paolosdebesay mai 19, 2021

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

I dette innlegget skal jeg gi en kort innføring i hvordan man kan anvende google analytics til bloggen sin. Før jeg gjør dette, skal jeg kort fortelle hva google analytics i det hele tatt er.

Hva er google analytics?

Google analytics er et verktøy Google har funnet opp og skapt, som gir deg sjansen til å ¨tracke¨ altså spore, aktivtiten på sin nettside. Det kan brukes til å finne målgruppen din, se hvor mange som besøker nettsiden din, hvor ofte dem gjør det og hvor lang tid i snitt folk bruker inne på nettsiden din. Google er helt gratis for folk å anvende og er et supert program for folk med nettsider til å innhente data.

Hvordan begynner du?

Det første du må gjøre er å opprette deg en Google analytics konto, som du gjør gjennom google. Eller klikke deg inn gjennom denne linken Google analytics. Dette vil ta noen få minutter å opprette. Det neste du gjør blir å sette en sporingskode på nettsiden din, slik at google analytics kan hente inn den nødvendige dataen for deg. Du velger tid og sted i verden du er og så vil kontoen din være klar til bruk.

Her er 6 trinn for enkelt å opprette og komme i gang med din konto:

  1. Klikk deg inn på Google analytics
  2. Lag deg en gratis konto
  3. Sett opp området i kontoen din
  4. Legg til rapporteringsvisning til nettsiden din
  5. Legg til sporingskode til nettsiden din
  6. Nå er du i gang

Eksempler på hvordan Google analytics fungerer:

Skjermdump fra egen analytics til blogg

Her har vi bilde av et skjermdump fra min blogg. Her kan vi se fra hvor i verden folk har besøkt nettsiden min og om de har benyttet seg av mobil eller datamaskin. Og hvilken tid på døgnet folk har vært innom. Spørsmålet her er, hva kan jeg bruke denne informasjonen til? Jo, det jeg kan se er at det er flest lesere i fra Norge, noen fra polen og noen i USA. Det kan være en indikator på at jeg kan bør ha et alternativ på nettsiden hvor man kan endre språk, slik at folk flest kan lese og skjønne hva som blir skrevet.

Skjermdump fra egen analytics til blogg

Videre her, ser jeg også at gjennomsnittlig aktivitet. Altså hvor lenge brukerene i gjennomsnitt bruker inne på nettsiden min er 1 minutt og 33 sekunder. Og tidligere ser jeg at 56,3% av alle brukerne som besøker siden, bruker mobilen sin. Dette kan være et varsel til meg om at jeg kanskje bør gjøre nettsiden min mer mobilvennlig?

Jeg registrerer og at jeg har en veldig få prosentandel som returnerer til siden min. Så her må jeg helt klart ta tak. Jeg har 46 brukere totalt, noe som sier meg at jeg kunne gjort en bedre jobb med å markedsføre bloggen.

Som dere kan se, så er Google analytics et veldig fint verktøy for å hente inn data til nettsiden din. Desto mer du setter deg inn i prosessene og klikker deg rundt, så skjønner du hvordan det brukes. Det kan også være en ide og ta kurs til Google analytics for beginners, hvor du lærer en del som nybegynner.

  • Paolos Debesay 🙂

Kilder:

  • https://analytics.google.com/analytics/academy/course/6
  • https://analytics.google.com/