Henriette Gulvik January 15, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Er kunstig intelligens noe vi bør frykte? Eller vil det hjelpe flere organisasjoner med å effektivisere seg og kutte kostnader?

Det er ingen tvil på at den kunstige intelligensen har utviklet seg til noe som kan utklasse menneskelig arbeid. Med kunstig intelligens menes informasjonsteknologi som kan justere sin egen aktivitet, altså datasystemer som kan utføre oppgaver som menneskelig intelligens normalt ville utført. Kunstig intelligens kan være alt fra talegjenkjennelse, oversettelse og robotikk. Kunstig intelligens er noe som eksisterer overalt omkring oss, og det vil i større grad påvirke næringslivet og arbeidsplasser ettersom virksomheter satser og forsker på nettopp dette.

Bilde fra forskning.no

Det at flere arbeidsplasser har blitt robotisert er det ingen tvil om. Og man frykter at robotiseringen skal føre til arbeidsledighet. Blant annet har selvkjørende biler og busser blitt mer og mer vanlig, og nettopp dette som mye annet tar arbeidsplasser. Det finnes allerede en selvkjørende buss i Oslo, der det ikke er noen andre enn kunstig intelligens som fører spakene. Man kan likevel stille spørsmål om man kan stole hundre prosent på at denne bussen kan kjøre oss trygt frem uten at det skal gå galt. De positivie sidene med kunstig intelligens er veldig åpenbare ved at det sparer bedrifter for tid og ressurser, men går den besparingen over verdien ved å møte en fysisk person som fører bussen?

Det er absolutt delte meninger om kunstig intelligens. Personlig mener jeg at kunstig intelligens kan føre til mye positivt i næringslivet og generelt til det dagligdagse. Det kan blant annet gjøre vanskelige oppgaver litt lettere. På en annen side mener jeg at den kunstig intelligens er meget upersonlig, selv ville jeg heller snakke med et fysisk menneske enn en robot. For det andre vil kunstige intelligensen ta over arbeidplassene, det finnes fortsatt mange i Norge som ikke har en jobb å dra til. Dersom den kunstige intelligensen vil ta flere arbeidsplasser, vil enda flere bli arbeidsledige og de som faktisk har en jobb vil kunne ende opp med å betale ekstremt mye skatt.

Den kunstige intelligensen har endret seg drastiskt de siste årene, hvordan vil det da se ut om noen år? Vil arbeidsoppgavene i næringslivet bli redusert? Det er ikke godt å si, men med den teknologien som vi har i dag vil endringene bli store.

Hva tenker dere om kunstig intelligens?

/Henriette Gulvik