Bassetl februar 15, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

I dette innlegget skal jeg legge frem tre punkter som kan bedre dine resultat når du søker på Google, slik at du får de mest relevante og rette resultatene som du er på jakt etter. Google tilbyr også et digitalt kurs, dette har jeg selv gjennomført, som heter “Google Powersearch”. Dette kurset har vi blitt anbefalt å gjennomføre av foreleser Arne Krokan, det er også fra innlegget hans som er utgangspunktet i dette innlegget.  

Google Powersearch er et kurs som er delt inn i seks enheter, med flere kurs under i hver av de enhetene. Etter hvert kurs er det en aktivitet eller test som du kan gjøre. Det er en evaluering midt i kurset, og en helt til slutt. Med de riktige verktøyene, kan du på en enklere måte finne frem til det du leter etter. Det er også her disse tre punktene her hentet fra. Det er fra dette kurset disse tre punktene er hentet fra.

1. Filtrere søk

Skjermbilde fra google  

Det som kanskje har gått hus forbi mange som har gjort søk på Google, er at det går an å filtere søkene, da spesielt bildesøk. Som på skjermbildet over er det et godt eksempel på bildesøk av fotballsko. Hvis du er av typen som liker å skille deg ut med fargen på fotballskoene dine, kan du enkelt filtrere ut bilder av fotballsko etter den ønskede fargen. På skjermbildet har jeg gjort ett enkelt søk på fotballsko i søkefeltet på Google. For å filtrere trykker jeg på “Tools”-funksjonen og da får jeg opp en rekke kategorier. Her trykker jeg på “color”-kategorien, og deretter trykker jeg på den ønskede fargen. Da vil søket basere seg på fotballsko som primært har fargen lilla, eller som har en liknende fargekode.  

2. Ekskluderende søk

Skjermbilde fra Google 

Ett annet verktøy som kan bidra til at du får bedre og relevante søk, er å ekskludere ord i søkene. Dette gjøres ved at etter det du ønsker å søke på er skrevet inn, legger du til ett minustegn og det du vil ekskludere i søket ditt. I skjermbildet over har jeg skrevet inn pizza, men før jeg trykker søk så legger jeg til ett minustegn og skriver inn gluten i tillegg til pizza i søkefeltet til Google. På denne måten ekskluderer jeg gluten i søkeresultatet. Slik kan de som for eksempel har cøliaki, som meg, enkelt finne blant annet oppskrifter på pizza som er glutenfri, på en veldig enkel måte.   

3. Søk etter bestemte ord

Skjermbilde fra Kristiania.no  

Hvis du er på utkikk etter noe bestemte ord, kan det noen ganger ikke være like enkelt å finne det du leter etter med en gang. Spesielt i artikler og pensum, gjerne i forhold med utdanning, da det er mye tekst. Det finnes enkle hurtigtaster som kan forenkle søket etter det du har lyst å lese mer om. Den hurtigtasten som er svært fordelaktig å kunne her, er søk etter ord. Dette kan du enkelt gjøre ved å taste inn Cmd og eller Ctrl og F, avhengig av hvordan datamaskin du har. Hvis du gjør dette, får du opp en søkebøks i høyre hjørne. Her kan du taste inn det ønskede søkeordet. Som i skjermbildet over, hvor det var en artikkel om algoritmer. Her i eksempelet har jeg tastet inn kombinasjonen av Cmd + F, i den søkeboksen som kommer opp har jeg skrevet inn “Algoritmer”. Det som skjer da, er at alle ordene som er “algoritmer” blir tydelig markert i gult (som i skjermbildet). 

Kilder brukt i forbindelse med dette innlegget:

https://coursebuilder.withgoogle.com/sample/course?use_last_location=true