller bevegelser som har blitt utført. Dette gjør at hvem som helst kan få tilgang til å se hva som finnes på nettverket og til å foreslå endringer uten videre, men uten at noen kan tukle med det som står på én uten godkjennelse fra alle de andre. Det er dette konseptet som ligger bak kryptovalutaen Bitcoin, hvor man for å gjennomføre en transaksjon eller overføring må få bekreftet fra flere andre noder om at endringen i dataene faktisk er mulig, for eksempel at det er mange nok Bitcoin på adressen man forsøker å sende fra. Hvordan Kodak og WENN planlegger å implementere denne teknologien er ikke kommet klart frem enda, så har er det bare å vente og se.

Som alle kryptovalutaer kommer nok denne også til å oversvømmes av spekulanter, som håper å tjene noen raske kroner, men i motsetning til de fleste andre har denne et praktisk formål i bakgrunn for opprettelsen. Selv stilte jeg spørsmålet “Trenger vi virkelig flere kryptovalutaer nå?”, men etter å ha skrevet på dette innlegget en stund er svaret mitt overraskende nok ja. KODAKCoin vil trolig ikke bli like ustabil i verdi som vi det vi har sett fra Bitcoin de siste tre månedene, eller Ripple den siste uken. Bakgrunnen for dette ligger i hvordan Bitcoin og Ripple kun har hatt sine valutafunksjoner og etterspørselen etter disse til å styre pris, har KODAKCoin i tillegg en hel plattform med, et riktignok falmet, Kodak i ryggen som kan hjelpe med å holde prisen stødig.

Et spørsmål for å avslutte blir min siste skepsis til kryptovalutaen: Hvor kommer den fra, skal den “mines” på samme måte som Bitcoin, eller har Kodak andre planer?