siljebolette mars 16, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

De siste ukene har nyhetsbildet vært sterkt preget av Koronaviruset, Covid-19. Verdens Helseorganisasjon (WHO) erklærte onsdag 11. mars i en pressekonferanse Korona som pandemi. Skoler og barnehager landet over er stengt som følge av restriksjoner fra regjeringen, og folk blir bedt om å holde seg hjemme. Men hvor stor innvirkning har Koronaviruset for varehandelen slik som vi kjenner den i dag?

Torsdag 12. mars fikk Oslo Børs sitt største fall på én dag siden finanskrisen i 2008. På kun tre uker har 3,5 år med børsoppgang blåst bort, i følge E24.
Vi ser daglig røde tall på børsen og mange selskap begynner å bli kraftig berørt av konsekvensene av den ekstraordinære situasjonen verden har havnet i på grunn av koronaviruset. President Donald Trump har i disse dager innført innreiseforbud til Amerika, som også har vært med å påvirke aksjene. Blant annet Norwegian Air Shuttle sine aksjer har hatt et fall på 15% i løpet av den siste uken som følge av reiseforbudet. Men det er ikke kun Norwegian som blir preget av børsfallet og koronaviruset, Lufthansa gruppen, Air France og British Airways er eksempler på andre flyselskaper hvor aksjene falt tydelig torsdag ettermiddag.

E24.no – Oslo Børs endte med svært kraftig nedgang

Tidligere i år ble Gresvig Retail Group slått konkurs hvor hele 95 butikker og 2200 ansatte ble rammet som følge av konkursen. Men Gresvik konsernet er ikke de eneste som har møtt på nedgang. Hele 340 aksjeselskaper gikk konkurs i februar i år, det er 16% økning fra samme tid i fjor i følge statistikk fra Creditsafe Norway. Det er flere faktorer som spiller inn når en bedrift blir slått konkurs, og en av faktorene for Gresvig var netthandelen. Netthandelen steg med 20% i Norge kontra i fjor i følge tall fra SSB.

Netthandelen har, som tidligere nevnt, hatt en stor vekst de siste årene, og de kommer ikke til å møte på noen nedgang med det første. De fysiske butikkene jobber på spreng for å følge med på utviklingen ettersom konkurransen mot netthandelen har blitt større. I fjor gikk mer enn 1000 selskaper innenfor varehandelen konkurs.

Som nevnt ovenfor har det blitt strengere restriksjoner for enkeltpersoner som følge av pandemien, og flere og flere blir satt i hjemmekarantene, oppfordres til hjemmekontor og oppholde seg mest mulig innendørs. Koronaviruset fører til lavere inntjening, permitteringer, forhøyet tapsrisiko, verdifall og i verste fall konkursrisiko for mange selskaper. I en bransje med allerede hard press fra netthandel, og en normalt stille «mellomsesong», vil det gå hardt ut over omsetningen til bedrifter. I tillegg utsettes moteverden største bærekraftskonferanse et halvt år som følge av korona utbruddet. Men i hvilke grad påvirkes de fysiske butikkene?

H&M i Karl Johans gate

Tall hentet fra analyser utgjort av finansselskapet UBS, som viser hvilke europeiske detaljister med størst risiko som følge av virusutbruddet, viser blant annet H&M og Inditex som eier kleskjeden Zara på toppen av listen.
Analysen er basert på selskapets andelssalg fra Kina, og for H&M utgjør Kina omtrent 50% av den totale verdien av produktene de selger. Virusutbruddet har allerede tvunget fabrikker i Kina til å stenge. Til tross for at situasjonen har endret seg i Kina og flere av fabrikkene nå har åpnet igjen, er de likevel betraktelig færre på jobb. Men siden Kina har status som verdens største tekstilprodusent er det vanskelig å måle Covid-19s effekt på selskapenes forsyningskjeder. På en annen side har fabrikker i Kambodsja og Myanmar, hvor mange av klærne til både H&M og Zara blir produsert, advart om at de kan legge ned fabrikkene dersom tilførselen av råvarer fra Kina ikke tar seg opp snart. Til tross for dette har H&M så langt sagt at de ikke har sett noen forsinkelser i leverandørkjeden knyttet til utbruddet.

Men det er ikke kun de store kjedene som merker nedgang etter virusutbruddet. Sammenlignet med selvstendig næringsdrivende og typiske familiebedrifter, er sannsynligheten for overlevelse større for butikkjedene. Nylig kom regjeringen ut med en pakke krisetiltak rettet mot et næringsliv som er hardt rammet av koronaviruset. Administrerende direktør Karine Ugland Virik i Skattebetalerforeningen reagerer spesielt på mangelen på tiltak rettet mot selvstendig næringsdrivende. Flere næringsdrivende er ikke syke, men samfunnet rundt dem er enten syke, satt i karantene eller er engstelige for å bli smittet. Dette medfører at inntektsstrømmene til mange næringsdrivende stopper helt opp.

Men det er ikke kun varehandelen og butikker som blir påvirket av pandemien. Restauranter sliter med sviktende besøk som følge av mennesker satt i karantene, men budtjenester som blant annet Foodora og Wolt tilbyr hjemlevering.

«Jeg vil absolutt si at det er et samfunnsoppdrag. Kanskje spesielt overfor restaurantpartnerne våre, men også for dem som av forskjellige grunner ikke kan bevege seg ut av hjemmene sine.«

Foodora-sjef Elisabeth Myhre til E24

Det er i slike tider som det vi er inne i nå, hvor det er viktig å vise solidaritet. Støtt lokale butikker og restauranter som du ønsker å fortsette å benytte når denne krisen har roet seg. Ta vare på dem rundt deg, men også butikkene som trenger din støtte

Kilder:

E24.no – Corona-hjemlevering
https://e24.no/naeringsliv/i/vQKV3j/corona-hjemlevering-naa-har-vi-et-samfunnsansvar

E24.no – Oslo børs endte med svært kraftig nedgang
https://e24.no/boers-og-finans/i/8mk7wx/oslo-boers-endte-med-svaert-kraftig-nedgang

VG.no – Globalisering av et virus
https://www.vg.no/nyheter/meninger/i/OpAoab/globaliseringen-av-et-virus

Quartz – Are fast fashion’s giants more vulnerable to coronavirus than other retailers?
https://qz.com/1812697/are-hm-zara-more-vulnerable-to-coronavirus/?fbclid=IwAR0f6Llr-G_1Kx6DKOS7743WGkd0zsB82YZsYcFr0Y9MlYu-2AHbt1AqoOg