Lina Bergva Isaksen februar 15, 2019

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Kunstig intelligens er i en stor vekst, og for mange land har dette blitt et viktig felt for forskning og utvikling. For flere kan dette området virke skremmende og skape en usikkerhet rundt hva dette egentlig er og hva det brukes til. Når man søker opp kunstig intelligens kommer det opp en rekke sider som beskriver feltet på en avansert og faglig måte som kan for mange virke veldig tungt, men med litt tid vil det gi et mer helhetlig bilde. 

https://pixabay.com/en/technology-information-digital-2082642/

Hva er kunstig intelligens?
Kunstig intelligens kan beskrives på ulike måter, men etter en del søking og lesing har jeg funnet ut at den «enkleste» beskrivelsen er; et område innen datavitenskap som omhandler det å studere intelligent atferd og deretter bruke resultatene til å skape en evne hos maskiner og datasystemer til å være i stand til å utføre og løse oppgaver på lik linje som mennesker. Kunstig intelligens bygges opp ved å ta i bruk en rekke avanserte algoritmer. 

Hva brukes det til? 
Formålet med kunstig intelligens er først og fremst et hjelpemiddel for oss mennesker. Kunstig intelligens kan utføre oppgaver på en raskere måte i forhold til menneskelige evner. Ikke minst kan dette også medføre at resultatene blir mer nøyaktig. Dette kan blant annet være behandling av store mengder data. Programvaren eller systemet inneholder store mengder av kunnskap og informasjon som kan være basert på et område hvor det befinner seg mye data tilgjengelig fra blant annet sosiale medier og Google. I praksis kan også kunstig intelligens brukes til selvkjørende biler og roboter. 

To eksempler ved bruk av kunstig intelligens 
For ikke lenge siden dukket det opp en interessant avisartikkel angående lånekassen som har valgt å ta i bruk kunstig intelligens for å velge ut studenter til bo-kontroll. Ved å ta i bruk kunstig intelligens under kontrollen, klarte de å avsløre mer avvik blant de som ikke er reelle borteboende. Dette resulterte i mer nøyaktige tall og informasjon. 

Et annet eksempel er den ubemannet dagligvarebutikken Amazon Go. De har ved hjelp av kunstig intelligens laget en butikk ved bruk av en rekke avanserte systemer som gjør at kunder kan handle via en app og deretter gå. Det er med andre ord en virtuell handlevogn og ingen kø ved kassa. 

Kilder:
https://snl.no/kunstig_intelligens

https://www.ba.no/nyhet/lanekassen/okonomi/lanekassen-gjennombrudd-med-kunstig-intelligens/s/5-8-976684

https://medium.com/systek/kunstig-intelligens-hva-må-du-vite-5ed6d082c116

https://www.tek.no/artikler/denne-daglivarebutikken-styres-kun-av-kunstig-intelligens/365881