MatsRino January 15, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Kunstig intelligens vil si at man utvikler datasystemer som skal kunne gjøre oppgaver som før har krevd mennesker. Slike systemer skal kunne gjøre oppgavene mer effektivt enn det mennesker kan. Det kan være alt fra å håndtere store mengder data og sette det i system til ansiktsgjenkjenning, og selvkjørende biler. Jeg har skrevet om autonome kjøretøy i min forrige bloggpost, dersom du ønsker å lese mer om dette.

Fremtidens postmann

Kunstig intelligens vil være med på å revolusjonere våre daglige gjøremål, blant annet dagligvarer og shopping. Det vil ikke bare si på nett, men også i fysiske butikker. Nettgiganten Amazon er godt i gang med å endre måten vi handler på. Prime Air er ett system med droner som gjør at du kan motta produktet du har bestilt på nett – en halvtime eller mindre etter bestilling. Dronene er autonome, styres av sensorer og finner destinasjonen sin gjennom GPS. Hele systemet baserer seg på kunstig intelligens, og det lærer mer for hver gang det er i bruk.

Kilde: https://www.amazon.com/Amazon-Prime-Air/b?ie=UTF8&node=8037720011

Continental er i ferd med å bli enhver UPS-sjåførs verste mareritt. De har utviklet ett konsept for pakkelevering, der en selvkjørende buss transporterer robot-hunder som på egenhånd går ut av bussen, og leverer pakker til en gitt adresse. Ønsker du å lese mer om dette kan du gjøre det her.

Dagligvarerevolusjon

Amazon jobber ikke bare med netthandel, de har også utviklet fysiske butikker. Disse butikkene er noe litt utenom det vanlige. Amazon Go er fremtidens butikker. Nettgiganten reklamerer med at dette er butikker der du alltid slipper kø. Før du handler, må du laste ned en applikasjon til telefonen din der du registrerer deg og legger inn bankopplysninger. Når du kommer til butikken skanner du en kode på applikasjonen for å slippe inn, og kan herfra plukke med deg varer, og gå rett ut igjen når du er ferdig. I skrivende stund finnes det 24 slike butikker i USA. Amazon har klart å lage ett system som baserer seg på kunstig intelligens, maskinlæring og ved bruk av sensorer registreres handleturen din. Etter du har gått ut av butikken blir beløpet du handlet for trukket fra Amazon-kontoen din.

Kilde: https://www.amazon.com/b?ie=UTF8&node=16008589011

Dette er positivt for oss forbrukere som ønsker en rask og effektiv handletur. Det er også svært nyttig for selskaper som ønsker å kartlegge hvordan vi handler. Slike ordninger bidrar også til en mye mer detaljert informasjon om hvordan hver enkelt forbruker handler. Dette har enorme muligheter, og kan være verdifull informasjon i for eksempel markedsføringsbransjen.

Positivt eller negativt?

Vi står ovenfor store endringer i hverdagen, og det kan absolutt diskuteres om dette er positivt eller negativt. På den ene siden vil Amazon Go effektiviserer handleturen for forbrukerne, og gi verdifull informasjon som kan brukes til markedsføring. Men på den andre siden kan dette føre til færre arbeidsplasser i dagligvarebutikker rundt om i verden. Firmaer som vi helst ikke vil skal ha informasjon om oss, får enda mer detaljert informasjon om kjøpsatferd og liknende.

Norsk handelsvirksomhet vil møte hard konkurranse hvis Amazon etableres i Norge. Ikke bare de fysiske butikkene men også nettbutikkene, fordi Amazon har kanskje verdens beste logistikksystem, og utvikler hele tiden ny teknologi for å gjøre hverdagen til forbrukere lettere. Dette kan bety slutten for mange norske bedrifter, hvis ikke vi klarer å holde tritt med endringene Amazon skaper.

Hva synes du om endringene vi går imøte?