philipj januar 16, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Vi snakker om kunstig intelligens (KI), eller bedre kjent som artificial intelligence (AI). Men hva er egentlig dette? Vi kan definere kunstig intelligens som simulasjonen av menneskelig intelligens prosessert av datasystemer. Dette inneholder da prosessen om læring, argumentasjon, selv-korreksjon osv. Det endelige spørsmålet er vel hva denne simulasjonen har å si for fremtiden?

Det har blitt mye diskutert om kunstig intelligens gir oss midlene vi trenger for å utvikle effektive løsninger og minimere arbeidsprosesser, eller om det finnes en viss “fare” ved den høyteknologiske vitenskapen. Hvis arbeidsprosesser minimeres betyr det med andre ord at flere ledd i en prosess vil dekkes av en og samme funksjon, som da igjen tilsvarer at arbeidsplasser blir overtatt av kunstig intelligens. Vil dette føre til høy arbeidsledighet? eller vil vi kunne skape nye arbeidsplasser rundt den nye teknologien i form av f.eks vedlikehold? Her oppstår det et dilemma som er, hva hvis det opprettes enda en type kunstig intelligens som igjen utfører de nye arbeidsplassene mer effektivt enn mennesker? Hva gjør vi da?

Vi har alle hørt ryktene om at kunstig intelligens er fryktet årsak til verdens undergang, da vi kan programmere de til å lære av sine feil og i en konstant prosess forbedre sine kvaliteter helt på egenhånd.

Elon Musk delte sine tanker over den sosiale medien Twitter, og virket like bekymret som ryktene vil vi skal være.

Det er isåfall oss fra den kommende generasjonen som vil stå for etablering av arbeidsplasser som IKKE kan erstattes av kunstig intelligens. Hvordan? Det kan vi ikke sikkert vite. Potensialet til denne teknologien er ubegrenset, og vi må nok vente og følge med på dens utvikling.

Vi ser allerede at teknologien er tatt i bruk i f.eks Kina. Der de har innført noe som heter Social Credit System (SCS) som er et omdømme-system der innbyggerne blir rangert av regjeringen basert på sine handlinger. Handlinger som hvem du omgås med, kjøp av importvarer, dine kommentarer om regjeringen på sosiale medier og rettere sagt all informasjon som finnes om deg på nett og i andre registre. Personlig har jeg liten tro til dette systemet, og føler at det er en enkel, men feilaktig metode for å oppnå stabilitet og kontroll over landsbefolkningen! Hva synes dere? Legg gjerne igjen en kommentar! Hvis du vil lese mer om dette kan du ta en kikk på linken jeg legger ved!

På gjensyn!

https://www.wired.co.uk/article/china-social-credit-system-explained