sanderguldseth January 15, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Bilderesultat for roboten hugo

Hei igjen! Etter et nytt tema i Arne Krokan sin forelesning er det på tide på tide å lage et nytt blogginnlegg. Temaet denne gangen var kunstig intelligens som for noen kan virke skremmende, mens for andre kan det virke spennende. Kunstig intelligens er rett og slett datasystemer som er i stand til å gjennomføre oppgaver som normalt krever menneskelig intelligens. For eksempel oversettelse av språk. Om man lager en ørepropp som både kan fange opp andre språk og kan oversette det direkte i øret til brukers morsmål, kan vi kalle dette for kunstig intelligens. Dette er et mildt eksempel på hva kunstig intelligens kan være i forhold til mange av overskriftene man leser om at robotene skal ta over jobbene våre eller ta over verden. Det er disse overskriftene som for mange kan virke skremmende.

Bilderesultat for robot tar over jobbene

Endrer kunstig intelligens vårt handlingsmønster?

Basert på måten jeg har definert kunstig intelligens så dukker det opp flere grunner til diskusjon angående kunstig intelligens sitt praktiske bruksområde. Når vi mennesker kan sette våre arbeidsoppgaver inn i et datasystem som senere får f.eks roboter til å gjøre oppgavene for oss. Her vil argumentene til de som syntes kunstig intelligens er skremmende får et god støtte. Ut i fra min definisjon så er muligheten for at roboter kan ta over jobbene der, men etter min mening så vil robotene aldri kunne ta over alle jobbene. For om du må sette arbeidsoppgaver inn i et datasystem for at disse skal bli utført av en robot så vil roboten aldri kunne utføre jobber der det er stor sannsynlighet for at uforutsette ting må håndteres. Det er allikevel noen jobber som er så standardisert at det er lett for kunstig intelligens å ta over disse jobbene. Når disse jobbene blir tatt over så kommer det også til å endre forbrukernes handlingsmønster. For eksempel det å være resepsjonist er en meget verdifull jobb både for hoteller og store bedrifter ettersom resepsjonisten er med i kundens første inntrykk, men denne jobben er i fare for å bli erstattet av kunstig intelligens. Noe som allerede er iverksatt i Japan.

Bilderesultat for robot bak skranken på hotellet
Henn-na Hotel i Nagasaki i Japan. Hotellet er betjent av 186 roboter.

Hvor kommer den gode gamle postmannen til å ende opp hen? Mye tyder på at postmannen kommer til å bli erstattet av droner som både flyr post og leverer varer bestilt på nettet. I forrige blogginnlegg nevnte jeg noen av de gamle butikkene forsvinner ettersom fler og fler butikker og tjenester blir nettbaserte. Man trenger ikke 20 ansatte for å drive en matbutikk lenger, man trenger et automatisert lager og droner som tar av seg leveringen så har man startet en helt ny dagligvarebutikk. Man har jo hørt at den eldre garde ikke er helt fornøyd med og blir skremt av alle disse nettløsningene, men er det så rart når man har vokst opp med å fysisk gå i banken for å betale regningene i motsetning til generasjon Z som i dag vokser opp med å tro at banken kun er en nettside og at man selv styrer pengene. Det er ikke rart det er delt meninger om at kunstig intelligens både er spennende og skremmende når vi lever i en tid der den eldre generasjonen er vokst opp på en helt annen måte enn det de unge gjør i dag.

Bilderesultat for postleverende droner

Men til tross for at kunstig intelligens er skremmende eller spennende så er det jo et godt argument at kunstig intelligens har muligheten til å frigjøre oss fra en del oppgaver både i hjemmet og på jobben. Er vi endelig kvitt tidsklemma? Dette er jo en mange elektroniske verktøy markedsfører seg med. Hvem visste for 5 år siden at vi skulle få en robotstøvsuger som skulle støvsuge for oss. Bare her er vi frigjort for en halvtime med arbeidsoppgaver og det må jo være behagelig for de fleste. Vi bruker også mindre tid på butikken da vi selv kan skanne varer og ta hånd om denne jobben selv.

Hvis vi skal oppsummere så vil jeg si at kunstig intelligens både er spennende, men også skremmende. Det skaper nye behov kundene som gjør at kundene handler annerledes. Dette er noe næringslivet kan utnytte til de grader ved riktig bruk av markedsføring, men det er kanskje ikke like morsom når teknologien man markedsfører kommer for å ta jobben deres? Det er kun oss selv som kan begrense bruken av kunstig intelligens og begrense hvor mange jobber robotene skal ta over, men nysgjerrige som vi mennesker er så vil vi ikke begrense oss før problemene begynner å oppstå.

Dette var alt det jeg hadde for dette innlegget og håper du som leser dette gir meg både ris og ros i kommentarfeltet!