elisegundersen January 8, 2019

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

https://pixabay.com/no/bin%C3%A6r-kode-bin%C3%A6re-bin%C3%A6rt-system-3814663/

Et stadig nevnt fenomen innenfor teknologi er kunstig intelligens (artificial intelligence, AI). Hver dag legges det ut artikler om dette feltet innenfor datavitenskap og omtrent 40% av artiklene om feltet publisert i fjor var kinesiske. Det tyder på at kineserne kan mye om dette, men hva kan egentlig jeg og deg om kunstig intelligens annet enn å hørt om det eller blitt utsatt for det? Vet vi egentlig hva fremtiden med kunstig intelligens innebærer? Etter du har lest dette innlegget vil du vite hva kunstig intelligens er, hva det brukes til akkurat nå og hva vi kommer til å se av det i fremtiden.

Hva er kunstig intelligens?

Kunstig intelligens (AI) er et felt innenfor computer science og handler om maskiners evne til å utføre intellektuelle oppgaver i likhet med mennesker. Kunstig intelligens består av kraftige og avanserte algoritmer og dataprogrammer. Det siste tiåret har big data, nettskyen, kraftigere prosessorer og nyere algoritmer innen maskinlæring bidratt til fremskritt innenfor kunstig intelligens.

Hva brukes det til akkurat nå?

Du blir utsatt for kunstig intelligens hver eneste dag. Kanskje du blir anbefalt produkter på en nettbutikk, tar i bruk Siri på din Iphone eller smarthøytalerne google home eller alexa? På en eller annen måte blir du utsatt for det, kanskje helt uten å tenke over det.

Det er slik at kunstig intelligens skal gjøre livet vårt bedre og enklere. Slik som Google Home høyttaleren er nå, responderer den kun ved at man sier enten «Hey Google» eller «OK Google». Det kan til tider virke håpløst å få kontakt med høyttaleren og det kan virke lettere å bruke en høyttaler som kun krever at du kobler deg til bluetooth. Men det vi har sett av kunstig intelligens til nå er bare starten. Bare tenk på den første datamaskinen i forhold til datamaskinene vi har i dag. Teknologien vil stadig utvikle seg og vi vil få tjenester drevet av kunstig intelligens som stadig vil forbedre seg.

Hva kan vi forvente å se i fremtiden?

Det er mange som frykter for hva kunstig intelligens vil ha for jobber i fremtiden. Når selvkjørende biler og busser vil kunne ta over sjåfør-jobbene, og roboter tar over fler jobber på linje med maskiner. Det er en stund til vi kan se effekten av kunstig intelligens og tapte arbeidsplasser, men i mellomtiden kan vi betrygge oss på at ingen eksperter er bekymret for at maskiner vil ta over verden.

Robotene lærer stadig mer, men det vil gå lang tid før de i det hele tatt kan sammenlignes med et menneske.

Roboten Atlas – utviklet av Boston Dynamics

Kilder:

https://www.vi.no/teknologi/du-bruker-kunstig-intelligens-hver-dag/70274342

https://www.tu.no/artikler/5-sporsmal-om-kunstig-intelligens/397886

https://medium.com/systek/kunstig-intelligens-hva-m%C3%A5-du-vite-5ed6d082c116

https://www2.deloitte.com/no/no/pages/technology/articles/tre-ting-vite-kunstig-intelligens-ai.html