Simen Sollihogda juni 7, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Markedsføring har vært gjennom store endringer med tiden. Før sto kanskje valget mellom en annonse i avisen eller en reklamesnutt på TV og kino. Selv om begge disse alternativene blir brukt i dag er det spesielt et sted man finner folk, men hvordan finner de deg?

Organiske søkeresultater

Når man foretar et søk produkter eller tjenester på nettsteder som Google og Bing vil man vanligvis få flere tusen treff, kanskje over en million. Resultatene man får blir presentert i forhold til relevansen til søkestrengen eller ordet man søker på. Detaljene rundt hvordan en nettside kommer øverst kan være kompliserte, men i all hovedsak handler det om popularitet, trafikk og som nevnt tidligere, relevansen. Dette er eksempel på et organisk treff, et nettsted har jobbet seg opp og blitt populært og dukker derfor opp naturlig gjennom søkestrengen man velger. Nettstedet har ikke betalt søkemotoren for å bli fremhevet eller plassert øverst, dette er det som kalles betalt søk.

Betalte søkeresultater

For å bli bedre sett blant potensielt millioner av søkeresultater kan man benytte betalt søk. Kort sagt er dette fremhevede nettsider eller reklame vi ser når vi gjennomfører et søk i søkemotorer.  Som et eksempel valgte jeg å søke på “eiendomsmegler” på google og fikk dette:

Blant 3,5 millioner resultater var dette treffene som kom øverst. Disse resultatene er tydelig markert med “Ad” som betyr “advertisement” eller reklame. Dette betyr at disse eiendomsmegler byråene har betalt for bedre synlighet når folk vil selge eller kjøpe bolig. Betalt søk er svært effektivt om man ønsker å vokse og bli mer synlig, slik at man ikke havner bakerst når noen bruker en så enkel og generell søkestreng. Med SEO (Search engine optimization) ønsker man å optimalisere synlighet i en søkemotor uten å benytte seg av betalt søk. Da fokuserer man på å forbedre synlighet og vekst gjennom kvalitet og kvantitet på “organisk” vis.

 

Hva er best?

Hvis vi tar utgangspunkt i en bedrift som nettopp har startet er det ingen objektive svar på hva som er best. Betalt søk gir deg bedre synlighet og flere treff, men for mange kan dette være en felle. Hvis man kun har fokus på antallet som besøker nettsiden får man ikke med seg hele kundereisen og man vet heller ikke om de som trykket seg inn faktisk gjennomførte et kjøp, eller om de var fornøyde med brukervennlighet.

Ved å jobbe mer aktivt med nettsiden og spre den manuelt for å klatre på rankingen er man ofte mer opptatt av at det man markedsfører skal være noe man tørr å stå for. Man sørger for bedre kvalitet og har som mål å bygge et godt grunnlag og sikre en stabil start. Alt handler ikke om antall treff og synlighet.

 

Personlig erfaring

Vi fikk som oppgave å lansere nettbutikk i denne siste delen av semesteret. For oss i Køyeblikk var det viktig å finne en strategi som ville hjelpe oss nå de målene vi hadde satt, blant disse målene var et av hovedpunktene å sikre at kunden faktisk hadde en god opplevelse på selve nettbutikken, fra første landing til gjennomført salg. Vi bruker derfor nettverket vårt til å teste nettbutikken på et mindre og mer kontrollert antall før vi eventuelt bruker Facebook eller Google til å markedsføre. Vi føler det er en bedre strategi for oss å jobbe med SEO fremfor betalt søk i starten.

Vi ser på organisk søk som en fin utfordring til å jobbe med vekst og det å forstå hvordan søkemotorer fungerer. Samtidig benytter vi oss av “gratis” digital markedsføring ved å dele i sosiale medier.

 

Konklusjon

Det er ingen tvil om at både organisk og betalt begge funker, og begge har sine positive og negative sider med tanke på kvalitet og kvantitet. Jobbes det effektivt og målrettet trenger ikke ulempene ved de to valgene bli store, så lenge man alltid er klar over dem. Det er også viktig som kunde eller “søker” å være bevist på hva som er betalt og organisk, derfor er disse tydelig markert i søkemotorer og kommer som oftest som øverste resultat.