Stian Bekstrom januar 11, 2021

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Hei! Da var den andre forelesningen i dette faget overstått. Dagens forelesning som var ført av Arne Krokan som tok for seg temaet digitalisering og digital transformasjon, som med andre ord er Kunstig intelligens. «AI» eller Kunstig intelligens tar en stor del av hverdagen vår, og lever i sine «fulle fem» omkring oss. I dette innlegget vil jeg kort ta dere med gjennom hva forelesningen om kunstig intelligens handlet om, og hvilke tanker jeg ble sittende igjen med.

Kunstig intelligens er i hovedsak når en maskin kan gi en mest mulig intelligent respons, uten menneskelig interaksjon. Når man snakker om kunstig intelligens tenkes det ofte på framtiden, og det med sin fulle rett. Dette er fordi kunstig intelligens vil ta en stor del i hvordan framtiden former seg. Det jeg har sett både i forelesningen, sosiale medier og artikler rundt om er at kunstig intelligens har kommet en lang vei. Den store utviklingen som vi har bevitnet er enorm, og dette er bare de siste årene. Man kan jo bare tenke seg hvordan denne utviklingen vil resultere i om 10+ år.

Forelesningen som Arne holdt for oss tok for seg mye innenfor nettopp dette som jeg har nevnt tidligere. Før denne forelesningen visste jeg at utviklingen av kunstig intelligens hadde kommet en lang vei, men det jeg ikke var klar over var at det var innenfor så mange forskjellige fagområder. Man kan se at kunstig intelligens blir tatt i bruk flere og flere steder, som for eksempel innenfor medisin og forsvaret. Det har til og med kommet innenfor matlaging, musikk og kunst, noe som er veldig rart å tenke på.

Arne viste i forelesningen et par eksempler hvor roboter hadde lært seg å manøvrere seg rundt og rett og slett lære av å observere oss mennesker. Dette er veldig tidskrevende, men at dette er mulig er en stor bragd. Vi så også en artikkel hvor kunstig intelligens kunne oppdage hudkreft på lik linje som en lege. Dette gjorde den ved å trene seg på å se på hele 129 000 bilder. Dette tyder bare på at kunstig intelligens kan være et enormt hjelpemiddel i framtiden.

Konklusjon:

Utviklingen innenfor kunstig intelligens har kommet lagt, og vil trolig fortsette å overraske i framtiden. Det er i utvikling innenfor veldig mange forskjellige områder, og man skal ikke se bort i fra at det vil komme flere. Kunstig intelligens vil bringe mange positive endringer framover, som bedre sikkerhet og mindre risiko. Men det er viktig å tenke på at det også kan føre til noen negative endringer, som arbeidsledighet. Men uansett er det en ting jeg er helt sikker på, og det er at kunstig intelligens vil være med å forme fremtiden.

Jeg håper dere syntes dette var interessant, og at dere kanskje lærte noe nyttig. Stay tuned!

En artikkel jeg anbefaler dere å lese er den som ligger under. Det at kunstig intelligens kan slå et menneske som har vært verdensmester i spillet go i mange år på rad er en utrolig milepæl, og verdt å lese om.

https://www.aftenposten.no/kultur/i/3pMqd/kunstig-intelligens-har-slaatt-verdensmesteren-i-brettspillet-go-hvord