markuslh januar 9, 2019

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

The development of full artifical intelligence could spell the end of the human race….It would take off on its own, and re-design itself at an ever-increasing rate. Humans, who are limited by slow biological evolution, couldn’t compete and would be superseded.

Stephen Hawking

Er det farlig?

Jeg tror det er få teknologier som er mer spennende og som vil ha større effekt på livet vårt enn kunstig intelligens. Samtidig så kan det være skummelt hva som vil skje hvis vi mister kontrollen over hva det er i stand til å gjøre. Når flere av verdenes smarteste og innovativ rike mennesker viser tvil som Elon Musk og Stephen Hawking så er det skremmende.

Det faktum at vi ikke vet hvilke grenser kunstig intelligens har og
hvor langt det kan gå kan være en stor fallgruve. Hva gjør vi den dagen der
kunstig intelligens ikke lenger kan kontrolleres? Det er ikke sikkert at dette
vil skje, men når muligheten er der så er det viktig at vi ikke går for langt
med kunstig intelligens for langt for fort. På den andre siden så må ikke
fokusere for mye på de farlige sidene av kunstig intelligens da de positive
sidene i det daglige livet og med tanke på markedsføring er mange.

Ansikts gjenkjenning

Det stedet der vanlige brukere kanskje har lagt merke til utviklingen av Ai er ved ansikts gjenkjenning. Om dette er bedre og raskere enn den tradisjonelle finger sensoren er en diskusjon for seg selv, men en ting er klart. Når det gjøres på den riktige måten som blant annet Apple gjør, med mange sensorer og et dedikert neuralt nettverk så er det sikrere enn det meste. Denne teknologien sprer seg mer og mer og hadde ett stort gjennombrudd i 2018 der bruksområdene var mange. Det var alt fra mobiler til å finne en person i et folkehav under en konsert. Er dette bra eller dårlig? Kan det misbrukes? Hva skjer når denne teknologien brukes for å gi deg en score som Kina er i ferd med å gjøre?

Kunstig intelligens er ikke bare positivt for forbrukere gjennom forbruk, men helsemessig har det blitt gjort stor fremgang. Ai har blitt brukt til å gjenkjenne opptil 50 sykdommer i øyet og komme med den en anbefaling som er 94% av tiden den samme hvis resultatet er det samme. Det gjøres ikke alene av Ai, men sammen med algoritmer som i seg selv er et spennende tema. Dette kan man lese mer om her https://www.theverge.com/2018/8/13/17670156/deepmind-ai-eye-disease-doctor-moorfields)

Selvkjørende biler

Hvis vi går litt tilbake til Ai i et forbruker området så ser vi igjen uendelig mange områder det kan brukes. Det meste populære er selvkjørende biler der Ai møter på en stor utfordring innenfor etikk. Uten Ai kan vi ikke ha selvkjørende biler. De må læres på samme måter som folk lærer å kjøre bil. Ai-en blir nærmeste mennskelig, men det er når bilen må vite hvem den skal velge å redde at det blir vanskelig. Skal vi programmere en Ai til å kjøre ned færrest mulig mennesker eller må vi begynne å se på alder? Er en 10 åring viktigere enn en 75 åring?

Personlige assistenter

Et område der Ai kan virkelig bli interessant er når Siri og Google Assistant når et punkt der vi ikke vet om vi snakker med en person eller robot. Blir personlige assistenter overflødig når vi kan få en Ai til å huske alt vi ønsker. Hvorfor snakke med mennesker når vi kan snakke med Ai som er vel så flink til å holde en samtale som et menneske og som kan gi oss svar på alt vi ønsker. Når disse også får formen til et menneske så går vi virkelig dypt i “uncanny valley”.