harishadzic februar 13, 2019

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Tesla grunderen Elon Musk sier kunstig intelligens kan være en potensiell risiko for menneskeheten, Facebook grunderen Mark Zuckerberg sier at kunstig intelligens er framtiden for menneskeheten, men hvem har rett? I dette innlegget skal jeg gå litt inn på hva ekspertene sier om kunstig intelligens, hva det blir brukt og om det er noe vi bør bekymre oss for?Bilderesultat for elon musk ai warning

 

Bilderesultat for elon musk mark zuckerberg tweet

Dere lurer kanskje på hva i alle dager jeg mener når jeg sier at kunstig intelligens kan være døden for oss mennesker. Vel, Tesla grunderen og mannen som skal kolonisere folk ut i verdensrommet, mener at kunstig intelligens vil kunne være en fare da «den» vil bli smartere og vil kunne forstå hvordan ting fungerer ettersom «den» lærer seg det over tid. I et intervju på Joe Rogan sin podcast sa Elon Musk at han en gang hadde troa på kunstig intelligens, men etterhvert  mistet det håpet fordi han mente at det er noe som er utenfor menneskers kontroll – noe vi mennesker ikke kommer til å kontrollere som den blir selvstendig. Mark Zuckerberg derimot er mer optimistisk på sin side han mener at med kunstig intelligens kan vi bygge ting med og verden vil bli bedre, dette sa han i et live video han hadde lagt ut. Han kunne heller ikke skjønne hvorfor folk ville være i mot kunstig intelligens og komme opp med disse tåpelige dommedags konseptene.

Hva betyr kunstig intelligens og hva blir det brukt til? AI (artificial intelligence) som det blir kalt på engelsk, går ut på at maskineri, roboter, systemer skal lære seg å forstå mennesker og hvordan «ting» fungerer. AI blir bygd opp ved at man implementerer ulike verktøy som skal hjelpe disse mekanismene til å ta inn informasjon slik at de kan tilpasse seg hverdagen. En god kunstig intelligens er kun mulig ved at menneskene bygger den riktig fra start, det er jo tross alt kun vi som har muligheten til å bygge dette. Kunstig intelligens blir tatt i bruk for å gjøre hverdagene våre lettere nå og i framtiden. Det finnes blant annet mange nettsider med en egen robot som gir svar på spørsmål som kunder måtte ha, kun i løpet av sekunder. AI kan også eksempelvis ta over arbeidsoppgaver for å effektivisere produksjon, eller utvikle nye medisiner som kan identifisere sykdommer i tidlig fase. Roboter har allerede blitt laget takket være AI «Sophia» ble ansett som den første menneskelige roboten. Denne roboten kan kanskje være løsningen på ensomheten blant eldre mennesker, eller kanskje bli brukt som en kriger i militæret med umenneskelige krefter som skal ta knekken på terrorisme, hvem vet.

Oppsummering 

Er AI noe vi virkelig bør bekymre oss for? Ikke se på dette som et svar, men heller som en tanke om hva jeg mener. Jeg tror kunstig intelligens er noe vi børe være forsiktig med, vi vet egentlig ikke hva det kan føre til. Som person er jeg optimistisk til kunstig intelligens og tror dette vil ta oss videre til hvordan vi kan løse problemer som vi har og som kan komme i framtiden. Blant annet helbrede sykdommer mer effektivt og klare å produsere nok mat for mennesker. Elon Musk og Mark Zuckerberg kan krangle natten lang om hva som er riktig, men så intelligente som de er, bør de heller kanskje sette seg ned sammen og finne en løsning for hvordan kunstig intelligens bør benyttes til fordel for menneskene.

Kilder