lavad februar 3, 2019

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Den enkleste måten å forklare kunstig intelligens på, er å bruke mennesket som eksempel. Mennesket er det mest intelligente vesenet vi vet om. Vi kan snakke og lytte, lese og skrive, og kommunisere via språk. Vi kan se med våre øyne og behandle det vi ser. Vi gjenkjenner ting rundt oss gjennom øynene våres, og lager i hodet et bilde av verden rundt oss. Mennesket kan forstå miljøet rundt seg og bevege seg rund. Vi har evnen til å se mønstre, og gruppere like mønstre. Visuell oppfatning, talegjenkjenning, beslutningstaking. Oppgaver som krever menneskelig intelligens. Eller? Kunstig intelligens, eller artifical intelligence, er et program eller en maskin som har blitt utviklet ved hjelp av datasystemer. Målet med det er å lage systemer som kan funksjonere på en selvstendig og intelligent måte, som vi mennesker gjør.

Roboter
I 2017 skrev The Gurdian om hvordan 70% av amerikanere er redde for at roboter vil ta over livene våres. Det mange ikke skjønner er at en robot bare er et skall som skjuler det som egentlig er brukt for å gi kraft eller forsyning til teknologien. En robot er ikke skummel og vil ikke drepe eller skade mennesker hvis den ikke er programmert til å gjøre det.

Stephen Hawking forklarte dette konseptet i en AMA (ask me anything) han hadde på Reddit for tre år siden:

“Media often misrepresent what is actually said. The real risk with AI isn’t malice but competence. A superintelligent AI will be extremely good at accomplishing its goals, and if those goals aren’t aligned with ours, we’re in trouble. You’re probably not an evil ant-hater who steps on ants out of malice, but if you’re in charge of a hydroelectric green energy project and there’s an anthill in the region to be flooded, too bad for the ants. Let’s not place humanity in the position of those ants.”

Det Hawking da mener er at så lenge robotene blir programmert på en riktig måte til å gjøre det den skal, vil det ikke være noe negativt eller skummelt ved den gjør.

Enten det er roboter, eller Siri som hjelper oss på vår iPhone, mailkontoen din som sorterer spam – eller Facebook som gjenkjenner ansikt på bildene dine, vil spørsmålet alltid være:

Er kunstig intelligens vår venn, eller vil det bli vår fiende?

Getty Images/iStockphoto

Kilder:
https://www.reddit.com/r/science/comments/3nyn5i/science_ama_series_stephen_hawking_ama_answers/
https://www2.deloitte.com/no/no/pages/technology/articles/tre-ting-vite-kunstig-intelligens-ai.html
https://www.theguardian.com/technology/2017/oct/04/robots-artificial-intelligence-machines-us-survey
https://www.youtube.com/watch?v=2ePf9rue1Ao&t=2s
https://www.zdnet.com/article/what-is-ai-everything-you-need-to-know-about-artificial-intelligence/